02/05/2024
23.1 C
Serres

Πολίτικο γαλακτομπούρεκο!

Array

Πολίτικο γαλακτομπούρεκο!

Μια σχετικά δύσκολη συνταγή με πολλά μυστικά για ένα θεικό γαλακτομπούρεκο.

ΥΛΙΚΑ

  • 600 γρ. φύλλο κρούστας
  • 200 γρ. φρέσκο βούτυρο άριστης ποιότητας(στο βαζάκι,μα να είναι σίγουρα καλό,να μην ταγκίζει…μαργαρίνες και βούτυρα light ξεχάστε τα εδώ,αν θέλετε να φάτε ένα γαλακτομπούρεκο της προκοπής…)

Για την κρέμα: (Η κρέμα θέλει καλό σιμιγδάλι και φρέσκα-ολόφρεσκα αυγά.)

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

  • 2+1/2 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες
  • 1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 κούπας ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 3 βανίλιες(προαιρετικά βάζουμε ξύσμα λεμονιού ή ό,τι άλλα εσπεριδοειδή αγαπάμε)
  • 50 γρ.βούτυρο τύπου Κερκύρας ή αγελαδινό

Για το σιρόπι:

  • 4+1/2 κούπες ζάχαρη
  • 3 κούπες νερό
  • 1 βανίλια
  • χυμό μισού λεμονιού
  • Κανέλα

Εκτέλεση

Πρώτα από όλα κάνουμε, ως συνήθως, το σιρόπι


Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός λεμονιού, σε κατσαρόλα και από το σημείο βρασμού μετράμε 7 λεπτά ακριβώς!

Αποσύρουμε και ρίχνουμε το χυμό λεμόνι.

Βουρ για την κρέμα τώρα.

Το μυστικό μιας  αφράτης κρέμας είναι οπωσδήποτε να χτυπήσουμε τα ασπράδια μαρέγκα σφιχτή και μετά χτυπώντας να προσθέτουμε τους κρόκους έναν – έναν.


Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην κρέμα.

Αφού τελειώσαμε με τ’αυγά, βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να ζεστάνει.

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι σα βροχή -όχι μεμιάς- ανακατεύοντας συνέχεια. Αφήνουμε τη κρέμα να δέσει, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα με ξύλινη σπάτουλα και αποσύρουμε όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες.

Μακριά από τη φωτια ρίχνουμε το βούτυρο και τις βανίλιες(ξανά ανακάτεμα!).

Αφού αυτά γίνουν, έρχεται η ώρα των αυγών, τα οποία προσθέτουμε σιγά – σιγά.

Όταν πάει κι αυτό θα έχουμε μια αφράτη μυρωδάτη κρεμα να αχνίζει,την οποία θα αφήσουμε να περιμένει ώσπου να ετοιμάσουμε τα φύλλα,χωρίς να ξεχνάμε να την ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μην κανει κρούστα.

Πάμε στα φύλλα τώρα και λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο.

Απλώνουμε όλα τα φύλλα στον πάγκο (πρώτα τα 500 γρ.,γιατί μπορεί να μην τα χρειαστούμε όλα) και τα χωρίζουμε σε 3 λωρίδες κατά πλάτος.

Παίρνουμε μια μια λωρίδα και τη βουτυρώνουμε πολύ καλά.

Τη διπλώνουμε στη μέση και ξανά βουτυρώνουμε.

Βάζουμε, στη μια άκρη της λωρίδας, μιάμισυ κουταλίτσα του γλυκού από την κρέμα,διπλώνουμε στα πλάγια και από πάνω,

βουτυρώνουμε στα σημεία που διπλώσαμε και τυλίγουμε σε φλογέρα.

Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο μεγάλο ταψί κάθε γαλακτομπουρεκάκι,αφήνοντας μια μικρή απόσταση ανάμεσα, γιατί θα φουσκώσουν.

Προσέχουμε να μη βάλουμε πολύ γέμιση γιατί θα σκάσουν τα φύλλα στο ψήσιμο και θα φανεί η κρέμα.

Όταν πια τελειώσουμε,περιχύνουμε με το βούτυρο που έμεινε (αν έμεινε… αλλιώς βάζουμε κι άλλο να λιώσει…)

και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 190 β. φούρνο για 15 λεπτά.

Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς και αφήνουμε ώσπου να ροδίσουν καλά (περίπου 30 λεπτά).

Αφού έχει μυρίσει όλο το σπίτι έρχεται η καλύτερη  στιγμή…το σιρόπιασμα.

Μην σκεφτείτε να ρίξετε μεμιάς το σιρόπι.

Θα καταστρέψετε την κριτσανιστή υφή των φύλλων…και θα χάσετε όλο το παιχνίδι.

Από εδώ και πέρα,αφού λάβει τέλος η τελετή του σιροπιού,

εξαρτάται πόσο βαστούν οι αντοχές μας και τι τύπος είμαστε…

Άλλοι περιμένουν ευλαβικά,ή έστω στωικά,τη στιγμή που το σιρόπι θα νικηθεί από τα φύλλα…

Να μην ξεχάσουμε και στο τέλος την κανέλα!!!

Πηγή:newsone

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δήμος Σερρών: 50.000 ευρώ για 13 αθλητικές εκδηλώσεις το 2024

Ο Δήμος Σερρών ως ένας απο τους μεγαλύτερους δήμους τις Κεντρικής Μακεδονίας με μακρά παράδοση στον αθλητισμό ,αναβαθμίζει τον προγραμματισμό του σε ότι αφορά...

Δήμος Σερρών: 38 πολιτιστικές εκδηλώσεις για το 2024

Ο Δήμος Σερρών ως ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας με μακρά παράδοση στον πολιτισμό, αναβαθμίζει τον προγραμματισμό του σε ότι αφορά...

Στον Καναδά υπάρχει ένα κοκτέιλ που ο κόσμος το πίνει με ένα κομμένο...

Η πόλη Ντόσον στον Καναδά, είναι ένα από τα πιο περίεργα μέρη που υπάρχουν. Σε αυτή την πόλη μπορείτε να βρείτε το κοκτέιλ Σόουρτο...

Όταν η Σίσσυ Χρηστίδου ήταν 100 κίλα! (photo)

Η αδημοσίευτη φωτογραφία, που αποκάλυψε μόνη της. Το ημερολόγιο της δίαιτας της Σίσσυς Χρηστίδου συνεχίζεται. Πέρασαν 47 μέρες από τότε που ξεκίνησε την προσπάθειά της...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Καλομοίρα: «Θα συγχωρούσα στον Γιώργο την απιστία, έχουμε τρία παιδιά»

Καλεσμένη στην εκπομπή του Τάσου Τρύφωνος, «Τετ α Τετ», βρέθηκε καλεσμένη το απόγευμα της Κυριακής η Καλομοίρα. Η γνωστή τραγουδίστρια μίλησε για την απιστία και...

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Το νυφικό από τον προηγούμενο γάμο υπάρχει, μου κόστισε μόνο 20 ευρώ

Στην κάμερα της εκπομπής του Γιώργου Λιάγκα έκανε δηλώσεις η Ηλιάνα Παπαγεωργίου. Η γνωστή παρουσιάστρια μίλησε και για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γάμου. «Είναι επιθετική...

Aρχαία ελληνική τεχνολογία: 18 απολύτως εξωπραγματικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων!

Την ώρα που η προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της λογικής σκέψης, της επιστήμης και των καλών τεχνών παραμένει αξεπέραστη, η ιστορία της...

Συνέχισε να διαβάζεις