29/04/2024
22.5 C
Serres

Πώς διατηρείται περισσότερες μέρες το ψωμί – Τι γίνεται όταν μπαίνει στο ψυγείο.

Array

Σε όλους μας αρέσει το ψωμί περισσότερο, όταν είναι φρέσκο.

Αλλά πολλές φορές, είτε λόγω έλλειψης χρόνου για να πάμε να αγοράσουμε ψωμί, είτε επειδή είχαμε πάρει πολύ ψωμί πιο πριν και έχει μείνει, καταλήγουμε να καταναλώνουμε “μπαγιάτικο” ψωμί.

Αλλά πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το ψωμί όσο πιο καλό γίνεται για όσες περισσότερες μέρες είναι δυνατόν;

Ας κάνουμε το ψωμί… ψίχουλα

Το ψωμί είναι ουσιαστικά ένα «δίκτυο μορίων» από πρωτεΐνες στο αλεύρι σίτου (γλουτένη) και από μόρια αμύλου. Αιωρούμενο σε αυτό το δίκτυο των μορίων είναι το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τη ζύμωση της μαγιάς μέσα στη ζύμη. Αυτό του δίνει την αφράτη υφή του.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Όταν η ζύμη θερμαίνεται στο φούρνο, τα μόρια αμύλου αποδυναμώνονται και επιτρέπουν σε μόρια του νερού να εισέλθουν ανάμεσα στις αλυσίδες των μορίων ζάχαρης και να συνδεθούν μαζί τους. Αυτό διογκώνει το άμυλο και αρχίζει να μαλακώνει.

ψωμί

Η μοριακή δομή του ψωμιού ανάλογα με την κατάστασή του: ζύμη (dough), φρέσκο ψωμί (fresh bread) και μπαγιάτικο ψωμί(stale bread)

Μόλις αρχίζει η ψύξη (ουσιαστικά από τη στιγμή που θα βγει από το φούρνο) η διαδικασία αρχίζει να αντιστρέφεται και τα μόρια αμύλου αρχίζουν να “στεγνώνουν” ή να κρυσταλλώνουν και σκληραίνουν ξανά, μια διαδικασία γνωστή ως “αναδιαμόρφωση”. Ένα άλλο παράδειγμα μιας παρόμοιας διαδικασίας μπορεί να παρατηρηθεί αφήνοντας ένα βάζο μέλι χωρίς καπάκι. Με την πάροδο του χρόνου, θα αφυδατωθεί και το μόνο που θα μείνει να μείνει θα είναι κόκκοι από σκληρά λευκά μόρια γλυκόζης (κρύσταλλα ζάχαρης).


Πώς διατηρείται λοιπόν καλύτερα το ψωμί: στο ψυγείο ή έξω από αυτό;

Αν βάζετε το ψωμί στο ψυγείο, “για να διατηρηθεί περισσότερο”, τότε καταφέρνετε το ακριβώς αντίθετο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μόρια του νερού αποσπώνται από τα μόρια αμύλου και τα μόρια του αμύλου αρχίζουν να παίρνουν το αρχικό τους σχήμα και να σκληραίνουν και πάλι. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου επιταχύνουν τη διαδικασία αφυδάτωσης σχεδόν κατά 6 φορές πιο γρήγορα μέσω αυτής της διαδικασίας.

Αυτός είναι ο λόγος που τα φρούτα και τα λαχανικά διαρκούν περισσότερο στο ψυγείο. Στην περίπτωσή τους, η διαδικασία αφυδάτωσης επιβραδύνει τη φυσική “αποικοδόμηση” που προκαλείται στη σύνθεσή τους από την παρουσία των μορίων του νερού.

Έτσι, προκύπτει ότι το ψωμί διατηρείται καλύτερα και περισσότερο όταν το αφήνουμε έξω από το ψυγείο και σε “θερμοκρασία δωματίου”. Γι’ αυτό και θα παρατηρήσετε τον χειμώνα, με πιο χαμηλές θερμοκρασίες, ότι το ψωμί “χαλάει” πιο γρήγορα.

Βέβαια, αυτά ισχύουν για την ψύξη και όχι για την κατάψυξη, αφού εκεί οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλότερες. Είναι γνωστό ότι αν βάλετε φρέσκο ψωμί στην κατάψυξη του ψυγείου σας, τότε αυτό θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όταν το αποψύξετε ακόμα και μετά από πολλές εβδομάδες.


via

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Επιστήμονες ανακάλυψαν κατά λάθος ένα νέο όργανο στο ανθρώπινο σώμα (βίντεο)

Η ομάδα των επιστημόνων εξέταζε τον καρκίνο του προστάτη όταν εντόπισε το απίστευτο εύρημα. Στην ανακάλυψη ενός νέου οργάνου του ανθρώπινου σώματος προχώρησε μια ομάδα...

Στηβ Ντούζος: Στο νοσοκομείο εδώ και τρεις εβδομάδες ο ηθοποιός -«Τα έκανα λίγο...

Στο νοσοκομείο με χρόνια πνευμονοπάθεια νοσηλεύεται εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ο Στηβ Ντούζος, όπως αποκάλυψε σήμερα η εκπομπή «Το Πρωινό». Σύμφωνα με το σχετικό...

Θα είναι μία κούκλα: Αυτό είναι το φόρεμα που θα φορέσει στη Eurovision...

Η πρώτη πρόβα στη σκηνή Τελευταία στιγμή άλλαξε το outfit της Μαρίνας Σάττι για την εμφάνισή της στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision 2024 και ήδη...

Βάσω Λασκαράκη – Λευτέρης Σουλτάτος: Επέτειος γάμου για το ζευγάρι – «Να γεράσουμε...

Τα τρυφερά λόγια που έγραψαν στο Instagram Βάσω Λασκαράκη και Λευτέρης Σουλτάτος γιορτάζουν πέντε χρόνια έγγαμου βίου. Ήταν Δευτέρα του Πάσχα 29 Απριλίου 2019 όταν η...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Βίκυ Χατζηβασιλείου: «Δεν έχω ψωνίσει ποτέ μου από την λαϊκή και δεν φοράω ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι»

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου έδωσε συνέντευξη σε δημοσιογράφους από ψυχαγωγικά μέσα ενημέρωσης, όπου αναφέρθηκε στον λόγο πίσω από την απόφασή της να μη φορά ποτέ ρούχα...

Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Στον αγώνα για τη περιβαλλοντική βιωσιμότητα

Με αφορμή τη “Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης - International Mother Earth Day” που καθιέρωσε ο ΟΗΕ για τις 22 Απριλίου σε συνέχεια πρωτοβουλιών...

«Και σκ@τα μπορώ να καθαρίσω για το παιδί και τη γυναίκα μου»: Ξεσπά ο Άρης Τσάπης για τα αρνητικά σχόλια που δέχθηκε επειδή εργάζεται...

Ο Άρης Τσάπης αυτή την περίοδο δεν εργάζεται ως ηθοποιός, αλλά εργάζεται σε ταβέρνα και δέχτηκε γι’ αυτό ορισμένα κακεντρεχή σχόλια! Ο Άρης Τσάπης αυτή την περίοδο...

Συνέχισε να διαβάζεις