27/05/2024
24.1 C
Serres

Πώς μπορείς να σταματήσεις τα “ποτάμια” του ιδρώτα που ρέουν στο σώμα σου

Array

Γιατί μυρίζει το δέρμα μας όταν ιδρώνουμε, γιατί ‘κολλάει’ όταν έχει υγρασία και πώς μπορούμε να γλιτώσουμε από τις άβολες στιγμές της εφίδρωσης.

Το καλοκαιράκι είναι στη ζωή μας και μαζί του ζούμε τη φανταστική συνθήκη της εφίδρωσης.

Διαδικασία που μπορεί να γίνει κάπως άβολη, για όσους νιώθουν ‘ποτάμια’ να τρέχουν σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Όπως, ας πούμε, στην κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα ή την πλάτη ή τις μασχάλες.

Nektar

Πώς λειτουργεί το σύστημα της εφίδρωσης

Όπως εξηγούν οι δερματολόγοι, όταν ζεσταινόμαστε ένα μέρος του εγκεφάλου μας -λέγεται υποθάλαμος-, στέλνει σήματα στα μικρά νεύρα του δέρματος (που να θυμίσω πως είναι το μεγαλύτερο όργανο που διαθέτουμε), ώστε να ‘ενημερώσει’ τον ιδρωτοποιό αδένα ότι ήλθε η ώρα να παράγει ιδρώτα.

Αυτό το υγρό μας ψύχει, πριν εξατμιστεί.

Έτσι, είναι πάντα χρήσιμο να θυμόμαστε ότι ο ιδρώτας είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, ώστε να μη μας βγει κανένα κακό -μέσω της υπερθέρμανσης.


Τι νόμισες; Μόνο ο πλανήτης υπερθερμαίνεται;

Mελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 ενημέρωσε ότι το όριο που έχουμε είναι οι 35 βαθμοί Κελσίου στον πυρήνα του σώματος -όχι στο περιβάλλον.

Να σημειωθεί εδώ και ότι η εσωτερική μας θερμοκρασία αυξάνεται και με τη σωματική δραστηριότητα.

Γιατί ‘κολλάμε’ όταν έχει υγρασία

Έρευνες έχουν τονίσει ότι η αντοχή μας στις υψηλές θερμοκρασίες εξαρτώνται πάρα πολύ από την υγρασία: όταν είναι χαμηλό το ποσοστό και η θερμοκρασία είναι υψηλή (και τούμπαλιν), το σώμα μας δεν φτάνει στα όρια της αντοχής του.

Όταν τώρα, έχουμε και υψηλές θερμοκρασίες και υψηλό ποσοστό υγρασίας, η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.


Πιο συγκεκριμένα, αν η θερμοκρασία του αέρα είναι στους 46.1 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία στο 30%, το σώμα μας φτάνει στους 30.5 βαθμούς Κελσίου.

Αν η θερμοκρασία του αέρα είναι στους 38.9 Κελσίου και η υγρασία στο 77%, φτάνει έως τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας το καλοκαίρι κάνουν πιο δύσκολη την εξάτμιση του ιδρώτα από το δέρμα μας.

Όταν ο αέρας είναι ήδη κορεσμένος με υγρασία, ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται το ίδιο αποτελεσματικά, κάτι που οδηγεί σε αυξημένο κολλώδες αίσθημα και πιθανή ενόχληση.

Είναι χρήσιμο να θυμάσαι ότι μπορούμε να αντέξουμε έως και 3 ώρες σε συνθήκη υπερθερμίας, που οδηγεί σε συμπτώματα όπως η αύξηση των παλμών, η αλλαγή της ψυχικής κατάστασης, η έλλειψη εφίδρωσης, η λιποθυμία και το κώμα.

ΓΙΑΤΙ ΜΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ, ΟΤΑΝ ΙΔΡΩΝΟΥΜΕ

Μαζί με τη δροσιά, η εφίδρωση προσφέρει και άλλες συγκινήσεις. Για παράδειγμα, κολλούν πάνω μας τα ρούχα μας και μυρίζει το δέρμα μας.

Ο ιδρώτας είναι μεν, άοσμος, ωστόσο έρχεται σε επαφή με ορισμένους τύπους βακτηρίων στην επιφάνεια του δέρματος και αυτό ενδέχεται να οδηγήσει στην ‘παραγωγή’ δυσάρεστης οσμής.

Η ιστορία αυτή εξελίσσεται ως εξής:

Ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από νερό, αλλά περιέχει επίσης ίχνη διαφόρων ουσιών, όπως αλάτι, αμμωνία, ουρία και άλλες ενώσεις. Αυτές οι ουσίες απελευθερώνονται μέσω των ιδρωτοποιών αδένων.

Τα βακτήρια που ζουν φυσικά στο δέρμα μας καταναλώνουν τα συστατικά που υπάρχουν στον ιδρώτα, ιδιαίτερα τις πρωτεΐνες και τα λίπη. Καθώς διασπούν αυτές τις ουσίες, παράγουν υποπροϊόντα που μπορεί να έχουν έντονη οσμή.

Οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες, που βρίσκονται σε περιοχές όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα, παράγουν έναν παχύτερο τύπο ιδρώτα που περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και λίπη.

Όταν τα βακτήρια αλληλεπιδρούν με αυτόν τον τύπο ιδρώτα, η προκύπτουσα μυρωδιά τείνει να είναι πιο έντονη.

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τη μυρωδιά

Υπάρχει μια σειρά με πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να εξαφανίσουμε την πιθανότητα να μυρίζει το δέρμα μας, όταν ιδρώνουμε πολύ.

Για αρχή, χρειάζεται να διατηρούμε μια τακτική ρουτίνα με ντους, κατά την οποία ιδανικά θα χρησιμοποιούμε αντιβακτηριακό σαπούνι.

Όταν απομακρύνουμε τα βακτήρια, μειώνουμε την ικανότητα που έχουν να διασπούν τον ιδρώτα και να προκαλούν οσμή.

Έπειτα, είναι χρήσιμο να αλλάζουμε ρούχα και να φοράμε καθαρά, μετά την άσκηση ή την υπερβολική εφίδρωση.

Έτσι, προλαμβάνουμε την πρόληψη της συσσώρευσης ιδρώτα και βακτηρίων στα ρούχα -που συμβάλλουν στη δυσάρεστη οσμή.

Βοηθάμε την κατάσταση και εάν επιλέγουμε υφάσματα που ‘αναπνέουν’.

Που έχουν δηλαδή, φυσικές ίνες (πχ βαμβάκι ή λινό) και επιτρέπουν την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και εξάτμιση υγρασίας.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της συσσώρευσης ιδρώτα και οσμής.

Αν είναι και φαρδιά τα ρούχα μας, ακόμα καλύτερα.

Είναι ανάγκη να καταλάβουμε πως άλλο πράγμα είναι τα αντιιδρωτικά και άλλο τα αποσμητικά.

Τα πρώτα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εφίδρωσης, μπλοκάροντας τους αγωγούς του ιδρώτα.

Έχει φανεί πως λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε ξηρό δέρμα και όχι σε υγρό.

Τα δεύτερα καλύπτουν ή εξουδετερώνουν την οσμή.

Άρα, είναι χρήσιμο να αγοράζουμε ό,τι έχουμε ανάγκη.

Η διατροφή μπορεί επίσης, να παίξει ρόλο, με τα πικάντικα φαγητά, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το αλκοόλ να μην είναι πολύ φίλοι μας.

Η απομάκρυνση εν τω μεταξύ, των τριχών βοηθά στη μείωση της ανάπτυξης βακτηρίων και τη βελτίωση του ‘αερισμού’.

Αν τα κάνουμε όλα αυτά και το δέρμα μας εξακολουθεί να παράγει δυσάρεστη οσμή, είναι ανάγκη να επισκεφτούμε επαγγελματία υγείας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ

Κάποιοι μπορεί να ιδρώνουν περισσότερο από άλλους, γιατί -μεταξύ άλλων- παίρνουν φάρμακα ή περνούν προεμμηνόπαυση. Υπάρχει και ένας άλλος λόγος: η υπεριδρωσία

Η υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες έχει να κάνει με δυσλειτουργία ή υπερδραστηριότητα των νεύρων που ‘ξυπνούν’ τους ιδρωτοποιούς αδένες συγκεκριμένης περιοχής.

Συνηθέστερα, στις μασχάλες, τις παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο.

Όπως είπε στους New York Times o Dr. Mark Ferguson, θωρακοχειρουργός που θεραπεύει την υπερβολική εφίδρωση στο UChicago Medicine “ο συγκεκριμένος τύπος εφίδρωσης είναι άσχετος με παράγοντες όπως το άγχος, το συναίσθημα, η άσκηση και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ζέστη”.

Δεν είναι σαφές τι το προκαλεί, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οικογένειες.

Η κατάσταση εμφανίζεται είτε στη βρεφική ηλικία είτε κατά την εφηβεία και τα άτομα με υπεριδρωσία ιδρώνουν έως και 4 φορές περισσότερο από τους μέσους ανθρώπους.

Είναι διαταραχή που απασχολεί το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Υπάρχει λύση (θεραπεία) στο πρόβλημα που συχνά συνοδεύεται με τη βρωμιδρωσία.

Όπως τα botox. Μπορείς να ενημερωθείς καλύτερα, μέσω επίσκεψης σε δερματολόγο.

Ποια είναι η χειρότερη ώρα για να φάμε ένα σνακ

Πηγή:news247

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ανοιχτή τυρόπιτα light, με κατσικίσια τυριά και κατσικίσιο γιαούρτι

Eίναι νοστιμότατη και έχει μόλις 286 Kcal/κομμάτι. Πώς να μην την αγαπήσεις αυτή την πίτα με την τραγανή ζύμη και την τυρένια γέμιση που...

Johnny Wactor: Νεκρός από πυρά ληστών ο ηθοποιός του General Hospital

Τραγικός θάνατος για τον 37χρονο, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με τρεις άνδρες την ώρα που έκλεβαν τον καταλύτη του αυτοκινήτου του. Ο πρώην ηθοποιός του...

Αχαΐα: Άντρας εισέβαλε σε εκκλησία και έκανε ζημιές λόγω ηχορύπανσης – Η μικροφωνική...

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Ρουπακιά Τριταίας, το πρωί της Κυριακής Η ηχορύπανση από τη μικροφωνική εγκατάσταση που μετέδιδε απευθείας την κυριακάτικη λειτουργία της εκκλησίας,...

Σοκ στην Αργολίδα: Πατριός απείλησε με τσεκούρι 6χρονο και κλώτσησε στο σώμα τον...

Σοκ προκαλεί ένα νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που σημειώθηκε σε περιοχή της Αργολίδας, όπου ένας 48χρονος πατριός απείλησε με τσεκούρι ένα 6χρονο παιδί, ενώ...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Η αρχαία ελληνική ευχή της μάνας στον γιό, έξι λέξεις μόνο φωνήεντα

O συγγραφέας Ζακ Λακαριέρ έλεγε: «Στην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι μόνον αυτή εξερεύνησε, κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της...

Το συμβάν στη Ρόδο έχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Κοpίτσια προσέχετε που βγαίνετε, που μπαίνετε και τι ανεβάζετε

Το τι τελικά συνέβη στη Ρόδο ως προς τις λεπτομέρειες του εγκλήματος ίσως και να μην το ανακαλύψουμε ποτέ. Φταίει ο Ελληνας; Ευθύνεται ο...

Στέλιος Παρλιάρος: «Δε σκέφτηκα ποτέ να κάνω οικογένεια. Η μοναξιά είναι μαγικό πράγμα»

«Ήταν πολύ προοδευτικός ο πατέρας μου. Είχα πολλή υποστήριξη». Ο Στέλιος Παρλιάρος παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα πρώτα...

Συνέχισε να διαβάζεις