Αν θες να γίνεις πραγματικά ευτυχισμένος, ξεκίνα να χάνεις πράγματα

Η σκέψη πως τα υλικά αντικείμενα μας κάνουν ευτυχισμένους είναι μια ψευδαίσθηση.

Το να βασίζουμε την ευτυχία μας σε αντικείμενα ή ακόμα και ανθρώπους ή καταστάσεις που ανήκουν στο παρελθόν μας οδηγούν να καλλιεργούμε  την αντίληψη ότι η χαρά προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες και πράγματα.

Δίνουμε τόση έμφαση στο νόημα που έχουν για εμάς τα αντικείμενα που μας ανήκουν, φτάνοντας στο σημείο να πιστεύουμε πως αυτά θα μας φέρουν την πλήρωση και τη χαρά. Μα τί θα γινόταν αν απλά τα αφήναμε; Είτε πρόκειται για ένα αντικείμενο είτε για έναν άνθρωπο, το να τον αφήσουμε να φύγει από τη ζωή μας σίγουρα προκαλεί τεράστιο πόνο, οπότε μοιραία αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν ο πόνος να οδηγήσει στην ευτυχία. Το μυαλό μας κολλάει στην παράλογη φύση αυτού του ερωτήματος, αλλά στην πραγματικότητα το να εγκαταλείπουμε κάποια πράγματα ή ανθρώπους στη διάρκεια της ζωής μας είναι ένας τρόπος να έρθουμε πιο κοντά στην ευτυχία.

Εγκαταλείψτε την ιδέα ότι όσα σας ανήκουν είναι εκείνα που θα φέρουν την ευτυχία.

Πρόκειται για μια τεράστια παρεξήγηση. Είτε πρόκειται για ένα ζευγάρι παπούτσια, είτε για το αμάξι μας, είτε για το πιο σύγχρονο κινητό, είτε για τον άνθρωπο που επιθυμούμε, πιστεύουμε ότι οι ζωές μας θα γίνουν καλύτερες αν καταφέρουμε να τα αποκτήσουμε. Και, ναι, ίσως νιώσουμε ενθουσιασμό και χαρά για λίγο, αλλά η ικανότητα να προσαρμοζόμαστε γρήγορα σε κάθε νέα κατάσταση μας κάνει να βαριόμαστε όσα κατακτήσαμε και να αδημονούμε για τον επόμενο στόχο που θα μας χαροποιήσει.

Ακόμα και στις σχέσεις, πιστεύουμε ότι ένα συγκεκριμένο άτομο μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε ευτυχισμένοι και πλήρεις, αλλά μερικές φορές δεν πετυχαίνει όπως περιμέναμε. Είναι, λοιπόν, ανώφελο, να περιμένουμε πως η πλήρωση θα έρθει χάρις σε εξωγενείς παράγοντες. Μόλις καταφέρουμε να απαλλαχθούμε από αυτή την εμμονή, θα συνειδητοποιήσουμε ότι είναι η προσωπική μας ενδοσκόπηση και μόνο αυτή που μπορεί να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην αυτοπραγμάτωση και τη χαρά.

Εγκαταλείψτε ό,τι δεν μπορείτε να ελέγξετε

Η προσπάθειά μας να ελέγξουμε καταστάσεις μπορούν να καταλήξουν μόνο στη δυστυχία. Πολλές φορές είναι προτιμότερο να παρατήσουμε ό,τι είναι εκτός ελέγχου και να το αφήσουμε να εξελιχθεί όπως είναι γραφτό. Το να παλεύουμε υπερβολικά και σε βαθμό εμμονής για ορισμένα πράγματα δεν προκαλεί παρά αναστάτωση και θυμό. Όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε κάτι με το ζόρι μας βυθίζει στη μιζέρια. Προσπαθήστε να αφεθείτε και σιγά σιγά θα πλησιάσετε την ευτυχία.

Η ευτυχία μπορεί να βρεθεί σε όσα αντιστεκόμαστε. Το μυαλό μας έχει την τάση να λειτουργεί με ένα τρόπο και προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και αγνοεί ή κάνει υποθέσεις και σενάρια για κάποια διαφορετικά μονοπάτια. Είναι αυτά τα μονοπάτια που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στην ευτυχία. Απελευθερώνοντας τον εαυτό μας από την εμμονή να ελέγχουμε καταστάσεις, μπορούμε να διδαχθούμε πώς να γινόμαστε ευτυχισμένοι με τρόπο που ίσως δεν ελπίζαμε ποτέ.

Απαλλαγείτε από παλιότερα αντικείμενα

Νιώθετε ότι σας είναι αδύνατον να ξεφορτωθείτε εκείνο το φόρεμα που σας θυμίζει κάποιες υπέροχες διακοπές σας στο παρελθόν, παρότι έχετε 10 χρόνια να το φορέσετε; Ακόμα δεν έχετε πετάξει εκείνο τον πίνακα που κάθεται σκονισμένος στη σοφίτα, επειδή σας θυμίζει το παλιό σας σπίτι; Διατηρώντας στο περιβάλλον μας πράγματα από το παρελθόν, δυσκολεύουμε τον εαυτό μας να απαγκιστρωθεί από αυτό. Αν και είναι γλυκό να διατηρούμε ενθύμια, το να υπερβάλλουμε στις συλλογές μας ίσως μας εμποδίζει να προχωρήσουμε χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Κάντε χώρο σε ντουλάπες και αποθήκες και ταυτόχρονα στο μυαλό σας, αφήνοντας νέες αναμνήσεις και χώρο για την ευτυχία σας. Ναι, μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά μόλις το κάνετε θα δείτε ότι δεν ήταν τόσο τρομερό όσο φάνταζε στην αρχή.

Απαλλαγείτε από τους ανθρώπους που δεν εξυπηρετούν το παρόν σας.

Μερικές φορές επιμένουμε να κρατάμε στη ζωή μας ανθρώπους που την κάνουν μουντή. Μπορεί να είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα να αφήσουμε πίσω φίλους και παλιούς αγαπημένους, αλλά είναι ουσιαστικό να απαλλαγούμε από επώδυνες αναμνήσεις, να κάνουμε κάποιους πέρα και να αφήσουμε πίσω τοξικούς ανθρώπους που μας εμποδίζουν να φτάσουμε στην ευτυχία.

Είναι, επίσης, σημαντικό να εγκαταλείψουμε οριστικά την ιδέα ενός ανθρώπου. Το παρελθόν και οι συνήθειες που συνδέονταν με αυτό είναι καταστάσεις στις οποίες αγκιστρώνεται το μυαλό μας και ξεχνάμε τους λόγους για τους οποίους δεν πέτυχαν εκείνες οι σχέσεις. Οι άνθρωποι που τείνουμε να βάζουμε σε ένα ψηλό βάθρο στο μυαλό μας, δεν το αξίζουν πάντα ή δεν είναι στην πραγματικότητα όπως τους πλάσαμε. Αν καταφέρουμε να απαλλαχθούμε από τέτοιου είδους εμμονές τότε ο δρόμος προς την ευτυχία γίνεται πιο ξεκάθαρος.

Ο πόνος τελικά μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία

Μπορεί το να απαλλασσόμαστε από καταστάσεις, αντικείμενα και ανθρώπους να είναι επίπονη διαδικασία και γι’αυτό άλλωστε είναι δύσκολη. Αυτή η μεγάλη σιγουριά που έχουμε πως όλα αυτά συνδέονται με την ευτυχία μας μπορεί πολλές φορές να είναι μια αυταπάτη.

Πολλές φορές, είναι αναγκαίο κακό να καταφέρουμε να επιβιώσουμε από τον πόνο για να φτάσουμε στην ευτυχία. Μόνο έτσι μπορούμε να αξιολογήσουμε και να εκτιμήσουμε τι χρειαζόμαστε για να γίνουμε ευτυχισμένοι. Μόνο έτσι καταφέρνουμε να κάνουμε χώρο για νέες και πιο πολύτιμες εμπειρίες που θα μας διδάξουν τι σημαίνει πραγματικά να κερδίζεις την ευτυχία σου.

via

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here