03/05/2024
13.2 C
Serres

Ρεβιθάδα: Το μυστικό για τέλειο χύλωμα για να βγει πεντανόστιμη

Array

Η ρεβιθάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και αποτελεί το τέλειο comfort γεύμα για ένα χειμερινό βράδυ.

Πρόκειται για ένα εύκολο φαγητό, χορταστικό και άκρως θρεπτικό. Συγκεκριμένα, τα ρεβίθια αποτελούν μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης και είναι σίγουρα από τα πιο προσιτά super-foods που μαγειρεύεται σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Παρόλο που η συνταγή για μία νόστιμη ρεβιθάδα είναι απλή και καθόλου μπελαλίδικη, υπάρχουν κάποια μυστικά που κάνουν τη διαφορά τόσο στη γεύση όσο και στην υφή.

Πρωταρχικός στόχος για μία πετυχημένη ρεβιθόσουπα είναι να δέσει αρκετά προκειμένου να προκύψει η λαχταριστή, χυλώδης υφή που λατρεύουμε. Πως όμως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό;

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Τα μυστικά για τέλειο χύλωμα


Ένας τρόπος είναι σε ένα μπολάκι να βάλουμε το ταχίνι με χυμό από μισό λεμόνι, λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε, θα πήξει αρκετά. Στη συνέχεια παίρνουμε λίγο από το ζεστό ζωμό που έχουν τα ρεβίθια, ανακατεύουμε στο μπολ με το ταχίνι και το προσθέτουμε μέσα στη σούπα.


Άλλος ένας τρόπος είναι να πάρουμε μερικά από τα ρεβίθια και τον ζωμό να τα βάλουμε στο μούλτι να τα χτυπήσουμε σαν να κάνουμε χούμους, με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι και στη συνέχεια να το βάλουμε πίσω στην κατσαρόλα και να ανακατέψουμε.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μαγειρεύουμε τα ρεβίθια μας από χαμηλή μέχρι και μέτρια φωτιά, καθώς η δυνατή φωτιά μπορεί να μας κάνει ένα γρήγορο πιάτο αλλά θα τα καταστρέψει!


Επίσης, πολλές φορές υποτιμούμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το σωστό μούλιασμα για το σωστό βράσιμο και μαγείρεμα της ρεβιθόσουπας. Συγκεκριμένα, τα ρεβίθια χρειάζονται περίπου 10-12 ώρες να μουλιάσουν σε κρύο νερό.


Πολλοί προσθέτουν λίγη μαγειρική σόδα αλλά προσοχή! αυτή καταστρέφει τις βιταμίνες του οσπρίου οπότε καλύτερο είναι να μην βάζετε από την άποψη της θρεπτικότητας του πιάτου. Αντί για σόδα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο αλάτι.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, εμείς βρήκαμε μία εξαιρετικά νόστιμη συνταγή για ρεβιθάδα που προτείνει ο σεφ Πέτρος Συρίγος.

Yλικά


500 γρ ρεβίθια
2 κρεμμύδια λευκά
2 καρότα
2 στίκ σέλερυ
2 σκ. σκόρδο
ελαιόλαδο
θυμάρι
1 κύβο λαχανικών
½ κ.τ.γ κύμινο
1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
2 φύλλα δάφνης
2 κ.τ.σ ταχίνι(προαιρετικά)


Εκτέλεση


Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια στο ψυγείο σε κρύο νερό να μουλιάσουν.
Ανάλογα την ποικιλία θα πάρουν από 12 έως 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά τα ρεβίθια και βράζουμε σε μια κατσαρόλα για 10 λεπτά και ξαφρίζουμε, έπειτα σουρώνουμε.



Κόβουμε τα λαχανικά μας, βάζουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε και το θυμάρι, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι.


Τέλος προσθέτουμε το κύμινο και τα φύλλα δάφνης με τα ρεβίθια και τον κύβο λαχανικών.
Προσθέτουμε περίπου 1 λίτρο νερό, πρέπει να σκεπαστούν τα ρεβίθια.
Σκεπάζουμε και βράζουμε για περίπου 1 ώρα, ο χρόνος βρασίματος είναι σχετικός, αναλόγως την ποιότητα του ρεβιθιού και το μούλιασμα.


Τέλος σερβίρουμε σε πιάτο, προσθέτουμε ελαιόλαδο, θυμάρι, λίγο άνηθο προαιρετικά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πηγή:bovary

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Επιτέλους και κάτι ευχάριστα – Η Ελλάδα ελπίζει και χαμογελάει ξανά για το...

Μειώθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδα το 2023 Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν το δημόσιο χρέος από το 172,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 160,9% του ΑΕΠ...

Τpαγωδία στη Θεσσαλονίκη με 30χρονη, δεν άντεξε

Τραγωδία σημειώθηκε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, όταν μια 30χρονη γυναίκα έδωσε τέλος στη ζωή της. Κρεμάστηκε από πολύφωτο στο διαμέρισμα που διέμενε. Σύμφωνα με...

Τι τρώμε την Μεγάλη Παρασκευή για πρωινό και μεσημεριανό

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ως γνωστόν η μέρα που κάνουμε την πιο αυστηρή νηστεία σε όλη την Σαρακοστή. Την Μεγάλη Παρασκευή, είθισται να μην...

Κική Μακρυπούλια: Σούσουρο με την φώτο της μητέρας της Ζέτας, πιο όμορφη και...

Η Ζέτα Μακρυπούλια μοιράστηκε με τους ακόλουθούς της στο Instagram μία τρυφερή φωτογραφία με τη μητέρα της, Κική. Η φωτογραφία, η οποία είναι τραβηγμένη στα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Πάνος Κοκκινόπουλος: Παλιά υπήρχαν λιγότερες γυναικοκτονίες γιατί οι γυναίκες ήταν πιο υποταγμένες

Τώρα οι γυναίκες έχουν ανεξαρτητοποιηθεί κάπως, αλλά όταν πουν όχι σε αυτόν που τις θεωρεί κτήμα τους, τότε ο άλλος τις δέρνει και τις...

Για τον Αρχιμουσικό ο κακός χαμός στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών

Μπορεί να διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά ήδη από προχθές στο δημοτικό συμβούλιο Σερρών έγινε η κακή αρχή… Τόσο ο πρώην Δήμαρχος κ. Χρυσάφης, όσο...

Γιάννα Αγγελοπούλου: «Είμαι 66 ετών και έχω κάνει τα πάντα εκτός από λίφτινγκ»

Στην ηλικία της και τις παρεμβάσεις που έχει κάνει στην εξωτερική της εμφάνιση αλλά και την σχέση της με τον χρόνο αναφέρθηκε η Γιάννα...

Συνέχισε να διαβάζεις