Λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων: Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης

Σε κατάσταση πολύ αυξημένης επαγρύπνησης βρίσκονται εδώ και καιρό οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε Σέρρες και Κιλκίς προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς στη χώρα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων από τη γειτονική Βουλγαρία.

Προς το παρόν δεν έχουμε κανένα κρούσμα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσέχουμε, ενώ όλο το βάρος της προσπάθειας εστιάζεται στα βόρεια σύνορα με τη Βουλγαρία.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα για την αφρικανική πανώλη των χοίρων έχουν εντατικοποιηθεί από τις αρχές του χρόνου μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη γειτονική Βουλγαρία. 

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, άλλωστε, έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η νόσος πλήττει τα δεσποζόμενα και τα άγρια χοιροειδή και μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον σχετικό ζωικό πληθυσμό και την κερδοφορία της κτηνοτροφίας, διαταράσσοντας τις μετακινήσεις φορτίων των ζώων αυτών και των προϊόντων τους εντός της Ένωσης αλλά και τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί η είσοδος του νοσήματος στην Ελλάδα, συνιστάται η εντατικοποίηση της παθητικής επιτήρησης (η συλλογή και δειγματοληψία αίματος και ιστών μετά από τον εντοπισμό νεκρών αγριόχοιρων, ακόμη και μετά από τροχαία ατυχήματα) και η ενεργητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους και κατοικίδιους χοίρους (δηλαδή η λήψη δειγμάτων από θηρευμένους αγριόχοιρους και κατοικίδιους χοίρους και η προσκόμισή τους στις κτηνιατρικές υπηρεσίες). 

Παράλληλα θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία και στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις και στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα.

Πάντως προφανώς και βοήθησε ο μεγάλος αριθμός κυνηγών αγριόχοιρων που αν μη τι άλλο προκαλούν ζημίες στις αγροτικές καλλιέργειες

Πάντως τόσο η αφρικανική πανώλη και πρόσφατα η εμφάνιση πιθανών κρουσμάτων ψευδολύσσας, πρέπει να αποτέλεσαν τις βασικές αιτίες για να δοθεί παράταση του κυνηγιού

Όσο για το κυνήγι του αγριόχοιρου θα ασκείται κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο μέχρι την λήξη της κυνηγετικής περιόδου στις 28 Φεβρουαρίου. 

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ο αριθμός των αγριόχοιρων ξεπερνά τις 550.000, οπότε καλώς βγήκε και η άδεια για την …θανάτωσή τους!

Αυτά κι αν είναι παιχνίδια της …φύσης!