Η Άννα Άντσιου, επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Αμφίπολη έκανε πρόταση να ανοίξει το Γυμνάσιο Ροδολίβους!

Τρία πολύ σημαντικά θέματα μεταξύ άλλων συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αμφίπολης, σύμφωνα με την κ. Άννα Άντσιου, την επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Τα δύο αφορούσαν τις εισηγήσεις της οικονομικής υπηρεσίας για τον καθορισμό χρηματοδότησης για την πληρωμή οφειλών του δήμου προς την ΔΕΗ, και του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ).

 Το ποσό προς την ΔΕΗ που αφορά τη λειτουργία των αντλιοστασίων ύδρευσης- άρδευσης κλπ, από τον Μάρτιο του 2021 έως και τις 4/11/2021, ανέρχεται σε 268.000 €

Το ποσό προς τον ΦΟΣΔΑ αφορά τα έτη από το 2017 έως και σήμερα και ανέρχεται στις 500.000 ευρώ περίπου. Δηλαδή κατά μέσο όρο 100.000 ευρώ το χρόνο οφειλές, που δεν έχει ξεπληρώσει ο δήμος μας.

Και στις δύο εισηγήσεις «επισημαίνεται» ότι «παραμένουν απλήρωτα καθώς δεν επαρκούν τα ίδια έσοδα για τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που αποδίδονται στο δήμο από τους δημότες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των δημοτικών τελών ύδρευσης άρδευσης αποχέτευσης».

Θέλοντας να προλάβουμε οποιαδήποτε κίνηση αύξησης περαιτέρω των δημοτικών τελών, που κρίνουμε ότι κρύβεται πίσω από τις λέξεις των εισηγήσεων, πρόταση που ωστόσο έγινε ουσιαστικά από την δημοτική παράταξη του κυρίου Γάλλου ως «η μόνη λύση που θέλει θάρρος» δηλώσαμε τα εξής:

Στον δήμο μας πληρώνουμε από τα πιο υψηλά τέλη σε όλον τον νομό. Ένας Δήμος που δεν έχει μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά αποτελείται από δημότες αγρότες, κτηνοτρόφους, χαμηλοσυνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, υπαλλήλους και ανέργους.

Αν η «λύση» για εσάς είναι η αποστράγγιση του εισοδήματος των δημοτών με πρόσθετους φόρους και το δημοτικό συμβούλιο να γίνει το εργαλείο που θα τους επιβάλλει και θα τους εισπράξει, θα είμαστε απέναντι σε αυτήν την πρακτική.

Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται στην πράξη με τον χειρότερο τρόπο όλα αυτά που σας λέγαμε τόσα χρόνια για την τεράστια επιβάρυνση που θα δεχτεί ο πολίτης για τα σκουπίδια και την ισχνή χρηματοδότηση των δήμων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες για καθαριότητα, ύδρευση, άρδευση κλπ.

Καλέσαμε τις δημοτικές παρατάξεις να διεκδικήσουμε την χρηματοδότηση από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που είναι οι φόροι του κάθε πολίτη για να έχει παιδεία, υγεία, καθαριότητα, ύδρευση κλπ. Αυτή πρέπει να είναι η πηγή χρηματοδότησης!

 Όπως αναγκαίο είναι και ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που θα βασίζεται σε κεντρικό σχεδιασμό με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και στους εργαζόμενους καθαριότητας, με διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, και η επεξεργασία τους να γίνεται προς όφελος των δημοτών και όχι του επιχειρηματία.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Το τρίτο θέμα, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αφορούσε την μεταβολή των σχολικών μονάδων.

Καταθέσαμε δεύτερη πρόταση, αντίθετη με την εισήγηση της δημοτικής αρχής που πρότεινε να μείνουν ως έχουν, με αίτημα την επανίδρυση του Γυμνασίου Ροδολίβους.

Η πρότασή μας αναφέρεται και στηρίζει το πάγιο και δίκαιο αίτημα των δημοτών του Ροδολίβους, που υπάρχει χρόνια τώρα, και όσο υπάρχει εμείς θα το φέρνουμε στο δημοτικό συμβούλιο.

Το αίτημα είναι δίκαιο καθώς το σχολείο έκλεισε για λόγους που δεν είχαν να κάνουν με πραγματικές ανάγκες των μαθητών και της εκπαίδευσης αλλά για να εξυπηρετήσουν (κι αυτοί που το πρόσφεραν) μια γενικότερη επιθετική πολιτική της τότε κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την παιδεία.

Μια πολιτική μείωσης σχολείων, συγχωνεύσεων, κλπ.,  στα πλαίσια μιας υποτιθέμενης οικονομίας πόρων, κάτι που διαψεύστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Η πρότασή μας δεν έχει τοπικιστικό χαρακτήρα.

Αφορά το παρόν και το μέλλον των σχολείων μας. Η πολιτική αυτή συνεχίζει να υπάρχει και αν δεν αντισταθούμε αύριο θα κλείσουν κι άλλα σχολεία κάτι που συνεχώς υπονοείται ως αντεπιχείρημα όταν διεκδικούμε. Όσο δε για το χαριτωμένο επιχείρημα του εάν θα στηρίξουμε την επανίδρυση του Λυκείου Πρώτης, απαντήσαμε ότι εάν υπάρχει αίτημα των κατοίκων και το γνωρίζει κάποια δημοτική παράταξη ή θέλει να το καταθέσει εμείς θα το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις όπως κάναμε με αιτήματα άλλων χωριών.

Υπάρχει;

Η πρότασή μας μειοψήφησε παίρνοντας μόνο τις ψήφους της παράταξής μας. (Άντσιου, Μαδέσης)

Όσο για το θέμα που προέκυψε με την μεταφορά εξοπλισμού από το δημοτικό κτίριο της Παλαιοκώμης, δεν μας βρίσκει σύμφωνους αλλά δεν είδαμε την ίδια κινητοποίηση και «ιερή αγανάκτηση» να γίνεται, ούτε από τον πρόεδρο και το τοπικό συμβούλιο Παλαιοκώμης, ούτε από τις δημοτικές παρατάξεις για την κατάργηση π.χ. του έργου «Συντήρηση και επισκευή αντλητικών συγκροτημάτων αντλιοστασίων ΤΚ Παλαιοκώμης» και τη μεταφορά κονδυλίων σε άλλο έργο.

Το έργο αυτό δεν χρειαζότανε;

Γιατί στην ερώτησή μας απάντηση δεν πήραμε και ήμασταν η μόνη δημοτική παράταξη που δεν ψηφίσαμε την κατάργησή του.

Έκαστος εφ’ ω ετάχθη!

Και μετά μου λέτε πως δεν έχει θέσεις και απόψεις το ΚΚΕ;

Βρε και σοβινιστικές (;) θέσεις έχει και προτάσεις με γνώμονα το δεν πληρώνω….

Αμ πως!