Ανοίγει η αγορά από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαίου

Κλειστά παραμένουν εστιατόρια και καφέ

Μετά την 4η Μαΐου 2020 και το άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων έρχεται η δεύτερη “ημερομηνία – κλειδί” για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. 

Μετά από τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών τα καταστήματα αθλητικών ειδών, τα οπτικά, τα κέντρα αισθητικής και τα ΚΤΕΟ που άνοιξαν στις 4 Μαΐου 2020, την προσεχή Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 ανοίγουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που δεν άνοιξαν στις 4 Μαΐου (εκτός από τα εμπορικά κέντρα), ενώ ανοίγουν και οι σχολές οδηγών.

Επί ποδός οι επιχειρηματίες

Από όλη την προηγούμενη βδομάδα οι επιχειρηματίες ήταν επί ποδός καθώς καταστηματάρχες και υπάλληλοι είχαν πάρει φωτιά, έτσι ώστε τα καταστήματα να είναι καθαρά και οι βιτρίνες ανανεωμένες, για τους πελάτες που θα επισκεφθούν τα μαγαζιά τους, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί στη χώρα, για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού.

Μόνο που από την Δευτέρα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, όπως την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών -όπου απαιτείται- και τα ατομικά μέσα προστασίας, δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα είναι ίδιο με αυτό που υπήρχε και την περίοδο πριν τον Κορονοιό, δηλαδή Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από 09:00 -14:30 και 18:00-21:00, την Δευτέρα και την Τετάρτη από τις 09:00 εως τις 14:30 και το Σάββατο από τις 09:00 μέχρι τις 15:00

Σύμφωνα με την ενημερωτική εγκύκλιο της  Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή , υπ’ αριθμ. 43083/3-5-2020, τα μέτρα απόστασης καθορίζονται ως εξής:

Σε καταστήματα έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα συνολικά, δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες.

Σε καταστήματα από 20 έως τετραγωνικά 100 μέτρα, επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα.

Και άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων, επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων. 

• Σε καταστήματα άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε επίπεδα, ισχύει το κριτήριο επιπέδων, ήτοι 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

• Στους ανελκυστήρες, εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας, θα τηρηθεί οπωσδήποτε το κριτήριο του 40% της πληρότητας.

( Παραμένει ο κανόνας του ενός πελάτη ανά 15 τ.μ. σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων, της απόστασης των 1,5 μέτρων μεταξύ πελατών, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων).

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναρτήσουν σε εμφανές σημείο στην είσοδο των καταστημάτων, των επιτρεπόμενων εντός του χώρου αριθμό ατόμων.

Σε ότι αφορά την χρήση μάσκας:

• Στα καταστήματα λιανικής ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες. 

Στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και συστήνεται για τους πελάτες

• Στα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και συστήνεται για τους πελάτες.

• Σε όποιο κατάστημα υπάρχει ανελκυστήρας, είναι υποχρεωτική τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.

Σε ότι αφορά στις μετακινήσεις εκτός νομού για τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους των εμπορικών επιχειρήσεων

Μετά την παρέμβαση της ΕΣΕΕ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1648Β΄) η Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 27818/3-5-2020, η οποία ρυθμίζει το θέμα ως εξής: 

Οι επιχειρηματίες – έμποροι ενόψει του γενικού ανοίγματος της 11ης Μαΐου και της προετοιμασίας του καταστήματός τους, μπορούν να μετακινηθούν εκτός των ορίων του νομού της κατοικίας τους.

  Το αυτό ισχύει και για τους εργαζόμενους, που πρέπει αντίστοιχα να μετακινηθούν για την προετοιμασία των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται. 

Η  μετάβαση από και προς την εργασία, πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

Με σύνθημα «Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε» οι Σερραικές επιχειρήσεις ξεκινούν και καλό θα είναι να τις στηρίξουμε, έτσι ώστε να δώσουμε ώθηση στην τοπική οικονομία.

Μα πάνω απ’ όλα «Μένουμε Ασφαλείς»

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here