Με πάνω από 15.000 κρούσματα: Άνοιξαν τα σχολεία

Με πάνω από 15.000 ενεργά κρούσματα που ανιχνεύθηκαν μέσω self test το βράδυ της Κυριακής στην εκπαιδευτική κοινότητα, άνοιξαν χθες τα σχολεία.

Στην ουσία όμως μέσω της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού κατά του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας, καθώς ελέγχθηκαν πάνω από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι. 

Τις προηγούμενες φορές στους ελέγχους των σχολείων ήταν μικρότερος ο αριθμός των ελέγχων, μιας και έκαναν έλεγχο μόνο οι ανεμβολίαστοι, ενώ πλέον από την Κυριακή στην διαδικασία των τεστ μπήκαν και οι εμβολιασμένοι και αυτό χάρη στη λειτουργία των σχολείων. 

Κατά της πανδημίας: Ελέγχθηκαν 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι

Μπορεί να βρέθηκαν πάνω από 15.000 ενεργά κρούσματα, αλλά στην ουσία μέσω της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού κατά του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας: 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι. 

Και αυτό γιατί όλες τις προηγούμενες φορές στους ελέγχους των σχολείων ήταν μικρότερος ο αριθμός, καθώς έκαναν έλεγχο μόνο οι ανεμβολίαστοι, ενώ πλέον και οι εμβολιασμένοι 

Από τον έλεγχο ανιχνεύθηκαν 15.547 εν δυνάμει κρούσματα, τα οποία δεν θα είχαν βρεθεί αν τα σχολεία δεν λειτουργούσαν και θα κυκλοφορούσαν μέσα στην κοινωνία

Και όλα αυτά τα χιλιάδες κρούσματα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς τα συγκεκριμένα πρόσωπα να έχουν ιδέα ότι είναι φορείς του ιού. Κάθε ένα τέτοιο εν δυνάμει κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού του self test είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στη σχολική κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. 

Άλλη μία απόδειξη ότι πέρα από τους αυτονόητους παιδαγωγικούς και ψυχοσυναισθηματικούς λόγους, η λειτουργία των σχολείων επιτελεί και πολύ σημαντικούς υγειονομικούς σκοπούς 

Χθες η είσοδος μαθητών και εκπαιδευτικών, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, έγινε μόνο με επίδειξη αρνητικού test. 

Ειδικότερα για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας και έως την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου προβλέπεται η διεξαγωγή τριών self test, και από την ερχόμενη εβδομάδα στις 17 Ιανουαρίου τα απαραίτητα self test θα είναι δύο ανά εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, την Τρίτη και την Παρασκευή. Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι είναι υπόχρεοι σε 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. 

Πάντως οι εκπαιδευτικοί που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία τους,  είναι συνολικά περίπου 6.500, από τους οποίους οι 2.500 είναι από τα self test που δηλώθηκαν μέχρι και την Κυριακή για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ οι υπόλοιποι 4.000 είναι εκπαιδευτικοί που νόσησαν νωρίτερα. 


Άνοιξαν τα σχολεία σε όλη την Ευρώπη

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση τα σχολεία είτε έχουν ήδη ανοίξει μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, είτε άνοιξαν χθες

Η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον που σαρώνει πλέον σε όλη την Ευρώπη, οδήγησε στην λήψη όμως επιπρόσθετων μέτρων, ώστε να κερδηθεί το στοίχημα που έβαλαν οι κυβερνήσεις, δηλαδή να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά. 

Τα πρωτόκολλα για το πώς θα γίνεται η διαχείριση των κρουσμάτων διαφέρουν από χώρα σε χώρα ειδικότερα αναφορικά με το πότε θα κλείνει ένα τμήμα ή και μια σχολική μονάδα. 

Στην Ολλανδία, η μάσκα είναι προαιρετική, ενώ είναι υποχρεωτικά δυο τεστ την εβδομάδα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε καραντίνα θα μπαίνει όλη η τάξη με ένα κρούσμα. 

Στην Τσεχία, με ένα παιδί θετικό ολόκληρη η τάξη θα μπαίνει σε καραντίνα. Θα γίνεται αξιολόγηση ανά περίπτωση για κάθε σχολείο και τάξη από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Οι μαθητές υποχρεούνται σε δυο τεστ την εβδομάδα, rapid ή μοριακό PCR και εναπόκειται στον εκάστοτε διευθυντή να αποφασίσει το είδος, ενώ από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, τα τεστ θα μειωθούν σε ένα την εβδομάδα. 

Στη Βουλγαρία, το κλείσιμο τμήματος ή και ολόκληρου σχολείου θα είναι η «έσχατη λύση» όπως έχει ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές. Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν δυο τεστ την εβδομάδα και όσοι αρνούνται να το πράξουν, θα κάνουν διδασκαλία εξ αποστάσεως. Πάντως οι εμβολιασμένοι μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς τεστ. 

Στη Γαλλία, ενώ πριν από τις διακοπές ένα τμήμα έκλεινε με τρία κρούσματα, πλέον δεν θα κλείνουν τα τμήματα και οι θετικοί στον κορονοϊό μαθητές θα μπαίνουν σε καραντίνα και θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά από αρνητικό τεστ. 

Στη Γερμανία, τα μέτρα διαφοροποιούνται ανά ομόσπονδο κρατίδιο. Το επικρατέστερο μέτρο είναι αυτό του υποχρεωτικού καθημερινού rapid test την πρώτη εβδομάδα και εν συνεχεία, τρία τεστ την εβδομάδα. Τα τεστ δεν είναι υποχρεωτικά στα σχολεία του Βερολίνου και σε αυτά του κρατιδίου της Θουριγγίας. Στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ένα από τα τρία μεγαλύτερα της Γερμανίας, ισχύει το μέτρο να εξετάζεται το κλείσιμο τμήματος με 20% θετικών κρουσμάτων.