Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους: Καταδίκασαν το πόλεμο περιμένοντας τον Πατριάρχη

Και όμως μετά από 15 μέρες οι Αντιπρόσωποι και οι Προϊστάμενοι των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους κατέληξαν στην ανακοίνωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από τη μια ήταν οι φωνές εκείνων που μιλούσαν για ανοιχτή καταδίκη της ρωσικής εισβολής κι από την άλλη οι αντιπρόσωποι που ζητούσαν να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να αναδειχθεί ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία από το 2014 – όπως και έγινε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ιερά Κοινότητα, εκφράζεται η λύπη για τα θύματα και οι μοναχοί δηλώνουν ότι προσεύχονται νυχθημερόν για την παγκόσμια ειρήνη και ειδικά για την ειρήνη στις εμπόλεμες περιοχές.

Όπως καταλαβαίνεται δεν είπαν καν λέξη κατά της Ρωσίας…

Πάντως στη συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα της προσκυνηματικής επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος θα φτάσει το απόγευμα της Παρασκευής στις Καρυές και θα γίνει δεκτός από τους ηγούμενους και τους αντιπροσώπους των Ιερών Μονών, τον Πολιτικό Διοικητή, Θανάση Μαρτίνο, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Πικραμένος.

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Πατριάρχης θα μεταβεί στην Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου και θα διανυκτερεύσει, ενώ το Σάββατο θα τελέσει τη θεία λειτουργία στο παρεκκλήσι της Παναγίας Πορταϊτισσας και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ιερά Μονή Καρακάλλου.

Το απόγευμα του Σαββάτου θα επισκεφτεί την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, όπου θα τελέσει τον εσπερινό και το βράδυ θα επιστρέψει στις Καρυές για να δειπνήσει με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Αθωνιάδας Σχολής.

Την Κυριακή θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Πρωτάτου και λιτανεία της εικόνας Άξιον Εστί και προς το μεσημέρι ο Πατριάρχης και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη.

Στην έξοδο από το Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στην Ουρανούπολη, οι τοπικές αρχές ετοιμάζουν μια σειρά εκδηλώσεων προς τιμή του.

Να σημειώσουμε πως η τελευταία επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Άγιον Όρος ήταν τον Οκτώβριο του 2019, μετά από πρόσκληση της Μονής Ξενοφώντος για τη συμπλήρωση 200 ετών από το νέο Καθολικό της Μονής.

Παρόντες τότε και όλοι εμείς που θελήσαμε να τιμήσουμε με την παρουσία μας τον Παναγιότατο…

Φέτος και μετά από δύο άκαρπες προσπάθειες θέλουμε να πιστεύουμε πως θα τα καταφέρουμε…

Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος!