Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δύσκολη η απόφαση Μητσοτάκη

Η αλήθεια είναι πως ο Μητσοτάκης πήρε μία δύσκολη απόφαση, αφού είναι βέβαιο πως θα έχει στο τέλος και πολιτικό… κόστος.

Αλλά ποιος δεν ξέρει πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στις ηλικίες άνω των 60 είναι επιβεβλημένος από την εξέλιξη των πραγμάτων;

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του κ. Μητσοτάκη σημαίνει ανοικτό πόλεμο με τους αντιεμβολιαστές και χιλιάδες δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.

Αλλά η υποχρέωση ενός πρωθυπουργού δεν είναι πρώτα απ’ όλα απέναντι στο έθνος αλλά και στο μέλλον της πατρίδας μας;

Και για τους περισσότερους νοήμονες επιτέλους είτε με την θέλησή του, είτε με το σπρώξιμο της Ευρώπης βρέθηκε ένας πρωθυπουργός που αντί να χαϊδέψει αυτιά, επέλεξε να στεναχωρήσει μισό εκατομμύριο εν δυνάμει ψηφοφόρων.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλη μια φορά ασκεί πολιτική Μαυρογιαλούρου…

Και όλοι όσοι δεν καταλαβαίνουν ας διαβάσουν την ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν για να … φρίξουν!

Δυστυχώς!

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών η Ελληνική Λύση υπέβαλε ένσταση … αντισυνταγματικότας!

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότας που υπέβαλε η Ελληνική Λύση στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών.

που αναφέρεται στον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, που αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας και με το άρθρο 5 παρ.1 του Συντάγματος για το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και στη συμμετοχή της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων, δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και τα χρηστά ήθη.

Από το συνδυασμό των άρθρων αυτών προκύπτει, ότι ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα να διαθέτει το σώμα του ελευθέρως και να μην επιτρέπει επεμβάσεις στο σώμα του, χωρίς τη θέλησή του.

Μάλιστα ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης επικαλέστηκε το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης που ζητάει από τα κράτη- μέλη να διασφαλίσουν πως οι πολίτες θα ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, και ότι κανείς δεν θα υποστεί πίεση με πολιτικά, κοινωνικά ή άλλα μέσα για να εμβολιαστεί, αν δεν το επιθυμεί.

Επικαλέστηκε και την ΕΣΔΑ για το σεβασμό της οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τάχθηκε κατά της αντισυνταγματικότητας

Κατά της ένστασης αντισυνταγματικότητας της Ελληνικής Λύσης τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος, σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα αναφέρει πως αναπτύσσεται ελεύθερη προσωπικότητα εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων.

Επίσης πως ο κάθε ένας έχει δικαίωμα στην προστασία της προσωπικής του υγείας.

Ο κ. Νικολακόπουλος επισήμανε, εξάλλου, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την υγεία των πολιτών, για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και την περίθαλψη των απόρων.

«Δεν προστατεύεται συνεπώς μόνο η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας αλλά προστατεύεται και η υγεία των πολιτών», είπε ο κ. Νικολακόπουλος.

Στην ένσταση αντισυνταγματικότητας ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε …«παρών»

«Παρών» δήλωσε στην ένσταση, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Ξανθός που ναι μεν, μίλησε για την «αναποτελεσματικότητα» του μέτρου, τόνισε όμως ότι το πρόβλημα είναι πρωτίστως αυτό και όχι τόσο το ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε πάντως τους προβληματισμούς για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 και επανέλαβε ότι η τροπολογία είναι μια παρέμβαση λόγω του αδιεξόδου της εμβολιαστικής στρατηγικής της κυβέρνησης.

Επί του συγκεκριμένου, επιφυλασσόμεθα, δεν στηρίζουμε την ένσταση αντισυνταγματικότητας, θα δηλώσουμε «παρών»», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

Δηλαδή στην ουσία δεν ψήφισαν ή καλύτερα έκανα την … πάπια!

Τι ΚΙΝΑΛ δεν υποστήριξε την αντισυνταγματικότητα:Το κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύει τη δημόσια υγεία

Επί της αρχής δεν φαίνεται να είναι αντισυνταγματική η διάταξη, έτσι τουλάχιστον όπως η ένσταση της Ελληνικής Λύσης είναι διατυπωμένη, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης που είπε ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας είναι θεμιτό και ότι δικαστήρια συνταγματικά, και εθνικά και το ευρωπαϊκό, έχουν κρίνει συνταγματική την υποχρεωτικότητα για κατηγορίες εργαζομένων.

Ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι το κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύει τη δημόσια υγεία, και αυτή η υποχρέωση του δίνει τη δυνατότητα να περιορίζει ελευθερίες του ατόμου.

Επί της αρχής δεν φαίνεται να είναι αντισυνταγματική αυτή η διάταξη γιατί προασπίζεται το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, αφού ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος για την προστασία της δημόσιας υγείας, υπηρετεί το χρέος της κοινωνικής αλληλεγγύης, το δικαίωμα προστασίας της υγείας», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και προσέθεσε ότι η προσωπική ελευθερία περιορίζεται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στην ένσταση αντισυνταγματικότητας: Απείχαν και ψήφισαν παρών

«Αντιμετωπίζουμε την υποχρεωτικότητα, ως μια πολιτική επιλογή που εντάσσεται στην αδιέξοδη λογική της ατομικής ευθύνης η οποία οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα. Αυτή την πολιτική επιλογή την καταγγέλλουμε με την αρνητική μας ψήφο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος που ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι το κόμμα του θα απέχει από την ψηφοφορία επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας της Ελληνικής Λύσης.

Αντισυνταγματική χαρακτήρισε την υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 ετών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης αλλά μολάταυτα, όπως είπε, θα ψηφίσει «παρών» γιατί δεν έχει επαρκή τεκμηρίωση.

Εμείς απλά θα συμπληρώσουμε πως με νομοτεχνική βελτίωση στην τροπολογία δόθηκε η δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο της υποχρεωτικότητας και μετά το χρονικό πλαίσιο που ορίζει η διάταξη ώστε να αφορά και όσους γίνουν 60 ετών, μετά τον προσεχή Ιανουάριο.