Πασχάλης Λογαρνές Λατομείο στο Δάσος Λαϊλιά – Μια ιστορία επαναλαμβάνεται

ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΛΑΪΛΙΑ
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ….

Άρθρο του Πασχάλη Λογαρνέ

1991 Νομαρχιακό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον τότε Νομάρχη κο Αναστάσιο Λιάσκο. Εκπρόσωπός του Εργατικού Κέντρου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πασχάλης Λογαρνές.
Ένα από τα θέματα συνεδρίασης του Ν.Σ. ήταν και η έγκριση λειτουργίας λατομείου γρανίτη.

Μετά από ενημέρωση από την ομάδα οικολόγων Ν. Σερρών, η οποία ήξερε το θέμα, οι μη προσκείμενοι στην παράταξη του Νομάρχη, αντιδράσαμε με σφοδρότητα στην πρόταση της πλειοψηφίας του Ν.Σ. (Ν.Δ.) για θετική γνωμοδότηση στην κατασκευή λατομείου γρανίτη στο Λαϊλιά.

Έγιναν αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, μέχρι και επίσκεψη επί τόπου στον αιτούμενο χώρο του λατομείου για να πεισθούμε, όσοι αντιδρούσαμε, ότι η θέση του λατομείου δεν είναι εντός του δάσους Λαϊλιά.

Ξεσηκώσαμε τότε όλη την Σερραϊκή κοινωνία η οποία πήρε θέση κατά της ίδρυσης, καταλογίζοντας μάλιστα ευθύνη στον τότε Υπουργό Δημοσίων Έργων τον κο Αχιλλέα Καραμανλή της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Όταν ο κος Αχιλλέας Καραμανλής εισέπραξε την σύσσωμη αντίδραση όλων των κοινωνικών φορέων των Σερρών που πήραν θέση και καταδίκαζαν την ενέργεια, εξαναγκάσθηκε στη δημοσιοποίηση δήλωσης με την οποία διακήρυττε ότι δεν έχει ουδεμία σχέση με το θέμα.

Ταυτόχρονα άλλαξε και η θέση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, στο οποίο ο κος Λιάσκος δήλωνε πλέον ότι το Ν.Σ. δεν έδωσε άδεια λειτουργίας λατομείου στο Λαϊλιά, αλλά εξέτασε την περίπτωση εάν πρέπει να δοθεί μια τέτοια άδεια, αφού όμως λάβουμε υπόψη και την γνώμη της κοινωνίας.

Μετά από όλα αυτά η αίτηση απορρίφθηκε, αλλά ζήσαμε πρωτόγνωρα αντανακλαστικά της Σερραϊκής κοινωνίας, η οποία έδειξε πως όταν θέλει μπορεί να διεκδικεί και να κερδίζει.

Το θέμα επανέρχεται πάλι το 2007 με κυβέρνηση πάλι Ν.Δ. και υπουργό Δημοσίων Έργων (πάλι) τον κο Αχιλλέα Καραμανλή.

Σήμερα ξαναζούμε την ίδια ιστορία (και ω!!! ποία σύμπτωση) με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπουργό Δημοσίων Έργων τον κο Κώστα Καραμανλή υιό του Αχιλλέα.

Η αντίδραση της Σερραϊκής κοινωνίας κι’ αυτή τη φορά είναι μεγάλη, με σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, γιατί υπάρχουν αναπάντητα πάρα πολλά ερωτήματα.

  • Ποιος είναι ο «επενδυτής» που με τόση επιμονή θέλει να επενδύσει για την εξόρυξη ενός προϊόντος που όπως ειπώθηκε το 1991 στο Ν.Σ. είναι άκρως ραδιενεργό με τιμές πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια?
  • Ποιες οι διασυνδέσεις του με την οικογένεια Καραμανλή που υποστηρίζει αυτήν την επένδυση σε βάρος του κοινωνικού συνόλου των Σερρών?
  • Κάτω από ποιες πιέσεις η Περιφέρεια έφερε το θέμα (ξανά) για έγκριση όταν υπάρχει αυτή η προϊστορία?
  • Ο Αντιπεριφεριάρχης Σερρών και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Σερρών γιατί δεν δημοσιοποίησαν την θέση τους επικαλούμενοι το ιστορικό της υπόθεσης και τις συνέπειες μια τέτοιας απόφασης?

• Ο κος Τζιτζικώστας σε μελέτη της Περιφέρειας με γνωστικό επιστημονικό αντικείμενο την οικονομική κατάσταση του Ν. Σερρών δέχεται ότι:

1) Με βάση το κριτήριο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ο νομός Σερρών εξακολουθεί να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των νομών της χώρας.
2) Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουμε όταν εξετάσουμε και το δηλωθέν εισόδημα κατά φορολογική δήλωση.
3) Ο νομός Σερρών «αδικήθηκε» στον τομέα των δημόσιων επενδύσεων για την περίοδο 1981 μέχρι και το 2003.
4) Ο τομέας της φυτικής παραγωγής όπως και της ζωικής παραγωγής βρίσκεται σε έντονα φθίνουσα πορεία.
5) Ο τομέας της βιομηχανίας και βιοτεχνίας όπως και του εμπορίου βρίσκονται κάτω από το 50% της συνολικής δραστηριότητας του μέσου όρου των αντίστοιχων ελληνικών επιχειρήσεων.

Με βάση τα παραπάνω πιστεύει ο κος Περιφερειάρχης ότι με τη χορήγηση άδειας λειτουργίας Λατομείου στο Λαϊλιά προσφέρει διέξοδο στα τόσα προβλήματα που κι’ ο ίδιος έχει διαπιστώσει για το Νομό Σερρών?

Ο Σερραϊκός Λαός για άλλη μια φορά θα δώσει την απάντηση που αξίζουν, όλοι αυτοί που απεργάζονται σχέδια γι’ αυτόν χωρίς ΑΥΤΟΝ!!!