Αύριο στα Αστέρια από το Σερραίο Θοδωρή Τράμπα βραβευμένο εικαστικό ντοκιμαντέρ – performance

Αύριο στα Αστέρια από το Σερραίο Θοδωρή Τράμπα βραβευμένο εικαστικό ντοκιμαντέρ – performance

Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών προσκαλεί όλους τους φίλους της σύγχρονης Τέχνης στην παρουσίαση του καλλιτεχνικού έργου  PANGEA – εικαστικό ντοκιμαντέρ – performance, του Σερραίου καλλιτέχνη Θοδωρή Τράμπα, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ. στη Μικρή Σκηνη του Δημοτικού Θεάτρου Αστέρια – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών. 

Ο Θοδωρής Τράμπας είναι ένας νέος εικαστικός καλλιτέχνης το έργο του οποίου έχει ήδη διακριθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (2015) και μέσω της Ζωγραφικής οδηγήθηκε στην σωματική έκφραση, στον αυτοσχεδιασμό και στις εγκαταστάσεις στο χώρο, ειδικότερα δε στην εικαστική performance.

Ερευνά τα όρια μέσα και έξω από το σώμα, καθώς αυτό κινείται παράγει έναν ρυθμό, ο οποίος επηρεάζει τη σχέση του με τον χώρο, δημιουργεί φυσικούς ήχους που άλλοτε σπάνε, άλλοτε ενώνουν τη συνεχόμενη ροή. 

Το PANGEA είναι ένα εικαστικό ντοκιμαντέρ που καταγράφει την ζωντανή performance του Θοδωρή Τράμπα στο μουσείο ΜΠΕΝΑΚΗ, το 2016.

Επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο LADXCAPES της Ιταλίας, στο διεθνές φεστιβάλ UKYA CITY TAKEOVER του  Nottingham και πρόσφατα στο ON ART FILM FESTIVAL IN POLAND μέσα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Κρακοβίας.

Η Περιφερειακή Ενότητα  Σερρών με την εκδήλωση αυτή θέλει να επιβραβεύσει τον δημιουργό, να φέρει σε επαφή το κοινό με το έργο του και να αναδείξει ένα παράδειγμα δημιουργικότητας που αναγνωρίζεται και ξεχωρίζει στα κέντρα της Tέχνης.

Στο έργο «PANGEA», ο Θοδωρής Τράμπας σκιαγραφεί τη διαδικασία της ένωσης μέσα από την καταστροφή και την ανάγκη για συμφιλίωση με την άλλη πλευρά.

Στο μουσείο ΜΠΕΝΑΚΗ, σ’ έναν κλειστό χώρο 6Χ7 μέτρων, επί 7 εβδομάδες, 8 ώρες καθημερινά, ο καλλιτέχνης αναμετρά το σώμα του με το υλικό (ένα μεγάλο κομμάτι βράχου), δημιουργώντας το αντίγραφο του με γύψο.

Αντιγράφει, άρα επαναλαμβάνει, για να βιώσει την ύπαρξη της φύσης από την αρχή.

Το έργο παρουσιάζεται μέσα από μια προβολή-ντοκουμέντο σε συνδυασμό με την φυσική παρουσία και δράση του καλλιτέχνη επί σκηνής.

Θα ακολουθήσει συζήτηση του καλλιτέχνη με το κοινό και τον εικαστικό Βασίλη Βαφειάδη με θέμα « Νοηματοδοτώντας με τη ζωή και την Τέχνη-Η Performance».

Ο Θοδωρής Τράμπας γεννήθηκε το 1991 στο Ντεβονπορτ της Αυστραλίας και κατάγεται από τις Σέρρες.

Το 2010 εισήχθη  στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, σπούδασε ζωγραφική (με διακεκριμένους καθηγητές όπως τον Γιάννη Ψυχοπαίδη), από όπου το 2015  αποφοίτησε με άριστα.

Ολοκλήρωσε κύκλους εργαστηριακών μαθημάτων, όπως βιντεοτέχνη- πολυμέσα, φωτογραφίας, σχεδίου, χαρακτικής καθώς και τριετές σεμινάριο performance με την Αιμιλία Μπουρίτη.

Είναι υπότροφος του μεταπτυχιακού προγράμματος “Επιστήμες Αγωγής – Ειδική Εκπαίδευση” του πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Συνεργάστηκε με  το ΜΑΙ(Marina Abramović Institute ) και το ΝΕΟΝ (Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης) για τα Long duration performance 2016 στην Ελλάδα στο Μουσείο Μπενάκη.

Συμμετείχε στο workshop cleaning in the house «Μέθοδος Marina Abramović».

Έχει επιλεχθεί από την 11η Florence Biennale  2017 στο Fortezza da Basso με τίτλο eARTh, Creativity & Sustainability.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα  ασχολείται με την ζωγραφική η οποία τον οδήγησε στην σωματική έκφραση μέσω του  αυτοσχεδιασμού και την εγκατάσταση στο χώρο, ειδικότερα με την εικαστική performance.

Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, και έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here