Λευτέρης Αβραμάκης: Ανεπαρκής η κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος

Λευτέρης Αβραμάκης: Ανεπαρκής η κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία είναι μέλος, δήλωσε: 

«Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, συζητήθηκε το ζήτημα των προσφυγικών ροών, των προβλημάτων που υπάρχουν συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού και βέβαια στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων από τις εμπόλεμες περιοχές.

Δυστυχώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρούν αμήχανα τις εξελίξεις στην περιοχή μας,

δεν ακολουθούν ένα συνεκτικό σχέδιο διαχείρισης των προσφυγικών ροών με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και πολλαπλασιάζουν αντί να επιλύουν τα προβλήματα.

Η κυβέρνηση λειτουργεί ως σχολιαστής της επικαιρότητας, δίνει την εντύπωση ότι καλλιεργώντας επικοινωνιακά μια ψευδή εικόνα σκληρής διαχείρισης θα διαμορφώσει αποτρεπτικές συνθήκες για την είσοδο των ανθρώπων που αιτούνται άσυλο.

Ξεχνά ότι αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να γλυτώσουν από τον πόλεμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη διαρκώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με αόριστες καταδίκες της τουρκικής εισβολής στη Συρία, με ημίμετρα και λόγια χωρίς καθόλου ουσιαστικές πράξεις.

Στην προσπάθειά της η ΝΔ να ικανοποιήσει το κομματικό της ακροατήριο και όχι μόνο, προσπαθεί να πείσει ότι το ζήτημα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό προσθέτοντας επιχειρήματα σε εκείνες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. 

Ακόμα και ο προερχόμενος από τον πολιτικό της χώρο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος,

διαφοροποιήθηκε από την προσέγγιση του αρμόδιο υφυπουργού, Γιώργου Κουμουτσάκου, και της κυβέρνησης της ΝΔ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό και όχι εθνικό.

Η διαφοροποίησή του είναι ακόμη πιο εμφανής όταν αναφέρεται στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την διαχείριση των προσφυγικών ροών και την πολιτική που άσκησε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλώντας έμμεσα τη νέα κυβέρνηση να διατηρήσει τις βασικές κατευθύνσεις που χαράχτηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ,

δηλαδή ότι το ζήτημα αφορά το σύνολο των κρατών μελών και όχι μόνο τα κράτη εισόδου.

‘Οτι πρέπει να γίνει καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες ανάλογα με τον πληθυσμό και όχι να παραμένουν στις χώρες πρώτης καταγραφής και εισόδου.

Ότι πρέπει συνολικά και ενιαία να χορηγείται άσυλο από τις ευρωπαϊκές χώρες σε όλους όσους το δικαιούνται προερχόμενοι από εμπόλεμες ζώνες ή χώρες που πραγματοποιούν διώξεις κοινωνικών ομάδων παραβιάζοντας ακόμα και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην αντίθετη κατεύθυνση ο αρμόδιος υφυπουργός, επιμένει ότι το ζήτημα είναι εθνικό και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ,

Μάξιμου Χαρακόπουλου, για το πώς θα κατανεμηθούν οι πρόσφυγες στη χώρα απάντησε πώς προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά αυτοί θα διαμοιραστούν σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα σε δομές φιλοξενίας που υπάρχουν ή που θα δημιουργηθούν,

τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή την πολιτική θα πρέπει να την αποδεχτούν οι τοπικές κοινωνίες, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες χωρίς να εγείρουν αντιδράσεις και διαφωνίες.

Η κυβερνητική πολιτική λοιπόν συνίσταται στο πώς θα μοιραστούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα και όχι στο πώς αυτοί θα επιμεριστούν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

 Μια πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων της νέα πολιτικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος γνωρίσαμε τις προηγούμενες ημέρες και στο Νομό Σερρών όπου έχουν πολλαπλασιαστεί οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες.

Για πρώτη φορά στις δομές του Νομού ήρθαν εκτός από Γεζίντι και Σομαλοί πρόσφυγες.

Οι πρώτες αντιδικίες αντιμετωπίστηκαν με την παρέμβαση της αστυνομίας.

Ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις στην χορήγηση ασύλου και οι πρόσφυγες παραμένουν περισσότερο καιρό στις δομές φιλοξενίας από όσο είχαμε συνηθίσει.

Η κατάργηση των διαδικασιών χορήγησης ΑΜΚΑ σε όσους αιτούνται άσυλο και η μη πρόβλεψη μιας άλλης έστω διαδικασίας δημιουργεί προβλήματα τόσο στην υγειονομική φροντίδα αυτών των ανθρώπων όσο και στην εγγραφή των παιδιών προσφύγων στα σχολεία.

Ο τρόπος διαχείρισης που επιλέγει η κυβέρνηση θα πολλαπλασιάσει του αιτούντες ασύλου πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα.

Ο πόλεμος στη Συρία και η τουρκική εισβολή θα δημιουργήσει νέες τεράστιες προσφυγικές ροές.

Η χώρα μας δεν μπορεί να είναι σχολιαστής των εξελίξεων.

Μπορεί και πρέπει να κινητοποιήσει την Ευρώπη στην κατεύθυνση της συνολικής διαχείρισης.

Μπορεί και πρέπει να κινητοποιήσει την Ευρώπη στην λήψη αποτελεσματικών μέτρων και κυρώσεων για να σταματήσει η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

Η σιωπή και η διατήρηση χαμηλών τόνων αυτή τη χρονική στιγμή που ο πραγματικός κίνδυνος, η Τουρκία, προσπαθεί να εκκινήσει διαδικασίες αναθεωρήσεων ακόμα και συνόρων, είναι μια λάθος αντιμετώπιση».     


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here