Για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του Νομού Σερρών «Καμπανάκι» Χαρδαλιά !

«Καμπανάκι» κινδύνου εξέπεμψε ο Νίκος Χαρδαλιάς καθώς ορισμένες περιοχές της χώρας μας, όπως για παράδειγμα ο Νομός Σερρών , βρίσκονται στο πορτοκαλί, κυρίως λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής τους κάλυψης.

Μπορεί βέβαια στο νέο επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας, καμία περιοχή να μην βρίσκεται στο κόκκινο, όμως στο Νομό μας όπως γράψαμε κατά επανάληψη, παρατηρείται μειωμένη προσέλευση στους εμβολιασμούς και μεγάλη απόκλιση από το γενικό μέσο όρο της χώρας.

SOS Χαρδαλιά για τις περιοχές με χαμηλούς εμβολιασμούς

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσιάζει βελτίωση, «τόσο χάρη στην πρόοδο των εμβολιασμών, όσο και στην κοινή προσπάθεια και τη συνεργασία πολιτών, κοινωνίας και πολιτείας όλο το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.  

Αναφερόμενος ωστόσο στους εμβολιασμούς και την επιχείρηση Ελευθερία, σημείωσε ότι προχωρούν κανονικά  σε όλη την Επικράτεια, αλλά επεσήμανε πως υπάρχουν περιοχές όπου παρατηρείται μειωμένη προσέλευση και απόκλιση από το μέσο όρο.

Οι πέντε περιφερειακές ενότητες με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη είναι η Φλώρινα, η Ξάνθη, η Φωκίδα, οι Σέρρες και η Δράμα.

Ενώ κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται ακόμα 14 Περιφερειακές Ενότητες από τις συνολικά 74 της χώρας, ήτοι οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου.

Να σημειώσουμε πως στο Νομό Σερρών πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουμε προχωρήσει σε 74.340 εμβολιασμούς , από τους οποίους οι 47.740 με την πρώτη δόση και μόλις 27.195 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί πλήρως με δύο δόσεις, ενώ αντίστοιχα ο Νομός Ευβοίας που παρόμοιος με το δικό μας, έχει προχωρήσει σε 99.000 εμβολιασμούς

Αλλά και σε σχέση με την δική μας περιφέρεια βρισκόμαστε πολλή χαμηλά, καθώς στην Θεσσαλονίκη έχει εμβολιαστεί με μια δόση το 37% του πληθυσμού, στην Πέλλα το 33%, ενώ πολύ κοντά μας βρίσκεται μόνο η ενότητα της Ημαθίας

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για το μήνα Ιούνιο με εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson και κάλεσε τους πολίτες «να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους».

«Γιατί πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μόνο με τον εμβολιασμό θα μπορέσουν να χτίσουμε τείχος ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό»

 Αυστηρότεροι έλεγχοι για κορωνοπάρτι

Ερωτηθείς για καταγγελίες για παράνομα πάρτι σε βίλες στη Μύκονο ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «τα παράνομα πάρτι σημαίνουν διασπορά, διασπορά σημαίνει αύξηση κρουσμάτων, αύξηση κρουσμάτων σημαίνει συρροές, συρροές σημαίνει μέτρα αναγκαστικά και μέτρα σημαίνουν κλείσιμο δραστηριοτήτων και τεράστια ζημιά στις τοπικές οικονομίες εν μέσω τουριστικής περιόδου», ενώ προσέθεσε ότι συζητούν -και θα φανεί τις επόμενες ημέρες- για αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

«Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα κάνουν τη δουλειά τους αυτό είναι δεδομένο», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ γνωστοποίησε ότι ενεργοποιείται και ειδική μονάδα ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αλλά κι ένα συγκεκριμένο σχέδιο της ΕΛΑΣ που δεν αφορά μόνο στη Μύκονο αλλά αφορά γενικότερα σε όλη τη χώρα και στην ηπειρωτική και στη νησιωτική.

«Είναι η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών που μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας προσπαθούν να τρέξουν τις επιχειρήσεις τους είναι και πολύτιμος σύμμαχός μας ώστε να μπορέσουμε να προασπίσουμε την κατάσταση, τη δημόσια υγεία στις περιοχές αυτές.

Εύχομαι μόνο αυτοί που θα επιχειρήσουν όχι μόνο στα πάρτι στις βίλες αλλά γενικότερα να παρανομήσουν στο κομμάτι αυτό να μην είναι οι ίδιοι που θα ρίχνουν το ανάθεμα αν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα εις βάρος της τοπικής οικονομίας για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.