Τάσος Χατζηβασιλείου: Προτάσεις για το πρόβλημα της έλλειψης εργατών στον πρωτογενή τομέα.

Επιστολή στους Υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, καθώς και στον Διοικητή του ΟΑΔΕ Σπύρο Πρωτοψάλτη, έστειλε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ο Βουλευτής Σερρών κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης, που εντείνεται λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Αναφερόμενος στην Π.Ε. Σερρών, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι λόγω της πανδημίας έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις έμπειρων εργατών τόσο από χώρες της Ε.Ε. (Βουλγαρία, Ρουμανία) όσο και από τρίτες χώρες.

Με δεδομένο ότι εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών ξεκινούν σημαντικές εργασίες σε καπνό, βαμβάκι, εαρινά κηπευτικά, πατάτες, θερμοκήπια, δενδρώδη, καθώς και στην κτηνοτροφία, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθούν εργάτες άμεσα.

Και αυτό, για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να εξασφαλισθεί το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ο βουλευτής Σερρών, αφού εξήρε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εξάμηνη παράταση των αδειών εργασίας που ήδη έχουν εκδοθεί για πολίτες τρίτων χωρών και την νέα εφάπαξ έκδοση αδειών τρίμηνης ισχύος για εργάτες σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, κατέθεσε στους Υπουργούς συγκεκριμένες προτάσεις :

Πρώτον, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα για τους  εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ να διακόπτουν προσωρινά το επίδομα ανεργίας μέχρι και 2 μήνες, προκειμένου να μπορούν να απασχολούνται ως έκτακτοι εργάτες στον πρωτογενή τομέα, με καθεστώς εργόσημου.

Σε περίπτωση που αυτό εξεταστεί θετικά, τότε οι συγκεκριμένοι θα μπορούσαν να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους επί του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Δεύτερον, να εξεταστεί από τον ΟΑΕΔ η περίπτωση της επιδότησης εργασίας στους συγκεκριμένους εργάτες γης, προκειμένου να προσελκύσουμε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ενδιαφερομένων.

Σαφώς, μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση για τη διεύρυνση του πεδίου δράσης του ΟΑΕΔ στον πρωτογενή τομέα.

Τρίτον, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για άφιξη εργατών γης (για παράδειγμα στις καπνικές καλλιέργειες της Μακεδονίας και της Θράκης), θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα για ελεγχόμενη έλευση κοινοτικών εργατών στην Ελλάδα και η παραμονή τους σε αυστηρό 14ήμερο αποκλεισμό (καραντίνα), υπό τον όρο ότι ο εργοδότης εξασφαλίζει διακριτό χώρο φιλοξενίας.

Ο βουλευτής βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έχουν αποδείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την επίλυση του ζητήματος.

Ο κύριος Χατζηβασιλείου παραμένει στρατευμένος στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Διαβάστε επίσης εδώ για τον Τάσο Χατζηβασιλείου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here