30/01/2023
4.3 C
Serres

Μεταφέρεται στην Θεσσαλονίκη λόγω ΔΕΘ η Πολιτική αντιπαράθεση

H εβδομάδα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ήδη ξεκίνησε και προβλέπετε να κορυφωθεί για την κυβέρνηση αυτό το Σαββατοκύριακο και το επόμενο Σαββατοκύριακο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα φώτα θα στραφούν στην οικονομία, με το σκάνδαλο των υποκλοπών να πέφτει, παρά τις όποιες σποραδικές συγκρούσεις των κομμάτων, μιας και τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ , όσο και το ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν να μείνει στην επιφάνεια το θέμα, για δικούς τους λόγους ο καθένας, όμως, όπως δεν φαίνεται την κοινή γνώμη δεν την απασχολεί ιδιαίτερα.
Η οικονομία, η ενέργεια και η αύξηση των εισοδημάτων, όπως και ο πληθωρισμός είναι τα θέματα στα οποία θα αντιπαρατεθούν κόμματα και πολιτικοί με στόχο τις επόμενες εκλογές

Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου: Νέο πακέτο μέτρων και ελαφρύνσεων

Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το πακέτο μέτρων και ελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ του Σαββάτου.

Έξι τα κομβικά σημεία που θα καθορίσουν το «πακέτο της ΔΕΘ».

Την Τετάρτη θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος της ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο του 2022 με όλες τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι αυτή θα είναι ιδιαίτερα υψηλή, τηρουμένων των αναλογιών, και έτσι θα συντηρήσουν την πρόβλεψη ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2022 θα είναι μία από την υψηλότερη στην Ευρωζώνη, στηριζόμενη κυρίως στον τουρισμό.

Την Παρασκευή θα υπάρξουν ανακοινώσεις, επίσης από την ΕΛΣΤΑΤ, για το ύψος του πληθωρισμού, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα σημειώσει για δεύτερο συνεχή μήνα αποκλιμάκωση.

Στο υπουργείο Οικονομικών μέσα στην εβδομάδα θα έχουν μία σαφή εικόνα για την πορεία των δημοσίων εσόδων τον μήνα Αύγουστο. Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να έχει διατηρηθεί η τάση υπέρβασης του στόχου και τον εν λόγω μήνα, διευρύνοντας τον δημοσιονομικό χώρο που έχει ήδη έχει δημιουργηθεί.

Ένα κομβικό στοιχείο για τη λήψη των αποφάσεων είναι η επίδοση στον τουρισμό. Όλα δείχνουν ότι το ρεκόρ του 2019 με τα έσοδα στα 18,2 δισ., μπορεί να καταρριφθεί και ο πήχης μπορεί να μπει υψηλότερα. Στο κυβερνητικό επιτελείο θα υπάρξει μία καλύτερη εικόνα εντός της προσεχούς εβδομάδος με ενσωμάτωση και των στοιχείων του Αυγούστου που αναμφίβολα είναι ιδιαίτερα θετικά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προκειμένου να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για τον τρόπο τιθάσευσης του πληθωρισμού. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε αύξηση των επιτοκίων 0,50-0,75%, ανάλογα με το πόσο ηχηρό μήνυμα θέλει να στείλει η Κεντρική Τράπεζα.

Τέλος, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο οδικός χάρτης των παρεμβάσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, με την Κομισιόν να δείχνει αποφασισμένη όσο ποτέ να βάλει φρένο σε αυτή την παράνοια των ανεξέλεγκτων τιμών.

Όλα τα παραπάνω θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός, πάντα όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, με γνώμονα την παραδοχή ότι «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι».

Βέβαια η αύξηση των εισοδημάτων είναι επιβεβλημένη καθώς οι ενεργειακές δαπάνες και οι δαπάνες διαβίωσης αυξάνονται συνεχώς, δυσανάλογα σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις.

Και φυσικά πληθωρισμός της τάξης του 10% σηματοδοτεί την απαρχή μιας σταδιακής φτωχοποίησης με δυσοίωνες και αβέβαιες προοπτικές, ιδιαίτερα για τα σταθερώς χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Η ΔΕΘ θα είναι λοιπόν το εναρκτήριο λάκτισμα καθώς μέρος των μέτρων θα υλοποιηθεί άμεσα, ιδίως αυτά που αφορούν τις επιβαρύνσεις από το κόστος της ενέργειας και τα οποία θα περιλαμβάνουν τη χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, τη συνέχιση του επιδόματος θέρμανσης και της πολιτικής των fuel pass.

Αναλυτικά η ατζέντα της επίσκεψης όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην 86η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

 • Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης:
 • -Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, θα μιλήσει στην τελετή εγκαινίων της 86ης ΔΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
 • -Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στις 12.30, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
 • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας:
 • -Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 19.30, θα μιλήσει στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
 • -Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στις 12.00, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
 • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης:
 • -Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, θα μιλήσει σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
 • -Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 11.30, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης». Στις 17.00 θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την 86η ΔΕΘ.
 • Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας:
 • -Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 12.00, θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» της ΔΕΘ (Περίπτερο 8). Στις 18.00 θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO και θα ακολουθήσει επίσκεψη σε περίπτερα της 86ης ΔΕΘ.
 • Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης:
 • -Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 13.00, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» της ΔΕΘ (Περίπτερο 8).