Δικηγορικός Σύλλογος και Επιμελητήριο λένε ΟΧΙ στο ΣτΕ για τα διόδια

Για τα διόδια Δικηγορικός Σύλλογος και Επιμελητήριο λένε ΟΧΙ στο ΣτΕ

Μπορεί να συμφώνησαν από κοινού, τόσο το Επιμελητήριο όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της αύξησης της τιμής των διοδίων.

Μόνο που προχθες όταν δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. ΔΝΣβ/oικ.84154/ΦΝ 393 Κ.Υ.Α. του Υπουργού Οικονομικών, κου Σταϊκούρα, και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κου Καραμανλή, σύμφωνα με την οποία η τιμή των διοδίων για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα για τον Σταθμό Διοδίων Στρυμονικό θα ανέρχεται στο ποσό του 1,00 Ε, ουσιαστικά δεν υφίσταται πλέον έννομο συμφέρον για την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης.

Δικηγορικός Σύλλογος και Επιμελητήριο δεν πάνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Με κοινή ανακοίνωσή τους ο Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών και το Επιμελητήριο Σερρών εξηγούν γιατί ενώ είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της αύξησης της τιμής των διοδίων, που επρόκειτο να εισπράττονται στο Σταθμό του Στρυμονικού Σερρών δυνάμει της τότε ισχύουσας υπ’ αριθμ. ΔΝΣβ/οικ42900/ΦΝ 3933 Κ.Υ.Α. Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών, ΦΕΚ Β’ 2090/07.06.2018, αλλάζουν την απόφασή τους.

Και αυτό, παρά την αντίθεσή τους στην χωροθέτηση διοδίων στο Στρυμονικό Σερρών, καθώς τα νομικά και πραγματικά δεδομένα το 2018 δεν μας επέτρεπαν , όπως λένε, να ασκήσουμε αίτηση ακύρωσης κατά της ίδιας χωροθέτησης των διοδίων και γι’ αυτό το λόγο στοχεύσαμε στη μείωση τις τιμής τους, ήτοι από 2,40€ που προβλεπόταν στην προσβαλλόμενη Κ.Υ.Α. σε 1,40€ για τα I.X. αυτοκίνητα.

Σταθμός Διοδίων Στρυμονικό στο 1,00€

Ωστόσο, δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. ΔΝΣβ/oικ.84154/ΦΝ 393 Κ.Υ.Α. του Υπουργού Οικονομικών, κου Σταϊκούρα, και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κου Καραμανλή, ΦΕΚ Β’ 4183/18.11.2019, σύμφωνα με την οποία η τιμή των διοδίων για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα για τον Σταθμό Διοδίων Στρυμονικό θα ανέρχεται στο ποσό του 1,00€, οπότε και δεν υφίσταται πλέον έννομο συμφέρον για την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης.

Οι δυο φορείς βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα και συνεργασία, ώστε αν προκύψει νομική δυνατότητα προσφυγής και κατά της ίδιας της απόφασης για τη χωροθέτηση των διοδίων στο συγκεκριμένο σημείο ή εάν τεθεί ζήτημα αύξησης της τιμής τους, να προσβάλλουν άμεσα τις σχετικές πράξεις της διοίκησης.

Κίνηση Σερραίων πολιτών: ΟΧΙ στα Διόδια

Με επιστολή τους όμως τα μέλη της η Κίνηση Σερραίων πολιτών προς το Υπουργείο Μεταφορών και τον υπουργό κ. Καραμανλή, αλλά και στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα λένε όχι στα διόδια, μιας και όπως λένε «Τα διόδια Στρυμονικού και Προμαχώνα είναι παράνομα σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος της Ελλάδος»

Ο κάθετος άξονας μεταξύ Δερβένι – Προμαχώνα – Σερρών, ο οποίος έχει κατασκευαστεί από αποκλειστική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων της εταιρίας Εγνατίας οδός Α.Ε.» δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα για τους χρήστες, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος τους (έως 90%) προορίζεται για την απόσβεση του Ελληνικού χρέους και έτσι παραβιάζονται τα Άρθρα 4.2 και 4.5 του Συντάγματος, που ορίζουν ότι:

«οι Έλληνες έχουν ίσες υποχρεώσεις και συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

Η επιβολή διοδίων που αντιστοιχούν σε χρήση Δερβένι – Προμαχώνα – Σερρών, σε όσους εισέρχονται/εξέρχονται από ενδιάμεσους κόμβους, μεταξύ των οποίων μεσολαβεί ο σταθμός διοδίων ειδικά του Στρυμονικού, είναι αντίθετη με τα άρθρα 24.2.2, 24.1.3 & 24.2.5 του νόμου 3555/2007, καθώς και με το άρθρο 25 του Συντάγματος, γιατί συνιστά καταχρηστική άσκηση δικαιώματος και δεν σέβεται την αρχή της αναλογικότητας (π.χ. για τα 18χλμ. από Στρυμονικό μέχρι Λαχανά, καλούμαστε να πληρώσουμε για χρήση 70χλμ.).

Κατόπιν των παραπάνω, καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό τις μεθοδεύσεις αυτές και παρακαλούμε, να μας απαντήσουν στο εξής ερώτημα: όταν ο ΤΑΙΠΕΔ πωλήσει (εντός του 2020 όπως δημοσιεύεται) την Εγνατία Οδό και τα τμήματα αυτά, θα παραμείνει σε ισχύ η ΚΥΑ με 0,03 ευρώ το χιλιόμετρο ή θα αυξηθεί!, όπως φημολογείται.

Με την λειτουργία των διοδίων στο Στρυμονικό, οι Σερραίοι πολίτες και όχι μόνο, θα πληρώνουν ένα έξτρα!! «ΧΑΡΑΤΣΙ» μοναδικά σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στην Ευρώπη ολόκληρη.

Με την πώληση των διοδίων στους ιδιώτες, προετοιμαστείτε να πληρώνουμε για δεκαετίες.

Προτείνω: στον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, τους δημάρχους κλπ., να στήσουμε από ένα άγαλμα στους αρμόδιους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που δούλεψαν για να υλοποιήσουν την λειτουργία των διοδίων, προς ένδειξη της ευγνωμοσύνη μας προς την ανάπτυξη που φέρνουν με τα διόδια στον τόπο μας.

Όπως είναι γνωστό αντίκλητος και εκπρόσωπος της Κίνησης Σερραίων πολιτών είναι ο κ Γιάντσιος Ιωάννης, Δικηγόρος Σερρών

Διαβάστε εδώ και αυτό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here