Δήμος Σιντικής: Δομουχτσίδης, Λούγκος, Φυταγκουρίδου, Ιωαννίδου (ΑΝΑΛΥΣΗ)

Υποψήφιοι στο Δήμο Σιντικής

Δομουχτσίδης, Λούγκος, Φυταγκουρίδου, Ιωαννίδου

Εκτός του Φώτη Δομουχτσίδη, υποψήφιος Δήμαρχος στο Δήμο Σιντικής θα είναι ο Ζήσης Λούγκος που κατάγεται από τον πρώην Δήμο  Πετριτσίου και η Όλγα Φυταγκουρίδου που ζει και εργάζεται στην περιοχή του πρώην Δήμου Κερκίνης, ενώ από την πλευρά του ΚΚΕ υποψήφια θα είναι η κ. Ιωαννίδου

Στο Δήμο Σιντικής

Παραμένει Φαβορί ο Δομουχτσίδης

Ο Δήμος Σιντικής είναι o δεύτερος σε μέγεθος αλλά και πληθυσμό δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, που συστάθηκε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Κερκίνης, Πετριτσίου και Σιδηροκάστρου , αλλά και των κοινοτήτων Αχλαδοχωρίου, Αγκίστρου και Προμαχώνος.

Ίσως όμως να είναι από τους ελάχιστους Δήμους σε όλη την Ελλάδα, με τόσες πολλές και διαφορετικές μάλιστα επενδυτικές ευκαιρίες, τόσο για τους δικούς του κατοίκους, όσο και για όλους τους Σερραίους.

Με τον μεγαλύτερο υδροβιότοπο και φυσικά τον ομορφότερο σε όλη την Ελλάδα, αυτό της λίμνης Κερκίνης, που μπορεί να δημιουργήθηκε από τεχνητή – ανθρώπινη παρέμβαση στον Στρυμόνα ποταμό, έχει να παρουσιάσει πάρα πολλές ομορφιές και ακόμα πιο πολλά αξιοθέατα.

Αποτελεί βεβαίως το φυσικό βόρειο σύνορο της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και είναι ένας υγροβιότοπος προστατευμένος από τη διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ.

Στο Δήμο Σιντικής ανήκουν τα Λουτρά Σιδηροκάστρου , η κοινότητα Αγκίστρου,

τα Άνω Πορόια, το ιστορικό οχυρό του Ρούπελ, το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας,

το βυζαντινό φρούριο Σιδηροκάστρου , το Μνημείο του Βασιλείου Β’ του Μακεδόνος (Μνημείο Μάχης του Κλειδιού), αφιερωμένο στον αυτοκράτορα Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο και τη νίκη του κατά τη Μάχη του Κλειδίου, που έλαβε χώρα το 1014.

Κι όμως , παρ’ όλες τις φυσικές ομορφιές του ο Δήμος Σιντικής βρίσκεται σε τρομακτική μείωση!

Μείωση πληθυσμιακή και όπως καταλαβαίνεται και οικονομική!

Παρ’ όλες τις φυσικές ομορφιές του τόπου, ο πληθυσμός του Δήμου μειώθηκε τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης από 28 σε 22 χιλιάδες και ίσως να είναι ο μόνος Δήμος σε όλη την χώρα που να έχει τόσο μεγάλη μείωση του πληθυσμού του!

Το αν φταίει μόνο η οικονομική κρίση, ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι για αυτή την μείωση, δεν μπορούμε εύκολα να το απαντήσουμε και προφανώς οι όποιες απαντήσεις, αν θέλουμε να είναι πραγματικές και όχι «προεκλογικές», ανήκουν στον επιστήμονα – ερευνητή του μέλλοντος.

Εμείς σήμερα βλέπουμε απλά το αποτέλεσμα, που δυστυχώς είναι άκρως ανησυχητικό.

Έδρα του Δήμου Σιντικής είναι το Σιδηρόκαστρο και ο Δήμος διαιρείται σε 6 «δημοτικές ενότητες», οι οποίες αντιστοιχούν στους 6 καταργηθέντες δήμους και κοινότητες.

Κάθε δημοτική ενότητα διαιρείται σε «κοινότητες», οι οποίες αντιστοιχούν στα διαμερίσματα των καταργηθέντων ΟΤΑ ενώ οι σημερινές κοινότητες του Δήμου, ήταν αυτόνομες κοινότητες και δήμοι πριν την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστρια.

Μεγαλύτερη δημοτική ενότητα είναι αυτή του Σιδηροκάστρου που εκλέγει δέκα (10) δημοτικούς συμβούλους,

ακολουθεί η δημοτική ενότητα Κερκίνης με 8 δημοτικούς συμβούλους και

έπεται η δημοτική ενότητα Πετριτσίου που εκλέγει 6 δημοτικούς συμβούλους.

Οι άλλοι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από τις τρεις πρώην μικρές κοινότητες και δη την πρώην κοινότητα Αχλαδοχωρίου που έχει πληθυσμό πάνω από 1.000 κατοίκους,

την πρώην κοινότητα Αγκίστρου που έχει-δεν έχει πραγματικό πληθυσμό 400 κατοίκους και την πρώην κοινότητα Προμαχώνα με πραγματικό πληθυσμό πολύ πιο κάτω από 250 κατοίκους.

Το πόσο δίκιο ή άδικο είναι να εκλέγονται στην μία κοινότητα δημοτικός σύμβουλος με 1000 ψήφους και στην άλλη με 200 ψήφους είναι στην κρίση σας,

όπως επίσης και το ότι κανένας δεν ήθελε να πειραχτούν οι αριθμοί, τα νούμερα δηλαδή στον νέο Κλεισθένη.

Και πάνω από όλους φταίει ο ίδιος ο νομοθέτης, που νομοθέτησε χωρίς να λάβει καθόλου  υπ΄όψιν του το συνδικαλιστικό όργανο των εκλεγμένων δημάρχων, την ΚΕΔΕ, την Κεντρική Ένωση των Δήμων της χώρα μας.

Τον οποίο βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσε, μιας και ο ίδιος δεν είχε σε αυτόν οποιαδήποτε εκπροσώπηση!

Και πώς να είχε άλλωστε, μιας και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι τόσο νέος και τόσο μικρός..

Στις επερχόμενες εκλογές υποψήφιοι εκτός του νυν Δημάρχου κ. Φώτη Δομουχτσίδη

είναι ο Ζήσης Λούγκος που κατάγεται από τον πρώην Δήμο  Πετριτσίου

και η Όλγα Φυταγκουρίδου που ζει και εργάζεται στην περιοχή του πρώην Δήμου Κερκίνης.

Υποψήφια δήμαρχος Σιντικής από την πλευρά του ΚΚΕ θα είναι η κ. Ιωαννίδου Μαρία, ένα νέο κορίτσι απόφοιτη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας.

Λογικά, η εκλογή θα κριθεί την δεύτερη Κυριακή με μονομάχους τους υποψήφιους που προέρχονται από τους μεγάλους πρώην Δήμους Σιδηροκάστρου και Κερκίνης,

μιας και άλλη μια φορά βλέπουμε τον τοπικισμό να υπερτερεί ακόμα και αυτού του ίδιου του …λαϊκισμού!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here