Έκαναν «φτερά» οι Ασφαλιστικές εισφορές των Σερραίων αγροτών

Ασφαλιστικές εισφορές 18.000 ευρώ των Σερραίων αγροτών

Έκαναν «φτερά»

Θα πληρωθούν κανονικά οι αποζημιώσεις λέει ο ΕΛΓΑ

Μπορεί οι αγρότες να βρίσκονται στα μπλόκα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν βρήκαν την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους όλα τα προβλήματα που τους βασανίζουν τα τελευταία χρόνια,

Το αντίθετο μάλιστα.

Αποτέλεσμα των συζητήσεων τους ήταν και οι ζημιές που υπέστησαν το 2018 και η σύντομη έρευνα τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι εισφορές που πλήρωσαν έκαναν …φτερά!

Εισφορές ύψους 18.000 ευρώ που κατέβαλαν οι αγρότες τις περιοχής Μητρουσίου και των όμορων κοινοτήτων, του Δήμου Σερρών στον τοπικό ανταποκριτή του ΟΓΑ-ΕΛΓΑ το 2018, έκαναν «φτερά» με αποτέλεσμα αυτοί να μην αποζημιωθούν για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.

Πέτρος Αγγελίδης: O Δήμος Σερρών δεν εμπλέκεται στην υπόθεση

Οι αγρότες μπορεί να βρίσκονται στο μπλόκο του Λευκώνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ψάχνουν να βρουν όλα – όσα δεν τους έδωσε το κράτος και οι υπηρεσίες τους

Διαπίστωσαν λοιπόν από τις συζητήσεις τους, πως σε αντίθεση με άλλες περιοχές δεν είχαν πληρωθεί από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν το 2018 και άρχισαν να το «ψάχνουν».

Σε ερώτησή τους προς τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ, αυτός παραδέχθηκε πως δεν κατέβαλε στον ΕΛΓΑ τις ασφαλιστικές εισφορές (περίπου 18.000€) που εισέπραξε από τους αγρότες, όταν αυτοί υπέβαλλαν τις δηλώσεις ζημίας.

Αμέσως ορίστηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Σερρών μιας και ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ είναι συνήθως Δημοτικός Υπάλληλος και ορίζεται με απόφαση του Δημάρχου.

Οι αγρότες ζήτησαν από τον κ.Αγγελίδη την παρέμβαση του στον ΕΛΓΑ, ώστε να πληρωθούν τις αποζημιώσεις, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν πληρώνει τους αγρότες, αφού κατ’ αυτούς δεν καταβλήθηκαν οι εισφορές.

Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης και ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Γρηγοριάδης για να ενημερώσουν τους Σερραίους αγρότες για το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών από τον ΕΛΓΑ, έδωσαν συνέντευξη τύπου στην οποία ξετύλιξαν το κουβάρι των αποκαλύψεων μιας και έγινε το βράδυ της Δευτέρας η συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη, του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Σερρών Γρηγοριάδη Χρήστου και εκπροσώπων των αγροτών που συνοδεύονταν από τον δικηγόρο τους και πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σπυρόπουλο Παναγιώτη, με θέμα τις αποζημιώσεις των αγροτών από τον ΕΛΓΑ

Κατά την διάρκεια της προαναφερόμενης συνάντησης έγινε προσπάθεια ενοχοποίησης του Δήμου για ένα θέμα με το οποίο δεν έχει καμία σχέση ο Δήμος, με αποτέλεσμα η προσπάθεια να πέσει στο κενό.

Πέτρος Αγγελίδης: Ο υπάλληλος ελέγχεται μόνον από τον ΕΛΓΑ

Ο κ. Αγγελίδης θεώρησε πως προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν το Δήμο για ένα θέμα που δεν έχει καμία σχέση, επειδή ένας υπάλληλος του Δήμου είναι επιφορτισμένος και με μία συνεργασία του με τον ΕΛΓΑ, συνεργασία που είναι ανεξάρτητη από τα δημοτικά του καθήκοντα.

Ο δημοτικός υπάλληλος για τη συνεργασία του αυτή με τον ΕΛΓΑ έχει προιστάμενό του τον ΕΛΓΑ, ελέγχεται μόνον από τον ΕΛΓΑ και απολογείται μόνον στον ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα ο ΕΛΓΑ πριν από πολλά χρόνια ζήτησε από τους Δήμους να του προτείνουν κάποιους δημοτικούς υπαλλήλους προκειμένου να συνεργαστούν με τον ΕΛΓΑ για να καταγράφουν τις διάφορες ζημιές που προκαλούνται στα χωράφια από τις θεομηνίες.

Μετά τις προτάσεις του Δήμου προς τον ΕΛΓΑ με τα ονόματα των δημοτικών υπαλλήλων, ο ΕΛΓΑ αποφάσισε και όρισε τους δημοτικούς υπαλλήλους που θα συνεργαστούν μαζί του για να καταγράφουν και να αναφέρουν τις ζημιές στην αγροτική γη από τις θεομηνίες.

Ο δημοτικός υπάλληλος που συνεργάζεται με τον ΕΛΓΑ, παράλληλα με την καταγραφή των ζημιών στα χωράφια από τις θεομηνίες και την αναφορά του προς τον ΕΛΓΑ, εισπράττει κι ένα χρηματικό τέλος από τους αγρότες, το οποίο πρέπει να αποδώσει στον ΕΛΓΑ και εν συνεχεία ο Οργανισμός να αποζημιώσει τους αγρότες.

Αυτό το τέλος που εισέπραξε ο δημοτικός υπάλληλος δεν το απέδωσε μέχρι σήμερα στον ΕΛΓΑ.

Για το θέμα αυτό υπεύθυνος είναι ο ΕΛΓΑ να ασκήσει πειθαρχική διαδικασία, αν χρειαστεί, στον δημοτικό υπάλληλο με τον οποίο συνεργάζεται για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει.

Εμείς ως Δήμος το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε από τον ΕΛΓΑ να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει για να αποζημιώσει τους αγρότες, κάτι που ήδη έχουμε κάνει, κατέληξε ο κ.Αγγελίδης.

Θεοφάνης Κουρεμπές: Θα πληρωθούν κανονικά οι αποζημιώσεις

«Θα πληρωθούν κανονικά οι αποζημιώσεις σε όσους αγρότες των Δημοτικών Κοινοτήτων του Νομού Σερρών έχουν πληρώσει τα τέλη εκτίμησης στον ανταποκριτή, αλλά αυτός δεν τα έχει αποδώσει στον ΕΛΓΑ και το θέμα θα το διευθετήσει ο ΕΛΓΑ με τον ανταποκριτή» διαβεβαίωσε με έγγραφο ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνης Κουρεμπές, τους αγρότες που συναντήθηκαν χθες το πρωί στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη με την Προϊσταμένη του Υποκαταστήματος κ.Αλεξάνδρα Καρακώστα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here