Οι Σερραίοι γιορτάζουν την απελευθέρωσή τους: Με δόξα και τιμή Ελευθέρια 2022

Μπορεί πέρυσι να βρισκόταν στην πόλη μας η  Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις επετειακές εκδηλώσεις της πόλης μας, αλλά και φέτος ο Δήμος Σερρών αποφάσισε να γιορτάζει την απελευθέρωση της πόλης μας από τους Βουλγάρους με δόξα και τιμή.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τα «ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ» που ήταν αφιερωμένα στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή και συνεχίστηκαν με την έπαρση του επετειακού λαβάρου στην Πλατεία Ελευθερίας, αλλά και την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «ΣΕΡΡΕΣ – Από τους Αρχαίους χρόνους έως σήμερα».

Η κορύφωση όμως θα γίνει σήμερα τόσο με την παρέλαση, όσο και την εορταστική συναυλία με την κορυφαία ερμηνεύτρια και δημιουργό Δήμητρα Γαλάνη.

Ελευθέρια 2022: Οι Σερραίοι γιορτάζουν την απελευθέρωσή τους

Πέρυσι είχαμε την τιμή να βρίσκεται στην πόλη μας η  Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις επετειακές εκδηλώσεις, η οποία ανακηρύχθηκε σε Επίτιμη Δημότη Σερρών και επιπλέον της απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός των Αγίων Θεοδώρων, αλλά και το Χρυσό Κλειδί της πόλης μας

Παράλληλα ο Γιώργος Ανδρέου παρουσίασε το έργο «Το τέλος της παιδικής ηλικίας – μνήμη Σερρών», που αποτελούνταν από μοναδικές ορχηστρικές συνθέσεις και τραγούδια.

Φέτος ο Δήμος Σερρών ξεκίνησε τις εκδηλώσεις με το «Πολυκάρπεια 2022», που διοργάνωσαν η Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» και η Κ.Ε.Δ.Η.Σ. 

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή , ενώ παράλληλα γιορτάστηκαν και τα γενέθλια των 50 ετών από την ίδρυση του Συλλόγου.

Στην συνέχεια είχαμε την έπαρση του επετειακού λαβάρου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Πλατεία Ελευθερίας, μια σημαία μνήμης με το έμβλημα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας που κυματίζει στο κέντρο της πόλης των Σερρών και εκπέμπει ένα ηχηρό μήνυμα όπως οι πατρίδες που χάθηκαν θα μείνουν αλησμόνητες.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση για πρώτη φορά του ιστορικού ντοκιμαντέρ «ΣΕΡΡΕΣ – Από τους Αρχαίους χρόνους έως σήμερα» στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.

Ένα ντοκιμαντέρ, στο οποίο αποτυπώνεται η ιστορική αναδρομή στα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν και διαμόρφωσαν την πόλη των Σερρών από την Αρχαιότητα έως σήμερα.

Σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την δοξολογία και την παρέλασης στις 11 το πρωί για να τιμηθεί η 109η Επέτειος της Απελευθέρωσης των Σερρών.

Στις 9 το βράδυ στο Πάρκο Ηρώων θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό εορταστική συναυλία με την κορυφαία ερμηνεύτρια και δημιουργό Δήμητρα Γαλάνη και τους τραγουδοποιούς – ερμηνευτές της νεότερης γενιάς Κατερίνα Πολέμη, Παυλίνα Βουλγαράκη, Ευστάθιο Δράκο και Δημήτρη Κόψη.

Το ιστορικό της απελευθέρωσης

Όπως είναι γνωστό η πόλη μας είχε καταληφθεί απ’ τους Βούλγαρους κατά τον Α Βαλκανικό πόλεμο και σε αυτό το διάστημα οι Βούλγαροι προσπαθούσαν να “προετοιμάσουν” το έδαφος για την προσάρτηση όλης της Μακεδονίας στη Βουλγαρία.

Όμως ο Β Βαλκανικός πόλεμος ξέσπασε και η μάχη του Λαχανά αν μη τι άλλο σήμανε την αρχή της απελευθέρωσης της Αν. Μακεδονίας.

Μετά την απελευθέρωση του Σιδηροκάστρου στις 28 Ιουνίου τα πρώτα ελληνικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη των Σερρών, την οποία όμως δυστυχώς είχαν κάψει οι Βούλγαροι, αφού πρώτα την λεηλάτησαν 

Δυστυχώς τότε κάηκαν και τα περισσότερα μνημεία, αλλά και οι ναοί και τα μνημεία που κείτονταν αγέροχα στην πόλη μας

Ο συνταγματάρχης Σωτήλης όταν κατέλαβε επίσημα την πόλη των Σερρών στην προκήρυξη που εξέδωσε ανέφερε:

«Εν ονόματι του βασιλέως των Ελλήνων Κωνσταντίνου, απελευθερώ τας Σέρρας από του ζυγού των βαρβάρων και ειδεχθών επιδρομέων, καταλαμβάνω την πόλιν, προσκαλώ δε πάντας του κατοίκους ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσης και θρησκεύματος να επανέλθωσιν εις τας ειρηνικάς αυτών ασχολίας, βέβαιοι όντες ότι υπό το σκήπτρον της Αυτού Μεγαλειότητος του βασιλέως μας, και υπό την προστασίαν του ανδρείου αυτού στρατού θέλουσιν απολαμβάνει και απολύτου ισονομίας και εξασφαλίσεως τιμής και περιουσίας.

Ζήτω ο βασιλεύς Κωνσταντίνος ο Μέγας, Ζήτω ο λαός των Σερρών

Και οι Σερραίοι, με αισθήματα χαρμολύπης, υποδέχθηκαν τον απελευθερωτή τους με κωδωνοκρουσίες στον Άγιο Γεώργιο τον Κρυονερίτη.