Κλειδί Σιντικής: Θα χαθεί ή δεν θα χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση;

Τελικά όλοι αναρωτιούνται αν θα χαθεί ή δεν θα χαθεί στο Κλειδί Σιντικής η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Χωρίς άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Κλειδί Σιντικής

Το ερώτημα ανακύπτει καθώς η δομή των προσφύγων στη θέση Κλειδί , όπως είναι γνωστό κατασκευάστηκε και λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο χωρίς άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ η προσπάθεια να βγει τέτοια άδεια σκόνταψε πάνω στην αντίδραση των αρχηγών των παρατάξεων του Δήμου Σιντικής που υπέδειξαν μεν την τοποθεσία ως προσωρινή, αλλά δεν θέλουν με τίποτα αυτή να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Το ευρωπαικό πρόγραμμα όμως που θέλει την εγκατάσταση 168 οικίσκων τύπου κοντέινερ και 90 διώροφων οικίσκων διαμονής τύπου κοντέινερ (για 1.500 ανθρώπους) σε μια περιοχή 23 στρεμμάτων και το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης με 3.700.000 ευρώ την χρειάζεται.

Καθώς οι εργασίες δεν αφορούν μόνο την εγκατάσταση των οικίσκων αλλά και τη διάθεση των υγρών αποβλήτων σε ένα νέο βιολογικό καθαρισμό εντός της δομής καθώς οι εγκαταστάσεις γειτνιάζουν με τον υγρότοπο της Λίμνης Κερκίνης που έχει καθοριστεί ως Εθνικό Πάρκο και, έστω ως γνωμοδοτική, απαιτείται η απόφαση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης, ο οποίος αρχικά έδωσε έγκριση αλλά στη συνέχεια … ανακάλεσε.

Πού οδηγούνται σήμερα τα λύματα;

Το ερώτημα «Πού οδηγούνται σήμερα τα λύματα;» παραμένει αναπάντητο, ενώ έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι φθάνουν παρανόμως στον ποταμό Στρυμόνα και από εκεί στην λίμνη … Κερκίνη!

Φυσικά κανείς δεν ξέρει πότε και ποιοι ανακάλυψαν ότι η περιοχή βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 ή ότι η υπάρχουσα δομή δεν έχει πολεοδομική άδεια!

Λες και το κλειστό γυμναστήριο Σιδηροκάστρου έχει….

Τώρα που είναι να πάρουμε τα χρήματα αναρωτιόμαστε πού πηγαίναν μέχρι σήμερα τα λύματα;

Άραγε γιατί απορρίφθηκε από τον δήμο η πρόταση του υπουργείου Μετανάστευσης να παραχωρήσει 1,5 στρέμμα για να καλλιεργούν οι πρόσφυγες λαχανόκηπο;

Και εκεί χρειάζεται άδεια από την ….πολεοδομία;