ΓΑΛΙΩΤΟΣ Ear care -ΒΑΡΗΚΟΪΑ: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη αντιμετώπιση του ελλείμματος της ακοής, καθώς βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας και φέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Η ακοή είναι μία πολύ σημαντική αίσθηση στην ζωή μας. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητα μας και ,δυστυχώς, το θεωρούμε δεδομένο. Ακούω, σημαίνει επικοινωνία με την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες μας.

Το αυτί είναι ένα πολύπλοκο όργανο και ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός,  τόσο για την επικοινωνία όσο και για την ισορροπία. 

Η μείωση της ακοής μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα στην ζωή μας.

Η ανάγκη να επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους είναι συνεχής και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, έχει επιπτώσεις και στην ψυχολογία μας, όπως αναφέρουν επιστημονικές μελέτες.

Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ακοής (έλλειμμα ακοής), των γνωσιακών λειτουργιών (μνήμη, συγκέντρωση) και ισορροπίας (αστάθεια, ζάλη).

Η απώλεια της ακοής μπορεί να έρθει σταδιακά και να μην αντιληφθούμε το πρόβλημα από την αρχή. Κάποιοι ήχοι είναι ακουστοί, ενώ κάποιοι άλλοι γίνονται όλο και πιο αδύναμοι με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην αναγνώρισή  τους.

Η επικοινωνία γίνεται δύσκολη απαιτώντας περισσότερη προσπάθεια, κυρίως στους υψηλούς τόνους.

Οι υψηλοί τόνοι, οι φθόγγοι και τα σύμφωνα όπως τα «θ», «ξ», «σ», «φ», «χ» και «ψ» παίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα μας να κατανοήσουμε την ομιλία, γι’ αυτό άτομα με δυσκολία ακοής συχνά λένε «Μπορώ να ακούσω, αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω». 

Ένα άτομο με βαρηκοΐα αντιμετωπίζει καθημερινά καταστάσεις που μπορεί να τον φέρουν σε δύσκολη θέση:

Η μεγάλη αύξηση της έντασης της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου και η παρατήρηση από τους οικείους του

Δυσκολία στην κατανόηση της ομιλίας στο εστιατόριο, εργασιακό χώρο ή σε άλλα θορυβώδη περιβάλλοντα.

Οι συχνές ερωτήσεις από μέλη της οικογένειας/φίλους αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ακοή.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει κοινωνική απομόνωση αφού αυτοί οι άνθρωποι αποφεύγουν τα μέρη στα οποία θα έρθουν σε δύσκολη θέση.

Τα άτομα με βαρηκοΐα περιμένουν αρκετά χρόνια πριν κάνουν κάτι γι’ αυτό, ενώ λίγοι είναι αυτοί που παίρνουν άμεσα την απόφαση και επιθυμούν να ενεργήσουν δραστικά και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη αντιμετώπιση του ελλείμματος της ακοής, καθώς βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας και φέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Η βαρηκοΐα μπορεί να έχει πολλές αιτίες, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Τα ακουστικά βοηθήματα παρέχουν ηχητικά ερεθίσματα, τα οποία δεν είναι ακουστά λόγω της βαρηκοΐας και διατηρεί ενεργή την λειτουργία των εγκεφαλικών κέντρων της ακοής.

Το ακουστικό μας σύστημα είναι μία πολύπλοκη δομή και τα δύο αυτιά αποτελούν μέρος της δομής αυτής.

Το ένα αυτί συλλέγει ήχους από αριστερά και το άλλο από δεξιά και έτσι έχουμε την περιφερική ακοή. 

Πολλοί άνθρωποι με δυσκολία στην ακοή , όταν αποφασίσουν να προβούν σε μία αγορά ακουστικών βαρηκοΐας έχουν την εξής απορία «Αφού ακούω με ένα ακουστικό βαρηκοΐας στο ένα αυτί, γιατί να βάλω και στα δύο;».

Εάν βοηθήσουμε μόνο το ένα αυτί, ενώ υπάρχει πρόβλημα και στα δύο δεν θα έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα . Η ακουστική βοήθεια σε δύο αυτιά μπορεί  να βελτιώσει. 

Την διάκριση της ομιλίας σε θόρυβο 

Τον εντοπισμό της προέλευσης του ήχου

Την ποιότητα του ήχου 

Επιστημονικές έρευνες και εμπειρίες χρηστών επιβεβαιώνουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι με δυσκολία ακοής και στα δύο αυτιά, επωφελούνται περισσότερο με την αμφίπλευρη εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας, ακόμα και αν η δυσκολία ακοής χαρακτηρίζεται ήπια.

Ποιο ακουστικό είναι κατάλληλο για εμένα;

Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της τεχνολογίας στα ακουστικά βαρηκοΐας είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει πολύ μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα του ήχου. Η επιλογή του ακουστικού εξετάζεται με βάση τον τύπου τη βαρηκοϊας (αγωγιμότητας, νευροασιθητήρια ή μικτή βαρηκοϊα), τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου και την ανατομία του αυτιού.

Η Phonak θεωρείται ο παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη ακουστικών και παιδιατρικών λύσεων.

Με συνεχείς προσπάθειες, καταφέρνουμε να πετύχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καινοτομίας στον κλάδο μας.

Για την Ελλάδα , επίσημος αντιπρόσωπος της Phonak είναι η Galiotos earcare.

Έχοντας εμπειρία 42 χρόνων στα θέματα ακοής και βαρηκοΐας, σήμερα, με άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, συνεχείς μετεκπαιδεύσεις και παρουσίες σε συνέδρια καλύπτει κάθε ανάγκη και κυρίως υποστηρίζει και προσαρμόζεται σε κάθε ιδιαιτερότητα των ασθενών και των συνεργαζόμενων μερών. 

ΓΑΛΙΩΤΟΣ Ear care

Ακουστικά βαρηκοΐας

Παιδιατρικές λύσεις

Κοχλιακά εμφυτεύματα

Λύσεις τηλεφώνου και τηλεόρασης 

Μπαταρίες διαρκείας

Service όλων των εταιριών

Εκτελούνται συνταγές όλων των Ταμείων και ΟΓΑ – επισκέψεις κατ’ οίκον κατόπιν ραντεβού

Μεραρχίας 41 και Θεσσαλονίκης

Τηλ 23210 38300

Email: [email protected][email protected] 

Διαβάστε επίσης για τον Γιάννη Στάνκογλου:

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το περιοδικό SocialProfile: