Ο Γιάνης Βαρουφάκης μας προτείνει: Αντίδραση με το ΜέΡΑ25

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μας προτείνει:

Αντίδραση με το ΜέΡΑ25

Στις Σέρρες και στα γραφεία της εφημερίδας μας, Ελεύθερο Βήμα βρέθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης , επικεφαλής κλιμακίου του κόμματός του αποτελούμενο από την Ευρωβουλευτή και υποψήφια στις ερχόμενες ευρωεκλογές κ. Σοφία Σακοράφα, την κ. Δανάη Στράτου αλλά και άλλους υποψήφιους ευρωβουλευτές και στελέχη του στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μακεδονία.

Γιάνης Βαρουφάκης:

Ψηφίζουμε για να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας

Δύσκολα μπορεί κάποιος απ΄όλους εμάς να δεχθεί ως σωστές απόψεις τις οποίες δεν έχει ξανακούσει.

Επίσης δύσκολα θα ακούσει και θα δεχθεί με ευκολία, πως η κυβέρνηση το μόνο που κατάφερε είναι να μονιμοποιήσει την σημερινή χρεοδουλοπαροικία.

Και αυτό γιατί η κρίση είναι ευρωπαϊκή, γιατί στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή έχουμε 3 τρις ευρώ αποταμιεύσεων που δεν επενδύονται και πολλά άλλα.

Ας τα ακούσουμε όμως και μάλιστα …αναλυτικά:


Ε.Β.: Κύριε Βαρουφάκη, το κεντρικό σας μήνυμα είναι ότι αυτή η νύχτα κράτησε πολύ, τι θέλετε να πείτε με αυτό;

Γιάνης Βαρουφάκης:: Εννοούμε τη μνημονιακή νύχτα, τη νύχτα της μακράς δεκαετούς πτώχευσης, αρχικά του κράτους, μετά των πολιτών, των επιχειρήσεων και των οικογενειών που βλέπουν τα παιδιά να φεύγουν στο εξωτερικό.

Έχουμε μια βαθιά κρίση που ενδυναμώνεται, η χρεοδουλοπαροικία μονιμοποιείται, την ώρα που οι κυβερνώντες γιορτάζουν και απαιτούν να θριαμβολογούμε μαζί τους για το τέλος μιας κρίσης που γίνεται όλο και πιο βαθιά.

Αυτό είναι το σύνθημά μας, γιατί όποιος θέλει να αντιδράσει στη νύχτα, το κάνει με το ΜέΡΑ 25.
 

Ε.Β.: Η κρίση που βιώνουμε αφορά μόνο την Ελλάδα ή είναι ευρωπαϊκή;

Γιάνης Βαρουφάκης:: Η κρίση μας είναι ευρωπαϊκή, βέβαια η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα.

Είμαστε το πιο σαθρό διαμέρισμα της πολυκατοικίας που λέγεται Ευρώπη, όμως τα θεμέλια όλης της πολυκατοικίας είναι αυτά που τρίζουν.
 
Ένα παράδειγμα είναι η Γερμανία, μια χώρα που πνίγεται στο χρήμα, έχει τεράστια πλεονάσματα και όμως οι μισοί Γερμανοί δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα,

και το επίσημο ποσοστό της φτώχειας έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια, με εκατομμύρια ανθρώπους που ζούνε με 400 ευρώ το μήνα, σε μια χώρα που είναι πιο δύσκολο να ζήσεις με αυτά από ό,τι στην Ελλάδα.

Εάν συμφωνούμε ότι αυτή είναι ευρωπαϊκή κρίση, πρέπει ταυτόχρονα να λειτουργήσουμε ως πατριώτες στην Ελλάδα, με το τι πρέπει να γίνει στον τόπο μας, για τους φορολογικούς συντελεστές, το ασφαλιστικό κτλ.

Δεν πάμε όμως στην Ευρώπη σαν επαίτες, πηγαίνουμε ως Ευρωπαίοι, και κάνουμε προτάσεις για το πώς θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των Γερμανών, των Γάλλων, των Ιταλών για αυτό και είμαστε οι μόνοι που έχουμε Ευρωπαϊκό και εθνικό πρόγραμμα. 

Ε.Β.: Μπορείτε να αναφερθείτε στο πρόγραμμά σας, το οποίο έχετε ονομάσει Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη…


Γιάνης Βαρουφάκης:
Η Ευρώπη αποδομείται, και επειδή έχουμε μια οικονομική κρίση που οφείλεται στην σαθρή αρχιτεκτονική της ενιαίας αγοράς, πρέπει κάτι να κάνουμε για αυτό.

Ο πολίτης θέλει συγκεκριμένες απαντήσεις στο πώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, πώς θα καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, πώς θα έχουν δουλειά οι νέοι και οι νέες ώστε να μην μεταναστεύουν.
 

Αυτά δεν μπορούν να απαντηθούν στη βάση ενός ευχολογίου, για αυτό και πατάμε πάνω στο New Deal, τη νέα Συμφωνία του Φράνκλιν Ρούσβελτ.

Ένα είναι το βασικό κοινό, η ιδέα του Ρούσβελτ, ότι στο βάθος μιας κρίσης, στη πιο δύσκολη στιγμή μιας μακράς νύχτας, υπάρχουν τεράστιες ζημιές και μεγάλα χρέη που δεν μπορούν να αποπληρωθούν, αλλά και μεγάλες ποσότητες χρήματος, που δεν επενδύονται.

Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή έχουμε 3 τρις ευρώ αποταμιεύσεων που δεν επενδύονται, το θέμα είναι να πάρεις αυτό το χρήμα, και να το επενδύσεις, σε καλές θέσεις εργασίας, που παράγουν προϊόντα και τεχνολογίες που είναι καλές για το περιβάλλον.

Αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να κατασχεθούν ή να φορολογηθούν, για αυτό και προτείνουμε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που ανήκει σε όλους τους Ευρωπαίους,

να εκδώσει 500 δις ομολόγων.

Αυτά τα ομόλογα θα γίνουν ανάρπαστα από αυτό το χρήμα, ιδίως αν υπήρχε μια παράλληλη ανακοίνωση από την ΕΚΤ ότι θα τα στηρίξει σε περίπτωση που αρχίσει να μειώνεται.

Σε περίοδο 5 ετών το όφελος από αυτή την κίνηση θα ανερχόταν σε 2,5 τρις, τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη.

Αυτή είναι η νέα συμφωνία για την Ευρώπη, συνδυάζει το όραμα, το τι θέλουμε να είναι η Ευρώπη ως ευρωπαϊστές και δημοκράτες, με πράγματα που δεν είναι μαξιμαλιστικά, καθώς τα εργαλεία υπάρχουν και δεν χρειάζεται αλλαγή κανόνων. 

Ε.Β.:: Γιατί δεν συζητούνται αυτές οι προτάσεις στην Ευρώπη;

Γιάνης Βαρουφάκης: Έχουν παραλύσει, και δεν φτάνουν οι καλές ιδέες, για αυτό ζητάμε την ψήφο των πολιτών, γιατί μόνο με την βοήθεια τους θα εφαρμοστούν οι ιδέες, γιατί οι κυβερνώντες έχουν εγκλωβιστεί στο να κάνουν τα ίδια και τα ίδια.

Μέσα από την κοινή ευρωπαϊκή δράση, το κοινό πολιτικό όραμα, τον κοινό πολιτικό λόγο, σφυρηλατούμε τον ευρωπαϊκό «δήμο» που είναι προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Ε.Β.: Ποιο είναι το διακύβευμα των φετινών Ευρωεκλογών;


Γιάνης Βαρουφάκης:
Ψηφίζουμε υπέρ της πιθανότητας να μπορούμε να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας, γιατί ο μεγαλύτερος εχθρός για ένα λαό, σαν τον δικό μας,

είναι ότι αισθάνεται εγκλωβισμένος σε μια πορεία που τον γονατίζει.

Υπάρχει όμως επιλογή.

Μπορεί να μην είναι αναγκαστικά η δική μας πρόταση, αλλά παρακαλώ διαβάστε το πρόγραμμά μας,

διαβάστε και τα άλλα προγράμματα, και κάντε μια συνειδητή επιλογή, γιατί η δημοκρατική αυτή διαδικασία,

αν συνεχίζουμε να την αντιμετωπίζουμε σαν κάτι περαστικό, θα θυσιάσει πολλούς αγώνες που έγιναν για να έχουμε αυτή τη δυνατότητα και αυτή την πιθανότητα.

Εμείς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κ. Βαρουφάκη, τη κ. Σακοράφα τη κ. Στράτου αλλά και τους εκλεκτούς συνεργάτες τους για την επίσκεψη στις Σέρρες και τις εγκαταστάσεις μας.

Πολλά περισσότερα θα έχετε τη χαρά να απολαύσετε για το κ. Βαρουφάκη αλλά και τη κ. Σακοράφα στο προεκλογικό μας τεύχος SocialProfile που έκαναν τη τιμή να μας παραχωρήσουν δυο πολύ ενδιαφέρουσες συνεντέυξεις.

Δείτε εδώ το τελευταίο μας τεύχος

https://issuu.com/socialprofile


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here