Κώστας Καραμανλής: Το ζήτημα τώρα είναι η επόμενη μέρα!

Ο Βουλευτής Σερρών και Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής μίλησε στο Real FM 97.8 για το άνοιγμα των αερομεταφορών και για τη νέα κανονικότητα του κορονοϊού στα ΜΜΜ.

O κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης σε δυο ακόμα προσπάθειες του Υπ. Υποδομών τη δημιουργία κινήτρων για αγορά «καθαρού» και φθηνού ΙΧ αλλά και το ψηφιακό δίπλωμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον επιτυχόντα να κατέχει προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα ώστε να μην χρειάζεται να περιμένει τέσσερις μήνες μέχρι να έρθει το κανονικό.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δια του Πρωθυπουργού ήδη από τον Απρίλιο στη Σύνοδο Κορυφής είχε ζητήσει κοινές κατευθυντήριες γραμμές για τα
ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτίμησε ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σε αυτή τη λογική.

Ανέφερε επίσης ότι έγινε δεκτό το αίτημα της Ελλάδας να μην υπάρχει διάκριση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να γίνει ένα σταδιακό άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης μεταξύ χωρών που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση επιδημιολογική» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρίνει εάν η χώρα Α είναι σε μία παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση με μία χώρα Β και να έρθει σε μία πιο στενή διμερή συμφωνία».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξήγησε επιπλέον ότι για λόγους πρακτικούς δεν «ακούμπησε» αυτήν τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ελληνική πρόταση για διεξαγωγή τεστ στους επιβάτες 72 ώρες πριν την πτήση, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δε σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει ορισμένα μέτρα τα οποία θα τα δούμε μαζί με τους ειδικούς.

«Αυτά που ανακοινώθηκαν χθες δεν είναι θέσφατα, είναι κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες μάλιστα ανακοινώθηκαν μετά από πίεση του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Δεν θα γινόταν έκτακτη συνέντευξη τύπου για την ελεύθερη μετακίνηση για τον τουρισμό, εάν δεν είχε πιέσει η Ελλάδα.

Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής σε αυτό το πράγμα και εδώ δείχνει αν θέλετε και ένα επιπλέον πολιτικό κεφάλαιο που έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η χώρα, διότι διαχειριστήκαμε αυτή την πανδημία με έναν τρόπο κατά κοινή ομολογία επιτυχημένο.

Το ζήτημα τώρα είναι η επόμενη μέρα», υπογράμμισε επίσης ο κ. Καραμανλής.

Ανέφερε ότι σε πρώτη φάση η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με χώρες
που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Ισραήλ, και προανήγγειλε
ότι η κυβέρνηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξεδιπλώσει το σχέδιο της για
την τουριστική βιομηχανία.

Ακούμε τους ειδικούς για τα κλιματιστικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς


Ερωτηθείς για τη χρήση κλιματισμού στις αστικές συγκοινωνίες εν αναμονή του
μίνι – καύσωνα, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η σύσταση του ΕΟΔΥ είναι τα
κλιματιστικά να λειτουργούν μόνο σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

«Επομένως θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τη χρήση των κλιματιστικών, διότι αυτή είναι η σύσταση των ειδικών», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι κατανοεί τα προβλήματα, όμως η χώρα πήγε καλά στην αντιμετώπιση της κρίσης, διότι οι πολιτικοί δεν έκαναν του κεφαλιού τους, αλλά άκουγαν τους ειδικούς.

«Όταν λοιπόν οι ειδικοί λένε ‘προσοχή στη χρήση των κλιματιστικών’, αυτό θα κάνουμε», κατέληξε.

Γιατί είναι αναγκαία η χρήση μάσκας – Ας λειτουργήσουμε όλοι με κοινή λογική


Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι σχεδόν καθολική.

Επισήμανε βέβαια ότι για αυτούς τους λίγους που αποτελούν εξαίρεση και δεν φορούν μάσκα υπάρχουν  και οι 300 βοηθοί επιβατών στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης του Μετρό με λεωφορεία, αλλά και η συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

Κώστας Καραμανλής «Δεν μπορούμε να βάλουμε και έναν αστυνομικό πάνω σε κάθε λεωφορείο. Εδώ έρχεται και το στοιχείο της ατομικής ευθύνης».


Όσον αφορά τις αποστάσεις, ο κ. Καραμανλής επισήμανε: «Όσο θα μπαίνουμε
σε μία κανονικότητα – και εδώ παρακαλώ σημειώστε ότι σήμερα έχει αυξηθεί η
επιβατική κίνηση, αλλά δεν έχει φτάσει στα επίπεδα προ κορονοϊού.

Βρισκόμαστε γύρω στο 35% της επιβατικής κίνησης σε σχέση με την προ-κορονοϊου εποχή.

Βέβαια τις τελευταίες δύο εβδομάδες, που ήταν τα δύο στάδια άρσης των περιορισμών στις μετακινήσεις, είχαμε αύξηση 130%.

Επομένως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς φοράμε τη μάσκα, διότι πολλές φορές θα είναι σχεδόν αδύνατον να κρατήσουμε τις αποστάσεις.

Εδώ, λοιπόν, χρειάζεται η επίκληση της κοινής λογικής και ατομική ευθύνη.

Υπάρχουν σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους συρμούς του μετρό και στα λεωφορεία, συγκεκριμένες σημάνσεις, που σου λένε που πρέπει να κάτσεις και πού όχι.

Από εκεί και πέρα, ας προσπαθήσουμε όλοι με τον κοινό νου να προστατεύσουμε πρώτα τον εαυτό μας και μετά τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας».

Κίνητρα για αγορά «καθαρού» και φθηνού ΙΧ

Ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, οι καταναλωτές που θα φέρουν ένα νέο ΙΧ από το εξωτερικό θα πληρώνουν λιγότερα σε σχέση με όσους αγοράσουν εισαγόμενο αυτοκίνητο 15ετίας.

«Γιατί το κάνουμε αυτό;

Διότι η Ελλάδα έχει ένα στόλο με μέσο όρο ηλικίας πάνω από 15 έτη και θέλουμε να δώσουμε κίνητρα έτσι ώστε να μπορέσει κάποιος να πάρει ένα φθηνό και “καθαρό” αυτοκίνητο».

Όσον αφορά ειδικότερα στην ηλεκτροκίνηση, σημείωσε ότι αυτό είναι το μέλλον και εκεί θα πάμε σιγά σιγά.

Σκύψαμε πάνω από τα προβλήματα των οδηγών ταξί


Όσον αφορά τα ταξί, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έσκυψε
πάνω από το πρόβλημα και ενώ στην αρχή υπήρχε οδηγία για ένα επιβάτη ανά
όχημα τώρα επιτρέπονται δύο και, επίσης, φρόντισε ώστε οι οδηγοί των ταξί να
ενταχθούν στις ΚΑΔ.

Ξεκινά το ψηφιακό δίπλωμα


Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε τέλος στο προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα, καθώς
ξεκινούν οι εξετάσεις οδήγησης.

Εξήγησε ότι όποιος επιτύχει στις εξετάσεις, μέσα σε 48 ώρες θα λαμβάνει ένα προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα και δεν θα χρειάζεται να περιμένει τέσσερις μήνες μέχρι να έρθει το κανονικό δίπλωμα:

Κώστας Καραμανλής:«Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι, από τη στιγμή που πετύχεις στις εξετάσεις μπορείς να οδηγήσεις και να μην περιμένεις τέσσερις μήνες να σου έρθει ένα χαρτί».

Δεν πρόκειται να δούμε αυξήσεις στα διόδια γιατί απλούστατα δεν υπάρχει λόγος αναφέρει ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής

Δεν θα βοηθούσε ούτε στην ανάπτυξη του τουρισμού μας, που το έχουμε ανάγκη, ούτε και άλλες δραστηριότητες της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο υπ. Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Ο υπουργός επανέλαβε πως «οι πολίτες που είχαν προμηθευτεί κάρτες απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μεταφοράς, μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας, και δεν τις χρησιμοποίησαν αυτό το διάστημα, θα έχουν τη δυνατότητα της πίστωσης χρόνου στην επόμενη αγορά κάρτας τους».

Όπως εξήγησε ο υπουργός, όταν ανανεωθεί μια κάρτα διάρκειας π.χ. τριών ή έξι μηνών που επί δύο μήνες δεν χρησιμοποιήθηκε, θα πιστωθούν οι ημέρες για τις οποίες υπήρχε περιορισμός των μετακινήσεων.

«Επομένως κάνουμε ακριβώς το αντίθετο από το να αυξήσουμε το εισιτήριο, μάλλον το μειώνουμε», τόνισε ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι από την 1η Ιουνίου, θα δοθεί μια επιπλέον έκπτωση 10% και για αυτούς που θα αγοράσουν νέα ετήσια κάρτα, πέρα από την όποια πίστωση δικαιούνται.

«Αυτό το κάνουμε γιατί πρέπει να πούμε ένα «ευχαριστώ» σε αυτούς που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ και επίσης διότι σε μια περίοδο που τα έσοδα του ΟΑΣΑ έχουν μειωθεί δραματικά, θέλουμε να δώσουμε επιπλέον κίνητρα, έτσι ώστε, όσοι έχουν κάρτες απεριορίστων διαδρομών να έρθουν και να τις ανανεώσουν αλλά και αυτοί που δεν έχουν να πάρουν νέα ετήσια κάρτα» είπε ο υπουργός επισημαίνοντας πως «πάντως, ουδείς θα χάσει τα λεφτά του».’

Διαβάστε επίσης εδώ για τον Κώστα Καραμανλή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here