Ο Κώστας Καραμανλής βάζει Τέλος στις καθυστερήσεις Στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα

Μέτρα με στόχο την αποσυμφόρηση του τελωνειακού σταθμού του Προμαχώνα και την ταχύτερη διέλευση των αυτοκινήτων, αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Μεταφορών, μιας και στη συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα παρατηρούνται καθυστερήσεις με τη διέλευση των αυτοκινήτων στο ελληνικό έδαφος, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά και όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Από το τέλος Ιουνίου για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών
Αλλάζει ο Προμαχώνας

Ο μεθοριακός σταθμός Προμαχώνα είναι ανοιχτός όλο το 24ωρο αλλά, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο οι ώρες αιχμής είναι κυρίως το πρωί από τις 10 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 8 το απόγευμα που σχηματίζονται ουρές στη βουλγαρική πλευρά.
Ο κ. Σπυρόπουλος σε δηλώσεις επισήμανε πως είναι λογικό να υπάρχουν καθυστερήσεις όταν σε καθημερινή βάση διέρχονται περί τα 5.000 οχήματα (εκτός των λεωφορείων), και σε όλους τους επιβαίνοντες πρέπει να γίνει έλεγχος των υγειονομικών εγγράφων τους, ενώ σε κάποιους γίνονται και δειγματοληπτικά τεστ.

Σύμφωνα με στελέχη της αστυνομίας του Προμαχώνα εκείνο που αναμένεται να αλλάξει τις επόμενες μέρες και με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του μήνα, είναι η δημιουργία νέων διόδων για την είσοδο των αυτοκινήτων στη χώρα μας, σε μια προσπάθεια να γίνεται πιο γρήγορα ο απαιτούμενος έλεγχος των ταξιδιωτικών και υγειονομικών εγγράφων όλων των επιβατών.

Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί και η αστυνομική δύναμη στον τελωνειακό σταθμό, κατά είκοσι τουλάχιστον άτομα, που θα επιφορτιστούν με τον έλεγχο των αυτοκινήτων.

Ήδη, αυτές τις μέρες, έχουν μεταφερθεί στο τελωνείο οι οικίσκοι που θα στηθούν στις νέες διόδους, ενώ ξεκίνησαν και τα απαραίτητα έργα για τη λειτουργία των σταθμών εισόδου.

Όπως επισημαίνεται από τη μεριά των τελωνειακών αρχών πρόθεση των εμπλεκόμενων φορέων είναι οι νέοι δίοδοι να τεθούν σε λειτουργία περί τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, εφόσον πρωτίστως ολοκληρωθούν οι συνδέσεις όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων μετά και την απαραίτητη συνεργασία που επιβάλλεται να υπάρχει με τις Βουλγαρικές αρχές.

Άρχισε η κίνηση ενόψει Αγίου Πνεύματος
Ήδη από χθες το πρωί παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση των αυτοκινήτων και ήδη ξεκίνησαν να σχηματίζονται ουρές που εντός της ημέρας αναμένεται να μεγαλώσουν.

Άλλωστε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που είναι αργία και για τη γειτονική χώρα σε συνδυασμό με τους τουρίστες που εισέρχονται στην Ελλάδα για πολυήμερες διακοπές, αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των εισερχόμενων αυτοκινήτων.

Βουλγαρία – Ελλάδα κάθε Σαββατοκύριακο
Πλέον κάθε Σαββατοκύριακο εκατοντάδες Βούλγαροι που διατηρούν σπίτια στη βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στις τουριστικές – παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, διέρχονται από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα προκειμένου να επισκεφθούν τις οικογένειές τους που διαμένουν στις εξοχικές κατοικίες τους καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Κάποιοι είναι αναγκασμένοι να καθυστερούν πάνω από δυο ώρες στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα λόγω του μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων.

Ωστόσο οι καθυστερήσεις αυτές είναι εν μέρει δικαιολογημένες όταν τόσο οι Βουλγαρικές αλλά κυρίως οι Ελληνικές αρχές πρέπει να εξετάσουν όλα τα υγειονομικά έγγραφα (PCR test και PLF) και όταν πρέπει να παραπέμψουν σε δειγματοληπτικό τεστ κάποιον ακόμα κι αν είχε κάνει εμβόλιο.

Με την ευχή να μειωθούν τόσο οι καθυστερήσεις αλλά και να γίνονται όλο και πιό σωστοί έλεγχοι όλοι οι Βούλγαροι, αλλά και οι Έλληνες που πηγαινοέρχονται στην Βουλγαρία ελπίζουν σε μια ρύθμιση που θα βοηθήσει τον τουρισμό και τις μεταφορές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Βουλγαρία