Ο Κώστας Καραμανλής ξεκινά το Εκκλησιαστικό Μητροπολιτικό Μουσείο και το Κέντρο Συντήρησης Κειμηλίων!

Τον αγιασμό έναρξης των εργασιών για το Εκκλησιαστικό Μητροπολιτικό Μουσείο και το Κέντρο Συντήρησης Κειμηλίων, στην οδό Θουκυδίδου, στην Πλάκα, τέλεσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, αφού το έργο θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε πολύ τόσο τους συνεργάτες του όσο και τους συνεργάτες του υπουργείου για τη βοήθειά τους, ώστε «να φθάσουμε επιτέλους στη σημερινή ημέρα», ενώ παράλληλα μίλησε για την ιστορική σημασία και αξία του συγκεκριμένου σημείου.

«Οπωσδήποτε οι πρώτοι οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ και χρησιμοποίησαν αυτό τον χώρο συνδέονται άμεσα με τον πολιτισμό της τότε εποχής, της π.Χ.» ανέφερε και σημείωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες από τα χρόνια μετά την τουρκοκρατία, «τότε που εδώ στο κέντρο αυτό βασίλευε η μορφή της οικογένειας των Μπενιζέλων, η Αγία Φιλοθέη, η αγία της Εκκλησίας μας, η οποία προσέφερε πάρα πολλά εις το έθνος μας και εις το γένος μας».

Σχολίασε, εξάλλου, ότι από την άλλη πλευρά του χώρου, όπου θα χτιστεί το μουσείο, υπάρχει το κτήριο όπου στεγάστηκε η Ιερά Σύνοδος αμέσως μετά την απελευθέρωση, το 1834.

Επισήμανε ότι «πέρασαν πολλές γενεές ανθρώπων και χρόνια πολλά για να βρει αυτός ο χώρος την συναντίληψη και τη βοήθεια για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο αυτό το σημερινό, την ώρα τη σημερινή».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «πέρασε αυτός ο χώρος μέσα από πολλά προγράμματα.

‘Αλλαξαν κατά καιρούς, διότι ίσως και οι συνθήκες να το απαιτούσαν» και υπογράμμισε ότι ο κάτω χώρος θα παραμείνει όπως έχει, ώστε να είναι ορατά τα σημεία του πολιτισμού της προ Χριστού εποχής, ενώ στο υπόλοιπο οικοδόμημα θα γίνει ένα εκκλησιαστικό μουσείο, «για να στεγάσει κι αυτό θησαυρούς, οι οποίοι είναι πολύτιμοι και βρίσκονται σε ντουλάπια και σε χώρους ακατάλληλους».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι θα υπάρχει και ένας μέρος, όπου θα διδάσκεται η τέχνη της συντήρησης των κειμηλίων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στραφείς στον υπουργό, τόνισε ότι στην μπροστινή πλευρά του κτηρίου είναι γραμμένο το έτος «1834», όταν άρχισε η λειτουργία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για να δηλώσει εν συνεχεία πως «σήμερα, θα μπει μια άλλη χρονολογία που θα έχει το δικό σας όνομα, που θα θυμίζει ότι όχι μόνον οι παλαιοί, αλλά και οι νεότεροι μπορούν και ξέρουν να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα».

Πάντως ο σοφός Θαλής όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση να μην αντιληφθεί ο θεός ότι κάνεις κάτι, απάντησε: «ούτε όταν το σκέφτεσαι».

Οπότε…