Κινδυνολογία η σοβαρά προβλήματα στο Νοσοκομείο Σερρών;

Τι θα γίνει με την υποστελέχωση στο Νοσοκομείο Σερρών;

Για τεχνητό θόρυβο και προσπάθεια αναστάτωσης των Σερραίων πολιτών από την Ένωση Γιατρών του Νοσοκομείου Σερρών κάνει λόγω ο διοικητής του Νοσοκομείου Αθανάσιος Ματάκος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Απαντώντας στην Ένωση Γιατρών σημείωσε πως το κάλεσμα σε άλλους φορείς, όπως χρονίων πασχόντων εντείνει την κινδυνολογία,

όταν η Ένωση γνωρίζει, πως στις εννέα θέσεις μονίμων που έχουν προκηρυχτεί συμπεριλαμβάνονται μια θέση ογκολόγου, μια αιματολογίας – αιμοδοσίας και μια θέση νεφρολόγου, ειδικότητες που αφορούν την εξυπηρέτηση αυτών των ομάδων.

Όπως είπε ο κ. Ματάκος ο αριθμός των γιατρών από το 2015 αυξήθηκε κατά 24 άτομα – 10 μόνιμοι και 14 επικουρικοί – , μια αύξηση της τάξης του 30%, σε σχέση με τους 79 που υπηρετούσαν το 2015.

Στο μεταξύ ήδη υπάρχει δημοσιευμένη προκήρυξη για εννέα ειδικούς  διαφόρων ειδικοτήτων με προθεσμία 30 Ιουνίου και αναμένεται η έγκριση του υπουργείου για την επαναπροκύρηξη έξι θέσεων ειδικών αποκλειστικής απασχόλησης .

Με την ολοκλήρωση των διορισμών στο Νοσοκομείο θα υπηρετούν επιπλέον 40 ειδικοί γιατροί σε σχέση  με το 2015, αύξηση σε ποσοστό 60%

Δηλαδή και με δυό λόγια μην βλέπετε παιδιά την δική μου καμπούρα, αλλά δείτε την καμπούρα των άλλων…

Αθάνατη Ελληνική λογική…

Γράψαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακό για τα προβλήματα των γιατρών και εδικευόμενων στο Νοσοκομείο Σερρών

Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών Σερρών

Χωρίς γιατρούς το Νοσοκομείο

H Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσής της προειδοποιεί πως το Νοσοκομείο Σερρώναπειλείται από τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας εξωτερικών ιατρείων, χειρουργείων και ολόκληρων κλινικών λόγω της υποστελέχωσης, που επιδεινώνεται λόγω της απόλυσης επικουρικών ιατρών συνεπεία λήξης της σύμβασής τους , αλλά και συνταξιοδοτήσεων.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Σερρών τα τελευταία χρόνια επισημαίνει η Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών, δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τίποτα λιγότερο από τραγική καθώς η πολιτική των τελευταίων ετών, με πιστή εφαρμογή των οδηγιών και κατευθύνσεων της ΕΕ για την Υγεία, ήρθε να επιδεινώσει την ήδη τραγική κατάσταση που επικρατούσε στο ΕΣΥ την προηγούμενη δεκαετία.

Στο Νοσοκομείο Σερρών μέσα στο 2019 θα έχουμε

Μείωση άλλων 20 ιατρών

Στο Νοσοκομείο μας  έχουμε 250 οργανικές θέσεις και όλους κι όλους 165 γιατρούς, την ίδια στιγμή που μέσα στο 2019 απολύονται, καθώς λήγει η σύμβασή τους 10 από τους 17 επικουρικούς ιατρούς και συνταξιοδοτούνται 10 μόνιμοι ειδικοί ιατροί.

Το ιατρικό προσωπικό μέσα στο 2019 θα μειωθεί κατά 20 ιατρούς.

Δηλαδή μέσα στον Ιούνιο οδηγούνται στην ανεργία καθώς λήγει η σύμβαση 5 επικουρικών ιατρών και άρχισαν τη διαδικασία συνταξιοδότησης 3 ιατροί.

Η μείωση του ιατρικού προσωπικού κατά 8 ιατρούς από ένα ήδη υποστελεχωμένο Νοσοκομείο δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην ασφάλεια της λειτουργίας του και στις εργασιακές συνθήκες των ιατρών που παραμένουν.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

 • ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ: Μένει με 4 ιατρούς, καθώς υπάρχει μία ιατρός υπό παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης και 1 επικουρική ιατρός που απολύεται λόγω λήξης σύμβασης. Οι 4 ιατροί δεν επαρκούν να καλύψουν χειρουργικές αίθουσες, τοκετούς, επείγοντα που χρειάζονται διασωλήνωση, διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών, με συνέπεια τη μείωση των χειρουργείων.
 • ΑΞΟΝΙΚΟΣ: Βρίσκονται στη διαδικασία συνταξιοδότησης 2 ιατροί και παραμένει 1 μόνιμη ιατρός και 1 επικουρική που δεν επαρκούν να καλύψουν, όχι τις αυξημένες ανάγκες του Νομού σε αξονικές, αλλά ούτε τα επείγοντα.
 • ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ: Απολύεται μέσα στο μήνα, λόγω λήξης σύμβασης 1 επικουρική ιατρός και παραμένουν 3 παιδίατροι που δεν μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια τα επείγοντα, την παιδιατρική κλινική, τα νεογνά. Η παιδιατρική κλινική έχει στείλει ήδη έγγραφο στη Διοίκηση του Νοσοκομείου που εξηγούνται οι λόγοι που δεν μπορεί να καλύψει τις εφημερίες πέρα από τις 20 Ιουλίου.
 • ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ: Απολύεται μέσα στο μήνα, λόγω λήξης σύμβασης 1 επικουρικός ιατρός και βρίσκεται υπό συνταξιοδότηση ένας ακόμη. Στην Ουρολογική παραμένουν 2 ιατροί (και 1 που βρίσκεται σε άδεια μέχρι τον Οκτώβριο) που δεν μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια τις εφημερίες, χειρουργεία και την κλινική με κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας. Ήδη οι γιατροί της Ουρολογικής πραγματοποιούν εφημερίες ετοιμότητας και μικτές, αφήνοντας πολλές ώρες τους ασθενείς στην Ουρολογική χωρίς φυσική παρουσία ιατρού. Έχει ήδη γίνει έγγραφο προς τη Διοίκηση και προς τον εισαγγελέα από τους ιατρούς της Ουρολογικής.
 • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ: Απολύεται μέσα στο μήνα, λόγω λήξης σύμβασης 1 επικουρικός ιατρός και βρίσκεται υπό συνταξιοδότηση ένας ακόμη. Παραμένουν 4 ιατροί που δεν αρκούν να καλύψουν κλινική, εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία και επείγοντα. Είναι αναγκαστική η μείωση του αριθμού των χειρουργείων με κίνδυνο και αναστολής των προγραμματισμένων χειρουργείων. Έχει ήδη γίνει έγγραφο της κλινικής προς τη Διοίκηση που ενημερώνει για το πρόβλημα
 • ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ: Απολύθηκε σήμερα 1 επικουρική ιατρός και παραμένουν 4 ιατροί που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της Πνευμονολογικής μετά και την αύξηση των κλινών από 8 σε 16.
 • ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ: Απολύεται μέσα στο μήνα, λόγω λήξης σύμβασης 1 επικουρικός ιατρός και βρίσκεται υπό συνταξιοδότηση ένας ακόμη. Παραμένουν 3 ιατροί που δεν επαρκούν να καλύψουν εξωτερικά ιατρεία, κλινική και επείγοντα. Έχει γίνει ήδη έγγραφο προς τη Διοίκηση που αναφέρει την αναστολή λειτουργίας του ιατρείου άνοιας που έχει καταγεγραμμένους 300 ασθενείς.
 • ΩΡΛ:  Απολύεται τον Αύγουστο, λόγω λήξης σύμβασης 1 επικουρικός και βρίσκεται υπό διαδικασία συνταξιοδότησης 1 γιατρός. Παραμένουν 2 ιατροί που προφανώς δεν αρκούν να καλύψουν με ασφάλεια τη λειτουργία της ΩΡΛ κλινικής, με ορατό τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας της.
 • ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ: Η καρδιολογική δουλεύει περισσότερο από έναν χρόνο με 5 ιατρούς (ο 1 επικουρικός) που δεν επαρκούν για να καλύψουν κλινική, στεφανιαία μονάδα, επείγοντα και εξωτερικά ιατρεία και εξαναγκάζονται σε μεγάλο αριθμό εφημεριών.
 • ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ: Από τη Β Παθολογική απολύεται λόγω λήξης σύμβασης 1 επικουρική ιατρός και παραμένουν 3. Σύνολο 8 παθολόγοι στις 2 κλινικές. Ο όγκος δουλειάς των Παθολόγων που αποτυπώνεται στον αριθμό ασθενών στα ΤΕΠ, στα ΤΕΙ και στις Νοσηλείες των 2 Παθολογικών (δίνονται στοιχεία παρακάτω) κάνει εμφανές ότι 8 ιατροί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις ανάγκες
 • ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ: Προ 2 μηνου απολύθηκε λόγω λήξης σύμβασης 1 επικουρική ιατρός και απολύεται το Φθινόπωρο λόγω λήξης σύμβασης και ο 2ος επικουρικός. Μένουν 2 ιατροί που δεν επαρκούν για να καλύψουν χειρουργεία, κλινική, εξωτερικά ιατρεία και επείγοντα. Είναι ορατός ο κίνδυνος οι αναμονές για χειρουργεία να εκτοξευθούν σε περισσότερο από 1μιση με 2 χρόνια και να οδηγηθεί η κλινική σε αναστολή λειτουργίας.
 • ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ: Περισσότερο από χρόνο λειτουργεί με 3 ιατρούς που δεν επαρκούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.
 • ΜΕΘ: Λόγω υποστελέχωσης του Αναισθησιολογικού οι ιατροί της ΜΕΘ εξαναγκάζονται σε μεγάλο αριθμό εφημεριών για να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διακομιδής διασωληνωμένων περιστατικών.
 • ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ: 1 γιατρός που δεν αρκεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες
 • ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ: 1 γιατρός που δεν αρκεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, με μεγάλη αναμονή σε αποτελέσματα
 • ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ: 1 συνταξιοδότηση και1 γιατρός σε προσωποπαγή θέση που μπορεί να μετακινηθεί οποιαδήποτε στιγμή. Μένουν 2 Νεφρολόγοι που δεν αρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της Μονάδας
 • ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: 3 γιατροί που δεν αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες και βέβαια το μόνιμο και βασικό πρόβλημα της μεταφοράς της Ψυχιατρικής στο χώρο του Νοσοκομείου
 • ΜΟΝΑΔΑ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ: 1 επικουρικός γιατρός που εξυπηρετεί περίπου 3000 ασθενείς. Σε περίπτωση αποχώρησης του γιατρού οι ασθενείς πρέπει να ψάχνουν θεραπεία στη Θεσσαλονίκη.
 • ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ: Έχει σύνολο 5 ιατρούς, εκ των οποίων οι 2 επικουρικοί, η σύμβαση του ενός λήγει μέσα στο μήνα. Θα δημιουργηθεί στο μέλλον μείζον θέμα με τη λήξη των συμβάσεων των επικουρικών

Το ΔΣ της ΕΝΙΝΣ για το συγκεκριμένο θέμα από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα προχώρησε σε 3 συναντήσεις με τον Διοικητή του ΓΝ Σερρών και σε μία συνάντηση με τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ, που οι μόνες απαντήσεις που μας έδιναν ήταν της «δημιουργικής ασάφειας».

‘Μην ανησυχείτε, περιμένουμε τροποποίηση από το Υπουργείο για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε χρήματα για επικουρικούς», «μην ανησυχείτε περιμένουμε το ένα..το άλλο…κλπ κλπ.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

Το Νοσοκομείο Σερρών καλύπτει τις ανάγκες ενός Νομού με πληθυσμό 176.881 κατοίκους.

Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι πρόσφυγες και ένας μεγάλος αριθμός που διέρχονται καθημερινά από τον Νομό με κατεύθυνση προς και από τα σύνορα με Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, που παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα, φαίνεται ο αριθμός των ασθενών που εξετάσθηκαν σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία, επείγοντα και απογευματινά ιατρεία, στα περισσότερα από τα Νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

  Αριθμός εξετασθέντων στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία Αριθμός εξετασθέντων στα Επείγοντα Αριθμός εξετασθέντων στα Απογευματινά Ιατρεία Σύνολο ΤΕΙ+ΤΕΠ Σύνολο εξετασθέντων ΤΕΙ+ΤΕΠ+Απογευματινά
ΓΝ Σερρών 80.325 92.772 8.823 173.097 181.920
ΓΝ Δράμας 67.304 63.616 3.043 130.920 133.963
ΓΝ Καβάλας 75.231 78.957 9.541 154.188 163.729
ΓΝ Κιλκίς 55.806 48.738 1.212 104.544 105.756
ΓΝ Ξάνθης 57.581 76.255 3.159 133.836 136.995
ΓΝ Χαλκιδικής 29.241 40.214 0 69.455 69.455
Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης 99.664 46.930 7.155 146.594 153.749
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 188.937 115.067 12.677 304.004 316.681
ΑΧΕΠΑ 168.679 56.847 5.592 225.526 231.118
Αγιος Παύλος Θεσσαλονίκης 91.319 27.737 1.689 119.056 120.745

Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε τα εξής:

Σε αριθμό επειγόντων περιστατικών το Νοσοκομείο Σερρών βρίσκεται στη 2η θέση, κάτω από το Ιπποκράτειο.

Ο αριθμός των επειγόντων περιστατικών δεν καθορίζεται από την πληρότητα σε γιατρούς , ούτε από τον αριθμό των ειδικοτήτων που έχει ένα Νοσοκομείο.

Είναι αντικειμενικός δείκτης των αναγκών σε παροχή επείγουσας παροχής υπηρεσιών Υγείας σε έναν Νομό

Σε αριθμό ασθενών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία το Νοσοκομείο Σερρών είναι πίσω από τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όσο και της Αλεξανδρούπολης.

Ο αριθμός αυτός καθορίζεται από το βαθμό πληρότητας του Νοσοκομείου σε γιατρούς και τις ειδικότητες που έχει.

Λιγότεροι γιατροί σημαίνει μικρότερος αριθμός εξετάσεων στα εξωτερικά ιατρεία.

Λιγότερες ειδικότητες σημαίνει ασθενής που ψάχνουν γιατρό είτε σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο, είτε στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η τάση η οποία αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Σερρών είναι αυτή που θέλει μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και αύξηση των εσόδων από πηγές που έχουν να κάνουν με άμεσες και έμμεσες πληρωμές από τον λαό.

προϋπολογισμος Τακτικός ΠΥ ΕΟΠΥΥ ΙΔΙΑ ΕΣΟΔΑ CLAW BACK ΣΥΝΟΛΟ
2017 9.100.000 4.100.000 750.000 610.230 14.560.230
2019 4.700.000 6.200.000 800.000 1.322.623 13.022.623

Παραθέτουμε στοιχεία από τον Προϋπολογισμό του 2017 και του 2019, τον πρώτο «μεταμνημονιακό» Προϋπολογισμό του Νοσοκομείου.

Σε αυτά παρατηρούμε:

 • μείωση στο μισό της Χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. (το κράτος βγάζει σιγά σιγά την ουρά του από τη Χρηματοδότηση των Νοσοκομείων)
 • αύξηση της Χρηματοδότησης από τον ΕΟΠΥΥ. Για να μπορέσει να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ τα χρέη του προς τα Νοσοκομεία και να ανταπεξέλθει και στις συντάξεις έχουμε συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση των εισφορών, αύξηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, μείωση του ποσοστού που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ σε φάρμακα και εξετάσεις, περισσότερους φραγμούς σε παροχές. (ο λαός βάζει όλο και βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να μπορούν να λειτουργούν τα Νοσοκομεία)
 • σταδιακή αύξηση των ιδίων εσόδων (απογευματινά ιατρεία, επιχειρηματική δράση του Νοσοκομείου) που πάλι έχει να κάνει με χρήματα που πληρώνει ο κόσμος.

Η Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών απαιτεί:

 • Την αύξηση του Προϋπολογισμού του Νοσοκομείου και πλήρη κάλυψη των αναγκών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό
 • Την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με ιατρούς μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
 • Την μονιμοποίηση όλων των επικουρικών άμεσα, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΛΗΓΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here