Ο Μακάριος, ηγούμενος της Μονής Αγίου Παντελεήμονος, υποστηριχτής του Πούτιν

Στην Ελλάδα βέβαια ακόμα δεν έχουμε υποστηριχτές του Πούτιν, τουλάχιστον κάποιους να βγουν ανοιχτά και να τον υποστηρίξουν.

Μοναδική παραφωνία ήταν η άρνηση του αντιπροσώπου της ρωσικής Μονής Αγίου Παντελεήμονος, π. Μακάριου, να μνημονεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που αν μη τι άλλο σκίασε το πανηγυρικό κλίμα της λιτανείας της εικόνας του Άξιον Εστί τη Δευτέρα του Πάσχα στην Αθωνική Πολιτεία.

Η λιτανεία ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας από τον Ναό του Πρωτάτου και η εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί πέρασε από μεγάλο αριθμό αντιπροσωπειών των Μονών στις Καρυές.

Στο αντιπροσωπείο της Μονής Παντελεήμονος, που ήταν το τελευταίο στη σειρά, την εικόνα υποδέχτηκε ο επικεφαλής του, π. Μακάριος, ο οποίος στη δέηση που έκανε αρνήθηκε να μνημονεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπως επιβάλλει ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους.

Ακολούθησε μικροένταση και φωνές διαμαρτυρίας από τους μοναχούς που ήταν στη λιτανεία, αλλά δεν δόθηκε συνέχεια στο περιστατικό, το οποίο πάντως αναμένεται να συζητηθεί στη Σύναξη της Ιεράς Κοινότητας που θα γίνει τη ερχόμενη Δευτέρα 2 Μαΐου. 

Σύμφωνα πάντως με το τυπικό, σε κάθε αντιπροσωπείο ο αντιπρόσωπος υποδέχεται τις εικόνες της λιτανείας και τελεί δέηση, στην οποία μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον ηγούμενο της εκάστοτε Μονής.

Φυσικά όλοι γνωρίζουν πως ο π. Μακάριος είναι ένας μετριοπαθής μοναχός, εξαιρετικά καλλιεργημένος και φιλέλληνας, με ουκρανική καταγωγή και ρωσική … συνείδηση!

Είναι χαρακτηριστικό πως όσο βρισκόταν στη Μονή Παντελεήμονος είχε καθιερώσει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα λειτουργία στα ελληνικά και είχε βοηθήσει ώστε να υπάρχει δάσκαλος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Το πιο τραβηγμένο βεβαίως ήταν όταν μοναχοί μπήκαν στο αντιπροσωπείο της Μονής Παντελεήμονος και είδαν μια μεγάλη σημαία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας των Ρομανόφ (ήταν η σημαία της Αυτοκρατορίας από το 1858 ως το 1896) με μαύρο, κίτρινο και λευκό χρώμα που έγραφε πάνω της «Ρωσικός Ορθόδοξος Στρατός» και κάποιοι από αυτούς …δυσανασχέτησαν!

Φυσικά η Ιερά Κοινότητα δεν θέλει να δώσει μεγαλύτερη έκταση στο θέμα, και ζητήθηκε ήδη να χαμηλώσουν οι τόνοι, ενώ υπάρχουν αρκετοί αντιπρόσωποι Μονών που απαίτησαν να ενημερωθεί επίσημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός του φορτισμένου κλίματος λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει αναγνωρίσει από τον Οκτώβριο του 2018 την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Αυτή ήταν και η απόφαση που εξόργισε τη Ρωσία και το Πατριαρχείο Μόσχας το οποίο διέκοψε την εκκλησιαστική κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και έπαψε έκτοτε να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο…

Και φυσικά να αμφισβητεί το «πρωτάτο» της ….Κωνσταντινούπολης!