04/05/2024
13.2 C
Serres

Δημήτρης Μαρδάς: H διακυβέρνηση είναι τέχνη

Array

Δημήτρης Μαρδάς: Όταν ο παρονομαστής ενός κλάσματος είναι κοινός σε πολλές χώρες (με στοιχεία όπως λόγου χάριν τον Covid-19, την παγκοσμιοποίηση, το ευρώ…) ενώ το αποτέλεσμά του διαφέρει, τότε ο αριθμητής κάνει τη διαφορά.

Και ο αριθμητής στο χώρο της οικονομίας είναι η εθνική πολιτική.

Όταν ο ΟΟΣΑ μήνες πριν πρόβλεπε μοναδική καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας (κατά 34%) για την Ελλάδα σε σύνολο 50 χωρών στη βραχυχρόνια περίοδο –άμεση δυνητική αρχική επίπτωση– η συμπεριφορά της οικονομικής μας πολιτικής δεν έπρεπε να είχε πολλά κοινά με εκείνων των κρατών που θα κατέγραφαν πολύ καλύτερες επιδόσεις!

Όφειλε να ήταν πιο επιθετική.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Το ταλέντο των κυβερνόντων στην κρίση του Covid-19 φαίνεται στο ακόλουθο: Στον συγκερασμό των δυο συστημάτων της Υγείας και της Οικονομίας, τα οποία αλληλεξαρτώνται και αλληλοεπηρεάζονται.

Ο επιτυχής συγκερασμός οδηγεί σε «χλιαρές» δυσμενείς επιπτώσεις εις βάρος της οικονομίας ενώ οι κακότεχνες κινήσεις ή οι ακατάλληλοι χειρισμοί οδηγούν στον εκτροχιασμό του δεύτερου συστήματος.

Η πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας» δεν συνάδει με τα προαναφερθέντα. Δίνει διαφορετικούς αριθμητές και ως εκ τούτου διαφορετικά αποτελέσματα.


Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς !

Παρόμοια συζήτηση – άκρως επίκαιρη στην εποχή μας – σε ένα άλλο επίπεδο βέβαια, αφορά στην αποβιομηχάνιση της χώρας.

Πολλά ακούστηκαν γι’ αυτήν την κακή πορεία.

Η Ενιαία Αγορά της ΕΕ του 1993 θεωρήθηκε ως μια κύρια αιτία.


Ως δεύτερη αιτία εξίσου σημαντική, προτάθηκε η παγκοσμιοποίηση που ολοκληρώνεται με τη βοήθεια των πολυμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων (των Γύρων Ντίλον, Κένεντυ, Τόκυο, Ουρουγουάης, Ντόχα…), στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (πρώην GATT), ή των διμερών προσπαθειών (π.χ. Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά).

Τέλος, πολλοί πρόταξαν ως αιτία το ευρώ, το οποίο δεν επιτρέπει τις διολισθήσεις/υποτιμήσεις του ανύπαρκτου πλέον εθνικού νομίσματος στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικής θέσης μιας χώρας.

Η απάντηση στα όσα προτείνονται είναι η εξής:

Ως προς τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, εδώ συμμετέχουν πλέον των 150 κρατών σήμερα, όταν στα πρώτα βήματά της (αρχές της δεκαετίας του 1960) συμμετείχαν γύρω στα εξήντα.

Δημήτρης Μαρδάς: Τις επιπτώσεις της «Ενιαίας Αγοράς» τις βίωσαν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ εκείνες του ευρώ τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα. Παρόλα αυτά η αποβιομηχάνιση της χώρας μας αποτελεί μια εξαιρετική εξέλιξη και όχι μόνο στο πλαίσιο της ΕΕ!

Οι ερμηνευτικές μεταβλητές της εξεταζόμενης κατάστασης είναι πολλές. Μια γεύση από αυτές παίρνουμε στις εκθέσεις του Global Competitiveness Report, όπου καταγράφονται πλέον των 100 αιτιών που οδηγούν στο μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο διαπερνά τη χώρα. Έτσι, η Ελλάδα βαθμολογείται ως «κακός μαθητής», κατέχοντας την 59η θέση σε σχέση με άλλα 141 κράτη. Όλοι οι εν λόγω παράγοντες έχουν σημείο εκκίνησης της εθνική πολιτική. Αυτή ερμηνεύει, ως ο αριθμητής του κλάσματος, κατά κύριο λόγο τις αιτίες που οδήγησαν στην αποβιομηχανοποίηση της χώρας.

Η διοίκηση είναι τέχνη.

Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα της επιστολής του Ισοκράτη το 370 π.Χ. προς τον Νικοκλέα, βασιλιά της Σαλαμίνας.

Η επιστολή αναφερόταν στην τέχνη περί σωστής διοίκησης μιας πόλης-κράτους και της επιτυχούς άσκησης των πολιτικών εξουσιών…

Οι αιώνες πέρασαν, η ρήση του Ισοκράτη παραμένει ζωντανή ιδίως σε περιόδους κρίσεων και ρευστών καταστάσεων όπου οι κυβερνόντες/διοικούντες οφείλουν να δείξουν το ταλέντο τους ή άλλως την γνώση της τέχνης αναφορικά με τη διακυβέρνηση της χώρας.

*Ο Δημήτρης Μάρδας είναι Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, π. Αν. Υπουργού Οικονομικών

Διαβάστε επίσης για το ΚΚΕ:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου: Τι γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας

Το Μεγάλο Σάββατο είναι ημέρα αφιερωμένη στην Ταφή και την Κάθοδο του Χριστού στον Άδη. Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 4 Μαΐου: Πελαγής, Πελάγιος, Πελαγία, Πελαγούλα, Πελαγίνα,...

Ο κ. Σωτηριάδης ευχαριστεί όλους τους φορείς για την επιτυχή διεξαγωγή των Πανελλήνιων...

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους, υπηρεσίες, φορείς, επιχειρήσεις, εθελοντές, για την άμεση ανταπόκριση...

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Σας ευχαριστώ για την στήριξη

Σε θερμό και μεγάλο ακροατήριο στις Σέρρες, μίλησε υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Καθηγητής του ΑΠΘ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΡΩΤΙΑΔΗΣ.  «Ξεκινώντας από τον τόπο καταγωγής του τον...

Γιάννης Μυλόπουλος: Να θεσμοθετηθούν διαδικασίες διαφάνειας

Ερώτηση με αίτημα για γραπτή απάντηση κατέθεσε η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» απευθυνόμενη προς τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Σερρών κ. Σπυρόπουλο, ώστε να...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Κώστας Αποστολάκης: «Δεν είχα πάντα αυτή τη φωνή, δημιουργήθηκε με πολλή νύχτα και πολύ ποτό»

Ο Κώστας Αποστολάκης αναφέρθηκε στη χαρακτηριστική του φωνή O Κώστας Αποστολάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη φωνή του. Ο ηθοποιός μιλώντας στην εκπομπή «Καλύτερα...

Ο απίστευτος λόγος για τον οποίο το σεξ είναι καλύτερο στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου

Έχετε παρατηρήσει πόσο καλύτερο είναι το σεξ το καλοκαίρι; Κάτι γίνεται όταν είμαστε διακοπές και η επιθυμία μας για ερωτική επαφή εκτοξεύεται! Η αίσθηση...

«Η νίκη είναι ξεκάθαρη» – Οι Eurofans δίνουν το 12άρι τους στη Μαρίνα Σάττι μετά τη δεύτερη πρόβα της

Η Μαρίνα Σάττι και η υπόλοιπη ελληνική αποστολή της Eurovision ανέβηκαν στη σκηνή του Μάλμε Αρένα για τη δεύτερη πρόβα της παρουσίασης του τραγουδιού...

Συνέχισε να διαβάζεις