Στις ΜΕΘ 28 νοσοκομείων της Μακεδονίας: Στο 94% οι ανεμβολίαστοι

Ξεπερνά το 94% το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται λόγω Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 28 νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ)

Το δε ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, κυμαίνεται από το 83,8% έως και το 85,2%, την ίδια στιγμή που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις κρεβατιών στις ΜΕΘ covid, ενώ υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που οι διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ, όπως καταγγέλλει η κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας 

Καταγγέλλει η Κ.Ε. του ΚΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας

Απαράδεκτη η κατάσταση στο σύστημα υγείας 

Ξεπερνά το 94% το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται λόγω Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 28 νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), σύμφωνα με στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στις σελίδες τους.

Το δε ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, κυμαίνεται απο 83,8% έως 85,2%.

Σοβαρές είναι και οι ελλείψεις κρεβατιών στις ΜΕΘ covid, ενώ υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που οι διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα με την κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας 

Στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης ΥΠΕ, ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων, λόγω Covid-19 σε απλές κλίνες ανέρχεται σε 356  εκ’  των οποίων οι  283 (79,5% ) ανεμβολίαστοι και 73  (20,5%) εμβολιασμένοι. 

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνο ανέρχεται σε 27 εκ’  των οποίων 23 (85,2%) ανεμβολίαστοι και τέσσερις (14,8%) εμβολιασμένοι, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 77 ασθενείς εκ’  των οποίων 73 ανεμβολίαστοι (94,8%) και τέσσερις εμβολιασμένοι (5,2%).

Στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ, ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων λόγω Covid-19 σε απλές κλίνες  ανέρχεται σε 293, εκ’  των οποίων οι 222 (75,8%) ανεμβολίαστοι  και οι 71 (24,2%) εμβολιασμένοι. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνο ανέρχεται σε 37, εκ’  των οποίων 31 ανεμβολίαστοι (ποσοστό 83,8%) και έξι εμβολιασμένοι (16,3%), ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 51 ασθενείς εκ’  των οποίων 48 ανεμβολίαστοι (94,1%) και τρεις εμβολιασμένοι (5,9%).

Καταγγέλλει το ΚΚΕ την υποβάθμιση του τομέα της υγείας

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην προχωρά στην αντιμετώπιση των αιτιών της διασποράς του ιού που είναι τα ελλιπή μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια, σε πολλούς χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ, τα σχολεία, τις σχολές, οδηγώντας ξανά στην αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ.

Σε όλα τα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης τα χειρουργεία υπολειτουργούν, είτε επειδή οι χειρουργικές αίθουσες μετατράπηκαν σε  MΕΘ covid, είτε επειδή δεν αρκεί το προσωπικό για να λειτουργήσουν. 

Υπάρχει εκρηκτικό  πρόβλημα με τη σοβαρή έλλειψη αναισθησιολόγων που μετακινούνται αυτή την περίοδο για να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού στις ΜΕΘ και όχι μόνο. 

Αυτά έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στις χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες έχουν μειωθεί τραγικά ενώ τα χειρουργεία που είναι σε αναμονή μετριούνται σε χιλιάδες μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης. 

Ο μη επαρκής αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού προκαλεί αντίστοιχα προβλήματα, χαρακτηριστικότερο των οποίων είναι η υποπαρακολούθηση των ασθενών. 

Επιπλέον το προσωπικό μετακινείται από τμήμα σε τμήμα για να καλυφθούν κενά αφού δεν γίνονται οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις. Σε όλα τα νοσοκομεία η στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι σε επισφαλή όρια ώστε φτάνουμε σε σημείο να γίνονται νυχτερινές βάρδιες με ένα και δυο νοσηλευτές. 

Σοβαρές είναι και οι ελλείψεις κρεβατιών στις ΜΕΘ covid. 

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ, ακόμα και σε απλούς θαλάμους για περισσότερο από ένα εικοσιτετράωρο και είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο να ρίχνεται η ευθύνη στον γιατρό για να διαλέξει ποιος ασθενής θα μείνει εκτός ΜΕΘ τη στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις  διατήρησαν διαχρονικά 6 φορές λιγότερες κλίνες ΜΕΘ από αυτές που αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες. 

Η τραγική αυτή κατάσταση επεκτείνεται σε όλες τις δομές της βόρειας Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε και η εντολή της 4ης ΥΠΕ , με την οποία υποχρεώνονται 30 γιατροί των γενικών νοσοκομείων Κομοτηνής, Ξάνθης, Δράμας και Σερρών να προχωρήσουν σε ταχύρρυθμα μαθήματα διασωλήνωσης για να αντικαταστήσουν με αυτόν τον τρόπο τους εξειδικευμένους γιατρούς που ενώ είναι απαραίτητοι και δεν προσλαμβάνονται.