Ο Κώστας Μπούμπας για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κώστα Μπούμπα στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος τη Δευτέρα 16-12-2019 για την Πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γενικό, τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, τον εκπρόσωπο του Στρατού, τους εκλεκτούς Αξιωματικούς, που έχουν προσφέρει τα μάλα σε όποια φυσική καταστροφή είχαμε στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια» αναφέρει ο βουλευτής Σερρών κ. Μπούμπας.

Αναλυτικά παρουσιάζεται η ομιλία του 

Άλλωστε, και η πυροσβεστική, δυστυχώς, έχει πολλά θύματα.

Στο βωμό του καθήκοντος έχουν πέσει πάρα πολλοί Πυροσβέστες, παρά την εξειδίκευση.

Και εδώ, θέλω να πω, ότι έχετε να αντιμετωπίσετε, καταρχάς, ένα κατεστημένο, κύριε Γενικέ, που όση προσπάθεια και να κάνετε, αν δεν υπάρχει εκπαίδευση στον απλό κόσμο. 

Θα σας καταθέσω πολλές εμπειρίες δικές μου, πρώτα ως δημοσιογράφος σε πάρα πολλά ρεπορτάζ, δεύτερον, ως μέλος της λέσχης ειδικών δυνάμεων που είμαι και θα πρέπει να τις εκμεταλλευτείτε, με την καλή έννοια, αυτές τις εθελοντικές λέσχες, που έχουν και την εκπαίδευση.

Βέβαια, κοντά εκεί, είναι ο στρατός για να δώσει κάποιες κατευθυντήριες εντολές.

Το τρίτο κομμάτι είναι, ότι ως γενικός γραμματέας της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, είδα, ότι δεν υπήρχε αυτή η ομοιογένεια μεταξύ υπηρεσιών, αλλά από τον αποκεντρωμένη στην αιρετή, η αιρετή στους δήμους και ούτω καθεξής. 

Με κάλυψε, βέβαια, ο συνάδελφος, σε πολλά ζητήματα προηγουμένως.

Θα πρέπει να μπει το μάθημα στα σχολεία.

Γιατί αν είχαμε έναν λαό και κυρίως από την παιδική ηλικία, να είναι εκπαιδευμένος, το έργο από τους επαΐοντες, από τους επιστήμονες, από τους τεχνοκράτες, από τους ειδικούς, θα ήταν πολύ ευκολότερο.

Έχω πάει σε πυρκαγιές, οι οποίες καίνε σε μήκος 500, 600 ή και χιλιόμετρα και καίγεται ο κόσμος και υπήρχαν μόνο κραυγές που ήθελαν να προσφέρουν, αλλά δεν ήξεραν τι να κάνουν.

Η έλλειψη ψυχραιμίας είναι ο χειρότερος εχθρός σε οτιδήποτε και αν συμβεί, είτε είναι πλημμύρα, σεισμός, φωτιά, οτιδήποτε.

Η φωτιά δεν σβήνεται εύκολα, αυτό το καταλαβαίνουμε.

Σωστά δώσατε τις ονομασίες.

Μπαίνω στη μυθολογία.

Ο Ιόλαος ήταν αυτός που βοηθούσε τον Ηρακλή για να υπερκεράσει και τους άθλους και πολλές φορές χάρη σε αυτόν τα κατάφερνε ο Ηρακλής, ή οΔάρδανος, που κατάφερε να επιβιώσει μέσα από μια μεγάλη πλημμύρα και να πάει από τη Σαμοθράκη στην Τροία.

Δεν έχει, βέβαια, σχέση με το άλλο σχέδιο, για τις τράπεζες, ο «Ηρακλής», άσχετο αυτό.

Θέλει συντονισμό. 

Εγώ, πιστεύω, ότι πιο κοντά σε σας θα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση.

Είθε, η τοπική αυτοδιοίκηση, να έχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Για να γίνει αυτό, το ξέρετε, για να παρακολουθήσει ο κόσμος σεμινάρια, θα πρέπει οι ώρες να είναι επιδοτούμενες, αλλιώς δεν θα πάει, να είμαστε ειλικρινείς.

Για να περάσει το μάθημα στα σχολεία, η παρουσία πρέπει να είναι υποχρεωτική, αλλιώς δεν θα παρακολουθούν τα μαθήματα.

Από κει και πέρα, ο στρατός, η πυροσβεστική, οι τεχνοκράτες στη διεύθυνση πολιτικής προστασίας, είναι ο πυρήνας, αλλά ο πυρήνας χωρίς τα νετρόνια, τα πρωτόνια, που λέει και η Φυσική, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Άρα, χρειάζεται και ο κόσμος.

Αυτό, θα έρθει με την εκπαίδευση, θα έρθει με την κουλτούρα, γιατί η πιο προηγμένη χώρα του κόσμου, αντιμετωπίζει πάντα καταστροφές, όση υποδομή και αν έχει.

Τώρα, για το δάσος, έχετε να αντιμετωπίσετε και άλλα ζητήματα.

Υπάρχουν δάση, τα οποία δεν έχουν αντιπυρικές ζώνες, διότι δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση, υπό την έννοια είναι ιδιωτικά τα δάση, όσο περίεργο και αν ακούγεται.

Στην Βουρβουρού, υπάρχει ιδιωτικό δάσος, που μου έλεγαν ως δημοσιογράφος, δεν μπορεί να γίνει αντιπυρική ζώνη σε μια μεγάλη γνωστή επιχειρηματική οικογένεια, δεν θέλω να το πω.

Αντιλαμβάνεστε, έχετε πολλά.

Δεν θα πω καλό άνεμο, γιατί ο άνεμος είναι φίλος της φωτιάς.

Θα πω, να έχετε ούριο άνεμο και να έχετε και άπνοια.

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here