Παναγιώτης Γρηγοριάδης: Κινητήρια δύναμή μας ο τουρισμός!

Παναγιώτης Γρηγοριάδης Καθηγητής Φυσικής αγωγής

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ

Mε τη Παράταξη Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων και υποψήφιο Δήμαρχο το Θόδωρο Αραμπατζη

Κινητήρια δύναμή μας ο τουρισμός!

Ο Παναγιώτης Γρηγοριάδης συμμετέχει ακόμα μια φορά στις δημοτικές εκλογές και υποστηρίζει πως η ενασχόληση με τα κοινά αποτελεί μια εσωτερική παρόρμηση, μια αίσθηση καθήκοντος.

Στόχος του είναι να προωθήσει τον Δήμο Σερρών και τα αξιοθέατά του, την αρχαιολογική του κληρονομιά, την ιστορία, τον φυσικό του πλούτο.

Με κίνητρο την προβολή του νομού σε πολλαπλά επίπεδα, στοχεύει στην ενίσχυση του τουρισμού για το καλό του Δήμου, δηλώνοντας ότι τα προσωπικά οφέλη έρχονται, και πρέπει πάντα να έρχονται, σε δεύτερη μοίρα.

S.P.: Κύριε Γρηγοριάδη είστε υποψήφιος για τρίτη συνεχόμενη φορά με την Δημοτική Πρωτοβουλία. Φιλοδοξία, αγάπη για τον τόπο μας ή ανάγκη για προσφορά;

Παναγιώτης Γρηγοριάδης: Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία βαθιά ανάγκη, καθώς η ενασχόληση με τα κοινά και η ενεργή συμμετοχή στον δημόσιο βίο είναι αποτέλεσμα εσωτερικής παρόρμησης, της συνείδησης ότι οφείλεις να υπηρετήσεις, αλλά κυρίως των αρχών και της αγωγής που λαμβάνει κανείς ήδη από την παιδική του ηλικία.

Το «πολιτικό ον» των προγόνων μας δεν προκύπτει αίφνης, αλλά εκδηλώνεται από πολύ νωρίς με την προδιάθεση, την ανάγκη, τον συναγωνισμό και τέλος με την είσοδο στο «στίβο»…

Για να γίνω κατανοητός θα αναφερθώ στην αρχαία Ελλάδα, καθώς ο πολίτης έπρεπε να είναι συνειδητοποιημένος, να συμμετέχει στα της πόλης του, να λαμβάνει αποφάσεις προς συμφέρον των συμπολιτών του και να τηρεί τους νόμους.

S.P.: Είσαστε ο άνθρωπος του τουρισμού τα τελευταία εννέα χρόνια στον Δήμο Σερρών. Ποιο είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής σε επίπεδο Δήμου και σε επίπεδο Νομού;

Παναγιώτης Γρηγοριάδης: Πρόκειται για έναν τομέα νευραλγικό, καθώς ο τόπος μας ναι μεν δεν μπορεί να θεωρηθεί τουριστικός, όπως η Χαλκιδική, οι πιερικές ακτές και η Θεσσαλονίκη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,

αλλά διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορούν ν’ αποτελέσουν κινητήρια δύναμη στην προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη, μεσούσης της πολυεπίπεδης κρίσης.

Είναι σαφές ότι η θέση μας, ως πύλη εισόδου – εξόδου από και προς τα βόρεια γειτονικά κράτη είναι σπουδαία, όπως και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με αιχμή του δόρατος την λίμνη Κερκίνη (περιβαλλοντικός-οικοτουρισμός), το σπήλαιο της Αλιστράτης (σπηλαιολογικός), την αρχαία Αμφίπολη (αρχαιολογικός τουρισμός), τα οχυρά Ρούπελ (ιστορικός),

τα σπουδαία μοναστήρια μας (θρησκευτικός), τα λουτρά Σιδηροκάστρου – Αγκίστρου (ιαματικός) και τέλος το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, το μοναδικό της χώρας μας (αθλητικός-μηχανοκίνητος τουρισμός).

Η ανάδειξη – προβολή των παραπάνω αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη της πολυπόθητης εξωστρέφειας των Σερρών και του τόπο μας γενικότερα.

Έτσι, δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στον Δήμο Σερρών, Τμήμα Τουρισμού, το οποίο στοχευμένα και συστηματικά δραστηριοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση από το 2011.

Ήδη τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) είναι άκρως ενθαρρυντικά,

καθώς η άνοδος αφίξεων – διανυκτερεύσεων των τουριστώνεπισκεπτών κυρίως από το εξωτερικό στον τόπο μας είναι σπουδαία.

S.P.: Για ποιους λόγους κάποια μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αποχώρησαν από την παράταξή σας;

Παναγιώτης Γρηγοριάδης: Σε προηγούμενη ερώτηση αναφέρθηκα στην αγωγή που διαμορφώνει τον πολίτη και τον πολιτευόμενο προς όφελος των συμπολιτών του.

Ωστόσο, όταν το προσωπικό όφελος προηγείται, τότε είναι φανερό ότι πρόκειται για έλλειψη παιδείας, ορθής συμπεριφοράς και πολιτικού πολιτισμού.

Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται, καθώς ο τρόπος και ο χρόνος γνωστοποίησης των επιλογών τους δεν είναι δυνατόν να τις δικαιολογήσει…

Η αυτομόληση δηλώνει αυτόν που εγκαταλείπει τον κοινό αγώνα και «μηδίζει» για να κερδίσει…

S.P.: Ο αριθμός των υπαλλήλων του Δήμου Σερρών, επαρκεί για τις σημερινές αλλά και τις αυριανές ανάγκες που θα πρέπει να καλύψει;

Παναγιώτης Γρηγοριάδης: Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των δημοτικών υπαλλήλων έχει μειωθεί αισθητά, αλλά θεωρώ ότι λόγω και της κρίσης, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να επιτευχθεί ορθή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας.

S.P.: Αγωνιστήκατε ιδιαίτερα για να έρθει στις Σέρρες ο Πρόεδρος της Σερβίας και να γίνει η πόλη μας τουριστικός προορισμός για όλους τους Σέρβους. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα;

Παναγιώτης Γρηγοριάδης: Με δεδομένο ότι ο Δήμος Σερρών έχει ήδη αναπτύξει σχέσεις με την γειτονική Βουλγαρία σε πολλά επίπεδα (κοινή υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, πολιτιστικές ανταλλαγές και αδελφοποίηση με την πρώτη ιστορική πρωτεύουσα Βελίκο Τύρνοβο και το κοντινό μας Πέτριτς)

πρέπει να έλθουμε πιο κοντά με τους Σέρβους, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται κι εξ αιτίας του Αυτοκινητοδρομίου.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία του Δήμου μας με Δήμους της Σερβίας, ενώ οι Σέρρες αδελφοποιήθηκαν πέρυσι (2018) με την πόλη Νις.

Προηγήθηκε η επίσκεψη (2016) του τότε Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, με την οποία επαναπιστοποιήθηκαν οι ισχυροί ιστορικοί δεσμοί με τους ομόδοξους Σέρβους,

όπως ακριβώς συνέβη με την συγκινητική δραστηριοποίηση της Σερραϊκής Εκκλησίας, του Δήμου μας, φορέων και των απλών Σερραίων προς το Σερβικό λαό, κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών του Βελιγραδίου και των πόλεων τους το 1999.

Τα τελευταία χρόνια το ρεύμα των Σέρβων επισκεπτών – τουριστών που διανυκτερεύουν στον τόπο μας έχει αυξηθεί κι έτσι προσπαθούμε να το ενισχύσουμε περαιτέρω.

Βέβαια, η εκστρατεία προσέλκυσης και των υπόλοιπων-κυρίως βαλκάνιων λαών-πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα κράτη.

H συνέντευξη έγινε από το Θέμη Πεταλωτή για το περιοδικό SocialProfile και την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών (ηλεκτρονικά https://www.e-vima.gr)

Δείτε εδώ ολόκληρο το τεύχος του SocialProfile

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here