Στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου στο Νομό Σερρών μόνο σημαιοφόροι και παραστάτες!

Σε στρατόπεδα έχει χωριστεί η επιστημονική κοινότητα για το θέμα των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, με τους μισούς να ζητούν απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων γιατί θα προκληθούν συνωστισμοί και τους άλλους μισούς να λένε ότι αν γίνουν με τήρηση των μέτρων δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. 

Στο Νομό Σερρών πάντως αποφασίστηκε και μάλιστα ομόφωνα μετά από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλου, ότι όσον αφορά τα πολιτικά τμήματα να μετέχουν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες, με την συγκεκριμένη απόφαση να αφορά τόσο τις σχολικές μονάδες όσο και τους πολιτιστικούς συλλόγους.

Λόγω των κακών επιδημιολογικών στοιχείων στο Νομό Σερρών παρέλαση μόνο με σημαιοφόρους και παραστάτες

Μπορεί η καθημερινή εικόνα των επιδημιολογικών στοιχείων, να διαψεύδει, όλους όσους επιμένουν να λένε ότι αν γίνουν οι παρελάσεις με τήρηση των μέτρων πως δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να βρίσκεται στο κόκκινο, και τη Βόρεια Ελλάδα να μετρά δεκάδες νεκρούς και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να ασφυκτιούν, κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αισθάνεται σίγουρος.

Όλα αυτά βέβαια και υπό τη σκιά της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο, η οποία παρουσιάζει και πάλι αναζωπύρωση με τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν σκληρά μέτρα η μία μετά την άλλη.

Για αυτό και καλώς αποφασίστηκε και μάλιστα ομόφωνα για το Νομό μας, στις παρελάσεις όσον αφορά τα πολιτικά τμήματα να μετέχουν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες, με την συγκεκριμένη απόφαση να αφορά τόσο τις σχολικές μονάδες όσο και τους πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ αντίθετα τα στρατιωτικά τμήματα θα παρελάσουν κανονικά.

Στην εν λόγω απόφαση συναινούν τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, όσο και οι Δήμαρχοι του Ν. Σερρών, αλλά και οι Διευθυντές της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Σερρών, αλλά και η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών.

Προηγήθηκαν Θεσσαλονίκη και Αν. Μακεδονία –Θράκη

Η αρχή έγινε με την Θεσσαλονίκη, για την οποία αποφασίστηκε η παρέλαση να μην πραγματοποιηθεί λόγω κήρυξης εθνικού πένθους μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά από καρκίνο και φυσικά την απόφαση του Πρωθυπουργού να κηρύξει εθνικό πένθος την Τέταρτη, ημέρα κατά την οποία θα γίνει η εξόδιος ακολουθία της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αμέσως μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού, προχώρησε σε ακύρωση της μαθητικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνουμε πως ήδη σε τρεις νομούς, Πέλλα, Ημαθία και Πιερία έχουν ακυρωθεί  οι  μαθητικές παρελάσεις, λόγω του επιδημιολογικού φορτίου.

Ενώ χθες γνωστοποιήθηκε ότι ακυρώνονται σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης οι παρελάσεις μαθητών, πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων «λόγω της αύξησης κρουσμάτων Covid-19» και «για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης».

Με τη συμμετοχή μόνο των στρατιωτικών τμημάτων θα διεξαχθούν οι παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜ-Θ), Χρήστος Μέτιος.

«Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης ακυρώνεται σε όλη την Περιφέρεια το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που αφορά στη συμμετοχή της μαθητικής, φοιτητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων», αναφέρεται στη σχετική απόφαση που καταλήγει με την επισήμανση ότι «κατά τα λοιπά ισχύουν τα κατά τόπους προγράμματα όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί».

Μια απόφαση σωστή καθώς η έκρηξη των κρουσμάτων γίνεται πασίδηλη όταν συνεκτιμηθεί ότι μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα τα κρούσματα ήταν τα μισά, τουλάχιστον στο Νομό Σερρών

Και φυσικά όλοι ελπίζαμε πως έστω την ύστατη ώρα θα αναλογιζόταν οι «ταγοί» του τόπου μας αλλά και οι επιστημονικοί φορείς , το θεσμικό τους ρόλο για να υψώσουν επιτέλους ένα τείχος προστασίας στην κοινωνία μας

Πρωτίστως όμως προσδοκούμε να επανέλθει η λογική και η σωφροσύνη στη μεγάλη μάζα των ανεμβολίαστων και να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Αυτοί κινδυνεύουν (και πρωτίστως οι μεγαλύτερης ηλικίας εξ αυτών) περισσότερο και το δίλημμα στο οποίο θα τεθούν λίαν συντόμως είναι:

Τη λοίμωξη δεν θα την αποφύγουμε.

Προτιμούν να την περάσουν ανεμβολίαστοι ή εμβολιασμένοι;

Ας μελετήσουν τα στοιχεία των δεκάδων απωλειών κι ας πράξουν αυτά που αγωνιωδώς συστήνουν όλοι οι επιστήμονες.