Πασχάλης Στεφάνου: Όλη η αλήθεια για τα νηπιαγωγεία στην πόλη των Σερρών

Βέβαια έβαλε ο Πασχάλης και την βάση για την συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες μέρες για τα νηπιαγωγεία, που είναι αλήθεια πως λείπουν από το κέντρο της πόλης μας.

Ποιά είναι λοιπόν η αλήθεια για τα νηπιαγωγεία 12 και 21 που τοποθετήθηκαν στην αυλή του 8ου -25ου Δ.Σ.;

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην προσχολική αγωγή ξεκινάει από την εποχή που η πόλη των Σερρών αυξανόταν πληθυσμιακά και οι τότε δημοτικές αρχές δυστυχώς δεν προνόησαν να δεσμεύσουν οικόπεδα στο κέντρο της πόλης για την ανέγερση νηπιαγωγείων. 

Έτσι κατέφυγαν στην εύκολη λύση της μίσθωσης μαγαζιών ή μονοκατοικιών ώστε να στεγαστούν τα νήπια. 

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα από Ραιδεστού έως στην Πλατεία Εμπορίου υπήρχαν 7 νηπιαγωγεία. 

Από αυτά για διαφορετικούς λόγους έκλεισαν τα 6 και παρόλο που η δημοτική αρχή έβγαζε προσκλήσεις ενδιαφέροντος μίσθωσης για να στεγαστούν νηπιαγωγεία το νομοθετικό πλαίσιο ήταν απαγορευτικό να βρεθούν οι κατάλληλοι μισθωμένοι χώροι. 

Η κατάσταση έφτασε σε οριακό σημείο το 2018 όταν κρίθηκαν ακατάλληλα τα νηπιαγωγεία 12 και 21 και αναζητήθηκαν άλλοι χώροι στο κέντρο της πόλης  αλλά δεν βρέθηκαν. 

Αποφασίστηκε τότε η προσωρινή λύση τα νηπιαγωγεία αυτά να μεταφερθούν στο χώρο που στεγάζονται άλλα δυο νηπιαγωγεία στη οδό Βενιζέλου (κτήριο ΔΕΥΑΣ) μακριά από τα όρια των οδών που δεχόταν μαθητές τα σχολεία αυτά. 

Παράλληλα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών κατέθεσε πρόταση στο Δήμο Σερρών η οποία έγινε αποδεκτή να τοποθετηθούν δυο αίθουσες στην αυλή του 8ου Δημοτικού Σχολείου και να ζητηθεί από τον ΟΑΕΔ ο χώρος που υπάρχει στην οδό Μεραρχίας και δεν το χρησιμοποιούσε ο οργανισμός (είχε ζητηθεί και παλαιότερα αλλά υπήρχε αρνητική απάντηση). 

Αυτή την πρόταση υλοποιεί η σημερινή δημοτική αρχή ώστε να λυθεί έστω και προσωρινά το πρόβλημα στο κέντρο που τα τελευταία χρόνια είναι έντονο. 

Φυσικά έχουν την τελευταία 15ετία χτιστεί νέα σύγχρονα νηπιαγωγεία αλλά αυτά βρίσκονται εκτός του κέντρου  και εξυπηρετούν εκατοντάδες παιδιά στις γειτονιές της πόλης. 

Η Παιδεία πρέπει είναι εθνική υπόθεση  μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και η  συνεργασία όλων των φορέων θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα που επιθυμούμε  εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς.»

Αυτό που εγώ δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως κάποιοι επιλέγουν να στέλνουν τα παιδιά του σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία στην άκρη τς πόλης μας και όταν είναι να τα στείλουν στα κρατικά νήπια, να θέλουν σώνει και καλά να τα πάνε στο κέντρο…

Τι πειράζει να τα πηγαίνουν στις παρυφές της πόλης , σε νηπιαγωγεία με λίγα παιδιά και τεράστιους χώρους;

Ούτως η άλλως τα μικρά παιδιά οι γονείς τους δεν τα πάνε και δεν τα φέρνουν στο νηπιαγωγείο;