Θα πληρώσουμε «χρυσό» το πακέτο Χατζηγάκη

Δεκτή έκανε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χθες την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας ότι δεν ανέκτησε παράνομες αντισταθμιστικές ενισχύσεις που καταβλήθηκαν το 2008 στους Έλληνες αγρότες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, δηλαδή του γνωστού «πακέτου Χατζηγάκη» των 425 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση βεβαίως ανοίγει το δρόμο για την επιβολή χρηματικών κυρώσεων στο κράτος μέλος για το πακέτο Χατζηγάκη, εφόσον συμμορφωθεί με την απόφαση το συντομότερο.

Σε περίπτωση μη ανακοινώσεως στην Επιτροπή των μέτρων για τη μεταφορά μιας οδηγίας στο εσωτερικό δίκαιο, το Δικαστήριο μπορεί, κατόπιν προτάσεως της Επιτροπής, να επιβάλει κυρώσεις με την πρώτη του απόφαση.

Μάλιστα, δεν απεδείχθη ποτέ η επίκληση των ελληνικών αρχών για κοινωνικές αναταραχές από την ανάκτηση των ενισχύσεων, ενώ η Ελλάδα παρέλειψε να ενημερώσει επαρκώς την Επιτροπή για τα μέτρα που έλαβε οκτώ και πλέον έτη μετά την έκδοση της αποφάσεως της Επιτροπής, την οποία ακόμη δεν έχει εκτελέσει.

Υπενθυμίζεται ότι το έτος 2009, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) – δημόσιος οργανισμός ο οποίος έχει ως σκοπό την ασφάλιση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έναντι των ζημιών που οφείλονται σε φυσικούς κινδύνους – κατέβαλε στους Έλληνες γεωργούς αποζημιώσεις συνολικού ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ για τις ζημιές που είχαν προκληθεί το 2008 εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Και θα τις πληρώσουμε …αναλόγως!

Δείτε επίσης