Πρώτος θάνατος στο νομό Σερρών από τον ιό του Δυτικού Νείλου!

Από τον ιό του Δυτικού Νείλου  

Πρώτος θάνατος στο νομό Σερρών

Ο πρώτος θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου ο οποίος μεταφέρεται μέσω των κουνουπιών και μεταδίδεται στους ανθρώπους σημειώθηκε  ήδη στην περιφερειακή ενότητα Σερρών.

Όπως γνωστοποίησε η διεύθυνση Υγείας, πρόκειται για ένα 83χρονο από το Στρυμονικό,  με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου και κατέληξε στο Νοσοκομείο Σερρών.

Πάντως σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ τα κρούσματα  στην Ελλάδα ανέρχονται στα 49 και ήδη επτά άτομα έχασαν την ζωή τους.

Το υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου  όρισε ως επηρεαζόμενη από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών τον Δήμο Ηράκλειας

Ιός Δυτικού Νείλου:

Σε «καραντίνα» 26 δήμοι της χώρας

«Καλπάζει» ο ιός του Δυτικού Νείλου με τουλάχιστον 26 δήμους σε Αττική, Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη να βρίσκονται σε «καραντίνα» αναφορικά με τη διαδικασία της αιμοδοσίας, προκειμένου να προληφθεί τυχόν μετάδοση του ιού με μετάγγιση.

Ο πρώτος θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου  σημειώθηκε  στην περιφερειακή ενότητα Σερρών καθώς «καλπάζει» ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταφέρεται μέσω των κουνουπιών και μεταδίδεται στους ανθρώπους.

Τουλάχιστον 26 δήμοι σε Αττική, Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη βρίσκονται σε «καραντίνα» αναφορικά με τη διαδικασία της αιμοδοσίας, προκειμένου να προληφθεί τυχόν μετάδοση του ιού με μετάγγιση.

Η «αποχή» από την αιμοδοσία των εθελοντών αιμοδοτών κάθε χρόνο τους θερινούς μήνες, που κορυφώνεται τον Αύγουστο, λόγω των διακοπών και τα μέτρα αυξημένου ελέγχου της ασφάλειας του αίματος λόγω της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου,

έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνονται δραστικά τα αποθέματα αίματος της εθνικής δεξαμενής,

με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους χρειάζονται μεταγγίσεις, ιδίως για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς καταγγέλλουν, μέσω των συλλόγων τους, ότι αναβάλλονται συνεχώς οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις ή καλούνται να υποβληθούν σε μετάγγιση μόνο αν συνοδεύονται και από τον αιμοδότη που θα δώσει το αίμα για λογαριασμό τους.

Για τον λόγο αυτό, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί για συμμετοχή όλων όσοι μπορούν στις αιμοδοσίες των οικείων υπηρεσιών των νοσοκομείων.

Στους 6 οι θάνατοι-49 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τους τελευταίους δύο μήνες η πορεία του ιού συνεχίζεται δυναμικά, όπως και τα δύο προηγούμενα έτη, μολύνοντας ανθρώπους και ζώα (άλογα).

Έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο 6 ανθρώπων.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει καταγράψει 49 κρούσματα στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, τονίζεται από τον ΕΟΔΥ ότι είναι πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων του ιού το ερχόμενο διάστημα.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και το Συντονιστικό Κέντρο Αιμο-επαγρύπνησης του ΕΟΔΥ έχουν ενεργοποιήσει μέτρα για την ασφάλεια του αίματος που αφορούν όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας και κυρίως αυτές των επηρεαζόμενων περιοχών.

«Τους θερινούς μήνες δεν υπάρχουν εθελοντές αιμοδότες»

Οι επηρεαζόμενες περιοχές με μικρό πληθυσμό αποκλείονται από την αιμοδοσία, ενώ στις περιοχές με μεγάλο πληθυσμό, όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα, γίνεται αυστηρός έλεγχος στο αίμα.

Οι αιμοδότες ενημερώνονται, εάν εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία, να το γνωστοποιήσουν στην υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.

«Οι ασθενείς λαμβάνουν λιγότερο αίμα απ’ ότι πρέπει»

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας για να καλυφθούν οι ετήσιες ανάγκες των ασθενών με μεσογειακή αναιμία απαιτούνται 110.000 με 120.000 μονάδες αίματος από τις περίπου 600.000 μονάδες που συλλέγονται για τις ανάγκες όλων των ασθενών στο σύστημα υγείας.

Οι ελλείψεις που καταγράφονται κάθε καλοκαίρι τείνουν να αποτελούν επικίνδυνη ρουτίνα για τους θαλασσαιμικούς ασθενείς.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι στο Παίδων «Αγία Σοφία» όπου μεταγγίζονται περίπου 350 ασθενείς, ουσιαστικά υπομεταγγίζονται,

με συνεχείς αναβολές της προγραμματισμένης θεραπείας, ενώ στο Λαϊκό τον περασμένο μήνα 80 ασθενείς άκουγαν ότι δεν υπάρχει ούτε μια μονάδα αίματος.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο Αύγουστο του 2018, όταν η φονική πυρκαγιά στο Μάτι ενεργοποίησε χιλιάδες πολίτες που κατέκλυσαν τις υπηρεσίες αιμοδοσίας στα νοσοκομεία και έδωσαν αίμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here