Συνέντευξη: Ο Σάββας Ρίζος στο SocialProfile!

Σάββας Ρίζος (του Ισαάκ)

Αν αγαπάμε πραγματικά αυτή την πόλη,

Θα πρέπει να συνεργαστούμε!

H συνέντευξη έγινε από το Θέμη Πεταλωτή για το περιοδικό SocialProfile και την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών (ηλεκτρονικά www.e-vima.gr)

Αν μιλάμε για μια νέα κουλτούρα πολιτικής παιδείας και συνεργασίας θα πρέπει να καταλάβουμε πως τα δεδομένα σε σχέση με το χθες έχουν αλλάξει δραματικά

και αν αγαπάμε πραγματικά την πόλη, θα πρέπει να συνεργαστούμε…

Λόγια ενός νέου ανθρώπου που επειδή μεγάλωσε με την έννοια της πολιτικής μέσα του, είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του δημοτικού συμβούλου.

Ενός νέου ανθρώπου που δεν βαρύνεται με τις λογικές του χθες, αλλά είναι υποχρεωμένος να σκέφτεται στην λογική ενός αύριο που θα αλλάξει τα δεδομένα του Δήμου Σερρών, δίπλα σε ένα δήμαρχο που θέλει και μπορεί…

Άλλωστε τίποτα δεν σου χαρίζεται, παρά κερδίζεται μέσα από συλλογικούς αγώνες και προσπάθειες….

SocialProfile: Κύριε Ρίζο είστε υποψήφιος για δεύτερη φορά στις δημοτικές εκλογές. Φιλοδοξία ή πραγματική αγάπη για τον τόπο μας;

Σάββας Ρίζος: Η επιμονή μου για συμμετοχή για δεύτερη φορά στις δημοτικές εκλογές πηγάζει από πραγματική αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα.

Εκτιμώ ότι στην πενταετία που πέρασε από τις προηγούμενες εκλογές ωρίμασα τόσο ηλικιακά όσο και πολιτικά και θεωρώ τον εαυτό μου έτοιμο να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του δημοτικού συμβούλου.

Η ικανοποίηση όμως της όποιας φιλοδοξίας μου για εκλογή θα κριθεί από τους πολίτες του Δήμου Σερρών.

SocialProfile: Είναι γνωστό ότι είστε γιος του Ισαάκ Ρίζου που διετέλεσε Δήμαρχος για αρκετές τετραετίες στο Δήμο Στρυμονικού. To μήλο κάτω από την μηλιά ή είναι ζήτημα πολιτικής παιδείας;

Σάββας Ρίζος: Από μικρό παιδί μέσα στο σπίτι μας ζούσα την έννοια της πολιτικής.

Είναι λογικό όταν ζεις μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον να επηρεαστείς κι εγώ δεν μπόρεσα να ξεφύγω απ΄αυτό.

SocialProfile: Με δεδομένη την εικόνα που έχει σήμερα ο Δήμος μας ποιο στόχο βάζετε, εφόσον εκλεγείτε, στο τέλος της τετραετίας;

Σάββας Ρίζος: Να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας ούτως ώστε να κάνουμε όσο πιο εύκολη γίνεται την ζωή των δημοτών μας.

SocialProfile: Είσαστε νέος άνθρωπος και δυστυχώς ελάχιστοι νέοι εκλέγονται σε όλα τα δημοτικά συμβούλια σε όλη την χώρα. Γιατί οι νέοι άνθρωποι δεν ψηφίζονται τουλάχιστον από τους νέους ανθρώπους;

Σάββας Ρίζος: Πιστεύω ότι αυτή τη φορά που έχουν αλλάξει τα δεδομένα των δημοτικών εκλογών οι νέοι θα στηρίξουν τους νέους γιατί η λειτουργία του Δήμου Σερρών θα στηριχθεί στην κουλτούρα της συνεργασίας και εκτιμώ ότι οι νέοι δεν βαρύνονται με τις λογικές του χθες, αλλά είναι υποχρεωμένοι στην λογική ενός αύριο που θα αλλάξει τα δεδομένα του Δήμου και κύριο κριτήριο όλων των ενεργειών θα είναι να πάμε τον Δήμο μας μπροστά κάνοντας τον πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Επομένως είναι η ευκαιρία των νέων να ξεφύγουν από το χθες ψηφίζοντας νέους ανθρώπους.

SocialProfile: Πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί ένας δήμαρχος να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του, όταν η κυβέρνηση συνεχώς κόβει τους αναγκαίους πόρους από την τοπική αυτοδιοίκηση;

Σάββας Ρίζος: Θέλω, θα πει μπορώ.

Έτσι ο δήμαρχος που θέλει, θα μπορεί.

Έχω την τύχη να είμαι υποψήφιος με τον Αλέξανδρο Χρυσάφη, έναν άνθρωπο οργανωτικό, επίμονο στους στόχους που βάζει και πάνω απ΄ όλα έναν τεχνοκράτη με γνώση των χρηματοδοτικών εργαλείων και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Παράλληλα θα αξιοποιηθούν στο έπακρο τα τρέχοντα εθνικά προγράμματα ενώ θα πρέπει να ασκηθεί η ανάλογη πίεση από το συνδικαλιστικό όργανο των Δήμων (ΚΕΔΕ) για αύξηση των πόρων προς την αυτοδιοίκηση.

Χρειάζεται προσπάθεια και αγώνας γιατί τίποτα δεν σου χαρίζεται, αλλά κερδίζεται μέσα από συλλογικούς αγώνες και προσπάθειες.

SocialProfile: Στο πρόγραμμά σας η «έξυπνη πόλη» είναι σημαία σας. Μήπως όμως απευθύνεστε σε ανθρώπους μόνο της ηλικίας σας;

Σάββας Ρίζος: Οι κοινωνίες δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν από την μία μέρα στην άλλη.

Βέβαια σημαία μας είναι η «έξυπνη πόλη» που προϋποθέτει ανθρώπους που γνωρίζουν από χρήση υπολογιστών και ηλεκτρονικών μέσων.

Η προσπάθεια μας θα είναι και θα επικεντρωθεί στο να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο όλους όσους θα χρειαστούν την βοήθεια μας.

SocialProfile: Πόσο δυνατή είναι η στήριξη των νέων επιχειρήσεων από ένα δήμο, όταν το ίδιο το κράτος το μόνο δεν στηρίζει τους νέους επιχειρηματίες;

Σάββας Ρίζος: Αυτό που δεν κάνει το κράτος πιστεύω ότι στο βαθμό που μπορεί θα το κάνει ο Δήμος στηρίζοντας τους νέους επιχειρηματίες στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα, απαλλάσσοντας αυτούς από κάποια τέλη.

SocialProfile: Πόσο εύκολη θεωρείτε ότι θα είναι η διοίκηση του δήμου με βάση τον Κλεισθένη, που υποχρεώνει τα αυριανά δημοτικά συμβούλια σε ευρύτερες συγκλήσεις;

Σάββας Ρίζος: Κάθε αρχή και δύσκολη. Όλοι όσοι εκλεγούν και θα απαρτίζουν το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να διακατέχονται από κουλτούρα πολιτικής παιδείας και συνεργασίας.

Τα δεδομένα σε σχέση με το χθες έχουν αλλάξει δραματικά και αν αγαπάμε πραγματικά την πόλη θα πρέπει να συνεργαστούμε για το καλό της πόλης, εγκαταλείποντας το εγώ και υιοθετώντας το εμείς.

Γι΄αυτό σε προηγούμενη απάντησή μου τόνισα ότι η συμμετοχή των νέων θα είναι απαραίτητη και χρηστική στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

SocialProfile: Όλο το πρόγραμμά σας στηρίζεται σε χρήματα που θα προέλθουν από την Ε.Ε. Έχει ο Δήμος μας το ανάλογο στελεχιακό δυναμικό για να υποστηρίζει αυτή σας την προσπάθεια;

Σάββας Ρίζος: Έχει εξαίρετο στελεχιακό δυναμικό ο Δήμος μας για να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Μην ξεχνάτε ότι σε επίπεδο κατεύθυνσης έχουμε έναν αρχηγό τον Αλέξανδρο Χρυσάφη, τον μελλοντικό δήμαρχο Σερρών με την βοήθεια του Σερραϊκού λαού

ο οποίος κατά την άποψη μου θα είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, αφού είναι και ο ίδιος γνώστης και χειριστής των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Ο ΣΑΒΒΑΣ ΡΙΖΟΣ είναι Στρατιωτικός και ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΡΥΣΑΦΗ.

H συνέντευξη έγινε από το Θέμη Πεταλωτή για το περιοδικό SocialProfile και την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών (ηλεκτρονικά www.e-vima.gr)

Δείτε εδώ ολόκληρο το τεύχος του SocialProfile

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here