Σωτήρης Τσιόδρας: Λόγω ΕΣΥ χάθηκαν πάνω από 1.500 ανθρώπινες ζωές

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5-11 ετών με τη χώρα μας να έχει παραλάβει τις πρώτες 60.000 δόσεις παιδικών εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTec.

Ήδη χιλιάδες γονείς επισκέπτονται την πλατφόρμα emvolio.gov.gr και κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 για τα παιδιά τους.

Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες.

Στην περίπτωση, δε, που ένα παιδί έχει νοσήσει, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες.  Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φαίνεται μετά από τη χορήγηση 11 εκατ. δόσεων παγκοσμίως, είναι ανάλογες των συνήθων εμβολίων. Δηλαδή, λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Αυτό που σοκάρει όμως είναι η ανάλυση των στοιχείων της πανδημίας που περιλαμβάνεται σε μελέτη του καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρη Τσιόδρα και του αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας Θεόδωρου Λύτρα.

Η μελέτη δείχνει ότι η θνητότητα στους διασωληνωμένους ασθενείς στην Ελλάδα παρουσιάζει κατά περιόδους αύξηση από 57% έως και 87%, αναλόγως με την πληρότητα στις ΜΕΘ αλλά και με το εάν ο ασθενής βρίσκεται εντός ή εκτός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Ειδικά για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πάνω από 1.500 ανθρώπινες ζωές, εάν η πίεση στο σύστημα Υγείας δεν ήταν ισχυρή. Και μετά μου λέτε πως δεν έχει πρόβληματα το νοσοκομείο μας…Βρε ολόκληρη μελέτη με επιβεβαιώνει. Τι άλλο θέλετε;