Θα υπάρχει υποψήφιος Σερραίος δίπλα στον Θεοδωράκη και στο Ποτάμι;

Γιατί μη νομίζεται ότι είναι εύκολη απόφαση για οποιονδήποτε υποψήφιο η επιλογή του κόμματος.

Μπορεί να λένε κάποιοι εύκολα ότι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές, αλλά αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπία σε κεντρικό επίπεδο πολύ δύσκολα θα «εκτεθούν» στην μικρή μας κοινωνία

Πάρτε για παράδειγμα το Ποτάμι και το καταπληκτικό του ψηφοδέλτιο στις προτελευταίες εκλογές

Και αναρωτιέμαι;

Θα υπάρχει υποψήφιος Σερραίος δίπλα στον Θεοδωράκη και στο Ποτάμι;

Θα εκτεθεί κάποιος αν ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν έχει καμία πιθανότητα εκλογής;

Προσωπικά θεωρώ ότι η απόφαση από μόνη της είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας.

Σαν και αυτή που θέλει να πάρει το Ποτάμι για την συμφωνία των Πρεσπών!

Γιατί αν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών με την δική τους ψήφο , οι πάντες θεωρούν ότι η υποψηφιότητα είναι χαμένη από …χέρι!

Θα μου πεις οι ίδιοι δεν ήταν αυτοί που χαρακτήριζαν εθνικά ωφέλιμη την συμφωνία;

Και από την άλλη υποστήριζαν την αντιπολίτευση με κύριο αίτημα τις… εκλογές;

Με άλλα λόγια, ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι στενοί του συνεργάτες θέλουν να ψηφίσουν τη Συμφωνία, αλλά δεν θέλουν να το πιστωθεί η κυβέρνηση.

Ούτε να κατηγορηθούν ότι δίνουν παράταση ζωής στον Αλέξη Τσίπρα.

Γίνεται;

Δεν γίνεται και το πως θα το καταφέρουν είναι ένα ερώτημα, και πάντως είναι θέμα πολύ πολύπλοκο…

Στο τέλος φυσικά όποια και να είναι η απόφαση, είναι δεδομένο πως θα πυροδοτήσει φυγόκεντρες δυνάμεις, όπως έδειξε και η ιστορία με τον Σπύρο Δανέλλη, τον τελευταίο που άνοιξε την πόρτα και έφυγε από το Ποτάμι

Ήδη ο Γρηγόρης Ψαριανός έστειλε τελεσίγραφο στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι αν ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε εκείνος θα αποχωρήσει από το κόμμα.

«Εγώ δεν θα γίνω ρεπατζής του Ζουράρι» είπε ο κ. Ψαριανός, και συνέχισε: «Αν το Ποτάμι, το κατά καιρούς Πολιτικό Συμβούλιο όπως συγκροτείται από τον Σταύρο, γιατί αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις, αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση α λα καρτ, εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα. Μπορεί η κυβέρνηση να πει τώρα ότι είναι νύχτα. Έχει 151 να τη στηρίξουν, εμένα δεν με χρειάζεται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε τα ρεπό των διαφωνούντων. Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρι ή του Παπαχριστόπουλου;».

Και σας ρωτώ;

Έχει άδικο;

Πως είναι δυνατόν τα στελέχη του Ποταμιού να έχουν 4 διαφορετικές γραμμές στην κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος; Άλλοι να λένε «όχι», άλλοι να λένε αναφανδόν «ναι» και άλλοι να λένε «ναι υπό όρους και με επιφυλάξεις» και άλλοι λένε «αποχή» στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Προσέξτε, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς δεν ψηφίζουν τη Συμφωνία, αφού άλλωστε φαίνεται ότι στις προσεχείς εκλογές θα πολιτευθούν με τη Νέα Δημοκρατία.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο Σπύρος Λυκούδης, επικεφαλής της ομάδας των Μεταρρυθμιστών που συνεργάζεται με το Ποτάμι.

Στους επιφυλακτικούς θα πρέπει να προσμετρηθεί και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Τσιόρδας, που ναι μεν αναγνωρίζει τις θετικές ρυθμίσεις της Συμφωνίας, αλλά συνδυάζει την ψήφο του Ποταμιού με το αίτημα για εκλογές.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης , ευρωβουλευτής του Ποταμιού είπε ότι «το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας και δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή να αλλάξει στάση, όπως το ίδιο αλλά με άλλα λόγια λέει και ο Μίλτος Κύρκος.

Με δεδομένη την κακοφωνία που επικρατεί στο εσωτερικού του Ποταμιού, πολλοί εισηγούνται το κόμμα να απόσχει από την ψηφοφορία ως λύση συμβιβασμού.

Την ιδέα δεν απορρίπτουν ο Σπύρος Λυκούδης και άλλα στελέχη, που βλέπουν την πρόταση ως μια λύση διαφυγής. Αλλά σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις από εκείνους που θεωρούν ταυτοτικό ζήτημα για το Ποτάμι τη Συμφωνία των Πρεσπών και φυγομαχία την πρόταση περί αποχής.

Πρόσφατα ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, που από πολλούς θεωρείται ο «γκουρού» του Σταύρου Θεοδωράκη και ο άνθρωπος που τον έπεισε να κατέβει στην πολιτική, δήλωσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Αν το Ποτάμι δεν ψηφίσει, αυτοακυρώνεται ως πολιτικός χώρος.

Υποτίθεται ότι είχε τον ορθολογισμό ως προτεραιότητα. Κατά τη γνώμη μου, θα πρόκειται για μία κωλοτούμπα».

Θα παίξει ρόλο η άποψη του καθηγητή, που υποστηρίζει -μεταξύ άλλων- ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ένα κανονικό κόμμα, σοσιαλδημοκρατικού τύπου;

Οι σχέσεις του βέβαια με τον Σταύρο Θεοδωράκη δεν είναι πλέον τόσο στενές, αλλά η άποψή του λαμβάνεται σίγουρα υπ’ όψιν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here