Ο Παναγιώτης Τσινάβος για την διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις: Στόχος είναι το μέλλον της επιχείρησης!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Επιμελητηρίου Σερρών για την διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις στην οποία εκλεκτός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της σερραϊκής εταιρίας ΚΡΙΚΡΙ κ. Παναγιώτης Τσινάβος.   

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θανάσης Μαλλιαράς ευχαρίστησε καταρχάς θερμά τον Δρ. Χρήστο Γεωργίου , Γενικό Διευθυντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και τον κ. Παναγιώτη Τσινάβο ,Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΡΙΚΡΙ Α.Ε που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και ήταν οι δύο εισηγητές της εκδήλωσης.

Η ομιλία του κ. Τσινάβου περιλάμβανε διάφορα στοιχεία της προσωπικής του επιχείρησης και το συσχετισμό τους αναφορικά με το ζήτημα της οικογένειας. 

Το βασικό στοιχείο όλων των οικογενειακών επιχειρήσεων παγκοσμίως είναι η…. οικογένεια, ανεξαρτήτως μεγέθους, εισηγμένες ή μη. 

Παράλληλα οι οικογενειακές επιχειρήσεις δημιουργούν το 70% του παγκόσμιου Α.Ε.Π. (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) ενώ απασχολούν το 80% του εργατικού δυναμικού. 

Τέλος στην Ε.Ε. υπάρχουν πάνω από 55 εκ. οικογενειακές επιχειρήσεις. 

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις σύμφωνα με το κ. Τσινάβο εστιάζουν στο όραμα και έχουν κουλτούρα βασισμένη σε μοναδικές αξίες. 

Παράλληλα είναι περισσότερο ευέλικτες και έχουν πιο μακροπρόθεσμο στρατηγικό προσανατολισμό και φυσικά έχουν αφοσιωμένους πελάτες, υπαλλήλους, προμηθευτές. 

Για αυτό και έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε περίοδο οικονομικής κρίσης. 

Όσο για την μετάβαση στην επόμενη γενιά;

Η διαδοχή στην επόμενη γενιά είναι η μεγάλη πρόκληση για όλες τις οικογενειακές επιχειρήσεις και θέλει δουλειά και προετοιμασία και από τις δύο πλευρές. 

Στις δυσκολίες της διαδοχής συντελούν διάφοροι λόγοι όπως : Απροθυμία μεταβίβασης εξουσίας, Διατήρηση ελέγχου, Οικογενειακές συγκρούσεις, Αποστασιοποίηση επόμενης γενιάς, Συγκρούσεις γενεών Ασάφεια ρόλων, Έλλειψη διαδικασιών, Απώλεια οικογενειακής, ταυτότητας και αλλαγή αξιών. 

Τέλος ο κ. Τσινάβος συμπληρώνει πώς βασική δυσκολία στη διαδοχή είναι η πεποίθηση ότι το δίκαιο σημαίνει ίσο κάτι με το οποίο διαφωνεί καθώς στόχος είναι το μέλλον της επιχείρησης και όχι Μετάβαση στην επόμενη γενιά 

H μετάβαση στη νέα γενιά προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή της επόμενης γενιάς με κατάλληλη εκπαίδευση, εργασιακή εμπειρία σε άλλη επιχείρηση, ομαλή ένταξη στην επιχείρηση αλλά και rotation σε διαφορετικά τμήματα, ώστε να αποκτήσει βαθιά γνώση της επιχείρησης 

Παράλληλα για να επιτευχθεί ομαλά η μετάβαση στη νέα γενιά ο κ. Τσινάβος αναφέρει συμβουλευτικά τη θέσπιση του οικογενειακού καταστατικού. 

Το οικογενειακό καταστατικό είναι ένα έγγραφο που θεσπίζει το πλαίσιο της οικογενειακής διακυβέρνησης ενώ περιλαμβάνει το όραμα και τις αξίες για την επιχείρηση και την οικογένεια. 

Συνοψίζει τις δομές, τις στρατηγικές και τους κανόνες που κατευθύνουν και διέπουν τις ενέργειες των μετόχων και των μελών της οικογένειας. 

Δεν έχει νομική ισχύ αλλά επιτυγχάνει την ηθική δέσμευση των μελών της οικογένειας προς αποφυγήν συγκρούσεων.

Η αλήθεια είναι πως πολλοί θα το ήθελαν Παναγιώτη..

Πάντως κάθε επιτυχημένη επιχείρηση έχω την αίσθηση πως χρειάζεται τουλάχιστον τρεις ανθρώπους

Τον ονειροπόλο, τον επιχειρηματία και το … καθίκι.

Και φυσικά τρεις ανθρώπους για να παίξουν τους ανάλογους ρόλους!