Αλέξανδρος Χρυσάφης: Σκάνδαλο η κατανομή

Και γιατί τα πήρε ο Δήμαρχος;

Γιατί η ίδια η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, εκπροσωπώντας το σύνολο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, είχε υποβάλει αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας μέσα από απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής ( Απ. 023/ 31-5-2022), την καταβολή έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης ύψους 100 εκ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες των Δήμων μας εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Στην ίδια απόφαση ζήτησαν οι ίδιοι οι δήμαρχοι η κατανομή της επιχορήγησης να γίνει με βάση τα κριτήρια που ισχύουν για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), μια κατανομή που στην ουσία έχει γίνει αποδεκτή από όλους τους Δήμους της χώρας μας

Μάλιστα το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο των δημάρχων μιλά στην ανακοίνωσή του για την απόφαση που προβλέπει μεν την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση προς τους Δήμους με ποσό ύψους 90 εκ. ευρώ, αλλά η κατανομή των χρημάτων αυτών δεν έγινε με βάση τα κριτήρια καταβολής των Κ.Α.Π., αλλά -υποθέτουμε- με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών, στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του ΥΠ.ΕΣ. ως τις 31 Μαϊου 2022.

Παρότι η καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης θα έπρεπε να γίνει δεκτή με ικανοποίηση από το σύνολο της αυτοδιοίκησης, δυστυχώς με τον τρόπο και τα κριτήρια που αυτή έγινε, προκλήθηκε σωρεία αντιδράσεων.

Και αυτό γιατί είναι γνωστό ότι στον Κόμβο, τα στοιχεία των Δήμων ανεβαίνουν σε διαφορετικούς χρόνους, ανάλογα με τη δυνατότητα πληρωμής αλλά (δυστυχώς) και το προσωπικό που κάθε Δήμος έχει.

Αν δηλαδή ένας Δήμος λόγω των καταστάσεων δεν πλήρωσε εγκαίρως μια δαπάνη, δεν πρόκειται να ενισχυθεί και δεν πρόκειται να την πληρώσει τελικά ούτε στο άμεσο μέλλον. 

Δεν είναι δυνατό Δήμοι να παίρνουν ποσά πολλαπλάσια της δόσης ΚΑΠ και άλλοι να παίρνουν το 30% αυτής!

Όλοι οι Δήμοι της χώρας έχουν, αναλογικά με το μέγεθος τους, αυξημένα έξοδα και αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητα κατανοητό.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εύλογες αντιδράσεις των Δήμων, σας ζητούμε να προχωρήσετε άμεσα στην αναμόρφωση της αρχικής απόφασης με κατανομή που δεν θα «ρίχνει» κανέναν Δήμο κάτω από το αναλογικό με τη δόση ΚΑΠ του, ποσό.

Σε μια περίοδο δύσκολη για τους Δήμους και τις τοπικές μας κοινωνίες, θέλουμε το ΥΠ.ΕΣ. στο πλευρό μας. 

Για αυτό και μίλησε έξω από τα δόντια ο κ.Χρυσάφης

«Θεωρούμε ότι αδικεί την προσπάθεια όλων μας η συγκεκριμένη εξέλιξη.

Αδικεί καταρχήν το Υπουργείο κι εσάς, αδικεί και την Κ.Ε.Δ.Ε., γιατί δεν εισακούστηκε η εισήγηση μας, κάτι που αν είχε γίνει, σήμερα όλες οι πλευρές θα ήταν ικανοποιημένες» είπε ο Δήμαρχος Σερρών και είχε δίκιο

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο Δήμος Αμφίπολης παίρνει 115.256,892€, ο Δήμος Βισαλτίας 141.351,732€, ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά 220.339,192€ , ο Δήμος Ηράκλειας 102.971,302€, ο Δήμος Νέας Ζίχνης 127.852,383€, ο Δήμος των Σερρών  446.485,083 € και ο Δήμος Σιντικής 138.337,00€