29/05/2024
22.5 C
Serres

ΣΕΡΡΕΣ: ΣΕ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

Array

Σε πολλή δύσκολη θέση είναι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας.

Σε ανακοίνωσή τους μάλιστα καταγγέλλουν ελλείψεις προσωπικού, ελλείψεις εξειδικευμένων εργαζομένων ( υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, μηχανολόγου, θερμοψυκτικού, πληρότητα κρατουμένων, ότι κρατάνε το «μαγαζί» με αυτοσχέδια …λουκέτα, ότι είναι εκτός λειτουργίας πάνω από 100(!!!) κάμερες και τέλος ότι πλημμύρισε η …φυλακή!

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πολλά κακά στις φυλακές και μάλιστα το κακό ξεκίνησε όταν «καθάρισε» μέσα στην φυλακή ο «ακατονόμαστος» και βγήκαν στο δρόμο πολλά «δικά μας» παιδιά.

Nektar

Ήρθε και το μνημόνιο και οι περικοπές και φτάσαμε στον …πάτο!

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή

Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού.


Έμειναν όλοι κι όλοι 35 εναπομείναντες υπάλληλοι φύλαξης για 531 κρατουμένους.

Προσέξτε υπάρχουν 3 υπάλληλοι σε 9 μηνη άδεια ανατροφής τέκνου.

Ένας υπάλληλος είναι σε άδεια λοχείας, προφανώς όχι άνδρας, ένας υπάλληλος είναι σε καθεστώς μακροχρόνιας αναρρωτικής άδειας, εννέα υπάλληλοι είναι αποσπασμένοι σε καθήκοντα διοίκησης και φτάσανε να κρατάει ένας υπάλληλος 15 κρατουμένους.

Ο Ηρακλής να ήταν…


Δεν θα τα κατάφερνε!

Κάθε μέρα οι φύλακες δουλεύουνε σε ρυθμούς υπό τεράστια ένταση, με πολλαπλές αναθέσεις καθηκόντων και δυστυχώς με μόνιμη κούραση λόγω έλλειψης ξεκούρασης, ύπνου και φυσικά ρεπό και αδειών από οφειλόμενα προηγούμενων ετών.

Στη γραμματεία και το λογιστήριο η κατάσταση είναι μια από τα ίδια.

Τα γραφεία λειτουργούν με πολλούς φύλακες οι οποίοι εκτελούν και βάρδιες στη φύλαξη.

Αυτό σημαίνει ότι συσσωρεύονται ρεπό και άδειες ή όταν χορηγούνται στους υπαλλήλους μένουν κενά στην καθημερινή λειτουργία των γραφείων.

Η φυλακή αποτελείται από πέντε πτέρυγες των 120 κρατουμένων η καθεμία. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία  οι τέσσερις πτέρυγες.

Θα έπρεπε δηλαδή η δύναμη των κρατουμένων να είναι στους 480. Όμως, εξαιτίας των καθημερινών παραλαβών νεοεισερχομένων κρατουμένων από Αστυνομικά Τμήματα και λοιπά Καταστήματα Κράτησης, ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται στους 531!!!, με ότι αυτό συνεπάγεται από ένταση εργασίας και εκνευρισμό- εξαθλίωση υπαλλήλων και κρατουμένων.

Την κατάσταση επιδεινώνει ο συνωστισμός των κρατουμένων σε υπεράριθμα κελιά των 4 και 5 κρατουμένων  όταν θα έπρεπε σε κάθε κελί να είναι 3.

Είναι καθημερινά πλέον τα επεισόδια μεταξύ κρατουμένων σε ότι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης και παροχής των ειδών πρώτης ανάγκης (κουβέρτες, είδη υγιεινής, μαξιλάρια, στρώματα) που δεν επαρκούν λόγο του υπερπληθυσμού  των κρατουμένων.

Νεοεισερχόμενοι κρατούμενοι υποχρεωμένοι να κοιμούνται στο πάτωμα, να τρώνε στο πάτωμα  και να συμβιώνουν χωρίς στρώμα χωρίς μαξιλάρι χωρίς  κουβέρτες και χωρίς τα απολύτως απαραίτητα.

Οι ηλεκτρονικές κλειδαριές δεν λειτουργούν εδώ και αρκετούς μήνες. Με αυτοσχέδια λουκέτα σε κάθε πόρτα, οι υπάλληλοι εργάζονται δίχως καμία φύλαξη και ασφάλεια.

Ανά πάσα στιγμή εξαιτίας της υπολειτουργίας, οι πόρτες ασφαλείας δεν κλείνουν ή παθαίνουν εμπλοκές.

Το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης είναι εκτός λειτουργίας.

Περίπου 100 κάμερες από το κλειστό κύκλωμα είναι εκτός λειτουργίας πάνω από ένα χρόνο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρχει λεπτομερής οπτικός έλεγχος σε όλες τις πτέρυγες τις φυλακής με αποτέλεσμα να τίθεται σε καθημερινό κίνδυνο η ασφάλεια του προσωπικού που εργάζεται σε καθημερινή βάση κυριολεκτικά στα τυφλά.

Για να λειτουργήσει απαιτούνται εξειδικευμένα εξαρτήματα όπως και εργατικό προσωπικό που είναι έμπειρο σε ανάλογα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Δεν είναι τυχαίο που απαιτούμε την αλλαγή του οργανογράμματος με τις ειδικότητες που είναι απαραίτητες για φυλακές νέου τύπου (ηλεκτρολόγου, υδραυλικού, θερμοψυκτικού, μηχανικού).

Ο βιολογικός για ακόμη μία φορά είναι σε υπολειτουργία. Η εταιρεία που είχε σύμβαση με τη φυλακή όχι μόνο δεν έκανε συντήρηση ( τον δεκαπενταύγουστο πλημμύρισε ξανά η φυλακή) αλλά παράτησε την επίβλεψή του στη μοίρα. Μια ματιά να ρίξει κανείς θα καταλάβει πως δεν λειτουργεί όπως πρέπει.

Τα cb – Motorola είναι  τα περισσότερα σε μη λειτουργική κατάσταση και δεν επαρκούν για τις ανάγκες φύλαξης. Κρίνεται αναγκαία η αντικατάστασή τους με νεότερης τεχνολογίας και με κεραία ενίσχυση σήματος.

Οι Η/Υ σε όλα τα τμήματα φύλαξης είναι απαρχαιωμένοι. Κρίνεται επιτακτική η ενίσχυση σε όλα τα τμήματα φύλαξης του καταστήματος με 1 Η/Υ (τουλάχιστον 8) έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται ευκολότερα ταυτοποίηση κάθε κρατουμένου με ενημερωμένο πρόσφατο φωτογραφικό υλικό κάθε κρατουμένου.

Σε καθημερινή βάση κρίνεται απαραίτητη η διακοπή της υδροδότησης σε όλες τις πτέρυγες των κρατουμένων. Η πίεση του νερού δεν επαρκεί εδώ και ένα χρόνο και οι κρατούμενοι σχεδόν καθημερινά είναι αναγκασμένοι να επιβιώνουν χωρίς νερό για πολλές ώρες.

Θα μου πεις, έχουν πληρώσει ποτέ νερό στον Δήμο Βισαλτίας για να έχουν και …απαιτήσεις;

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Νίκος Γκέλια: Χαλαρώνω με το παιδί μου, με ντύνει και με βάφει

Συνέντευξη στην εκπομπή της Δανάης Μπάρκα παραχώρησε ο Νίκος Γκέλια. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο γνωστός ηθοποιός μίλησε και για την σύζυγό του...

Χώρισε η Ιωάννα Παλιοσπύρου – “Δεν μπορούσα να το ζήσω 100%”

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποκάλυψε πώς αισθάνεται που η γυναίκα που της επιτέθηκε με βιτριόλι αποφυλακίζεται σε 1,5 χρόνο, ενώ επίσης, αναφέρθηκε και στον άντρα...

Θεσσαλονίκη: Βρήκαν φίδι δύο μέτρων σε ντουζιέρα σε σπίτι στο Πανόραμα

Το φίδι απομακρύνθηκε από εθελοντές της ομάδας διάσωσης και υπεράσπισης ζώων μαζί Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει το τελευταίο διάστημα ολοένα και πιο συχνές γίνονται...

Σέρρες – Κλειστά γήπεδο & Κολυμβητήριο: Άραγε πότε θα περάσουνε από τα λόγια...

Βέβαια εμείς στις Σέρρες είμαστε εν …αναμονή!Και αυτό γιατί για δύο μήνες παραμένει «κλειστό» το Κολυμβητήριο Σερρών μπαίνοντας στην "ίδια μοίρα" τόσο με το Δημοτικό...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Νέο Ηράκλειο: Σουβλατζίδικο δίνει δώρο iphone σε όποιον καταφέρει να φάει πιτόγυρο «γίγας» – Ζυγίζει 5,5 κιλά

Αυτό το πιτόγυρο – γίγας ποιος θα το φάει; Με αυτό το ερώτημα οι υπεύθυνοι ψητοπωλείου στο Νέο Ηράκλειο Αττικής δελεάζουν τους πελάτες τους,...

Ανδρέας Μανωλικάκης: Ένας άντρας με σημάδεψε με όπλο στο σπίτι μου, θυμάται ο σκηνοθέτης

Έκλεισε την πόρτα και μου είπε «σκάσε, πάμε επάνω», περιέγραψε σε συνέντευξή του O Ανδρέας Μανωλικάκης έδωσε μια συνέντευξη για την πορεία του στο θέατρο...

Σερρών Θεολόγος: Η Εκκλησία μας είναι η ακένωτος πηγή θεραπείας, αγιασμού και σωτηρίας του ανθρώπου

Το Σάββατο, 25 Μαΐου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, κατόπιν φιλαδέλφου παρακλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και...

Συνέχισε να διαβάζεις