Βασίλη αυτή η Βουλή ήταν η καλύτερη που είχαμε ποτέ, μιας και δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κανένα ...νομοσχέδιο!

ΣΕΡΡΕΣ: TO ΣΙΡΙΑΛ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!!

Όσο για τις συντάξεις το σίριαλ συνεχίζεται

Το ΔΝΤ δεν βλέπει, πλέον, «τρύπα» στον φετινό Προϋπολογισμό αλλά δεν προβλέπει, υπερπλεονάσματα ούτε για το 2018 ούτε για το 2019

Οπότε αυτή η πρόβλεψη όσο να είναι δυσκολεύει τους χειρισμούς της Αθήνας για τις συντάξεις

Μέχρι σήμερα το ΔΝΤ υποστήριζε επισήμως ότι το φετινό πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% αντί στόχου 3,5% κι αυτό σήμαινε πρακτικά ότι το Ταμείο υπολόγιζε ότι θα υπάρχει μια «τρύπα» περίπου 1 δις ευρώ.

Parfait

Αλλά το Fiscal Monitor του Οκτωβρίου, που δημοσιοποιείται λίγο πριν από το τετ-α-τετ του Ε. Τσακαλώτου με την Κ. Λαγκάρντ, αναθεωρεί τις αρχικές προβλέψεις κι επί της ουσίας ευθυγραμμίζεται με τους επίσημους στόχους από το 2018 ως και το 2022 για πλεόνασμα 3,5%.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία απολύτως πρόβλεψη για υπερπλεόνασμα.

Σημαίνει αυτό ότι θα ακολουθήσει ανάλογη τακτική για το φετινό ή τους επόμενους Προϋπολογισμούς και θα αναθεωρήσει;

Ή θα κόψουμε τις συντάξεις μόνοι μας και θα μας σκίσουν στην συνέχεια οι …αγορές;

Το ωραίο όμως δεν είναι οι συντάξεις και όλα όσα λέγονται για αυτές

Το εντυπωσιακό είναι η αναθεώρηση του ΔΝΤ για τη δυναμική του Χρέους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του περασμένου Απριλίου, το Ταμείο υπολόγιζε ότι το Χρέος θα περιοριζόταν στο 165,1% του ΑΕΠ το 2023, ενώ τώρα κατεβάζει τον πήχη στο 151,1%, δηλαδή περίπου 30 δις ευρώ χαμηλότερα!

Μέσα σε έξη χρόνια;

Και το ζήτημα του Χρέους και ειδικότερα των δανείων του ΔΝΤ φαίνεται, ότι θα είναι το βασικό αντικείμενο συζήτησης του δικού μας υπουργού Οικονομικών με την επικεφαλής του Ταμείου.

Και είναι γνωστό ότι πρόθεση της χώρας μας είναι να αξιοποιήσει ένα μέρος του ταμειακού «μαξιλαριού», που υπολογίζεται ότι φτάνει σήμερα στα 30 δις ευρώ, προκειμένου να εξαγοράσει το ακριβό Χρέος του ΔΝΤ, που διαμορφώνεται στα περίπου 10 δις ευρώ και τοκίζεται με σχεδόν τετραπλάσιο επιτόκιο από αυτό του ESM. 

Και αυτό είναι εθνική υποχρέωση και όχι κομματική ή πολιτική σκοπιμότητα

Σωστά;

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Exit mobile version