25/07/2024
30.4 C
Serres

Σερρών Θεολόγος: Οι άγιοι της Εκκλησίας μας πρότυπα πίστεως, ήθους και αρετής!

Στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Σερρών, όπου, από του παρελθόντος Σαββάτου 21 Οκτωβρίου 2023, ευρίσκεται προς προσκύνηση και κοινό συνεορτασμό μετά της ιεράς μνήμης του Αγ. μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, η ιερά, σεβασμία και θαυματουργός εικόνα της Παναγίας «Φανερωμένης», από την παλαίφατη ιερά Μονή Κοιμ. Θεοτόκου «Βαθυρρύακος» Κομοτηνής,  ιερούργησε, τη Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

Στο τέλος της θ. Ιερουργίας, στην οποία συμμετείχαν συμπροσευχητικώς η Βουλευτής Σερρών κ. Φ. Αραμπατζή, Περιφεριακοί Σύμβουλοι καθώς και η εψηφισμένη νέα Δήμαρχος Σερραίων κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα και πλήθος φιλέορτων πιστών, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, ανέφερε, στο χριστοκεντρικό και εποικοδομητικό κήρυγμά του, μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Μας αξίωσε, αγαπητοί μου αδελφοί, το έλεος του αγίου Θεού, να συναχθούμε και πάλιν στον Πανάγιο Οίκο Του, στην ευχαριστιακή αυτή λειτουργική Σύναξη της Εκκλησίας μας, προκειμένου να τιμήσουμε την ιερά μνήμη του Αγ. ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου.

Με την συμμετοχή μας σε κάθε ευχαριστιακή Σύναξη αποκτούμε εμπειρία παραδείσιας ζωής για την οποία ηγωνίσθησαν έως αίματος με ταπεινό αλλά και σταθερό βηματισμό οι μάρτυρες της Εκκλησίας μας, ως ο σήμερον λαμπρώς εορταζόμενος μεγαλομάρτυς Δημήτριος, ο οποίος αποτελεί πρότυπο ζωής για όλους μας.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1


Η ακλόνητος και ζέουσα πίστις στον ένα και μοναδικό Θεό, Παντοκράτορα, Δημιουργό και Πατέρα, η απόλυτος υπακοή στον Ευαγγελικό λόγο, ο συνεχής πνευματικός αγώνας, παρά τις εξωτερικές αντίξοες συνθήκες και το αντίθεο περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, το φιλάνθρωπο και εκκλησιαστικό ήθος και χαρακτήρας, αποτελούσαν τον κανόνα της ζωής των αγίων της Εκκλησίας μας.


Οι άγιοι, ως πνευματικές οχυρώσεις, αφενός μεν, μας προφυλάσσουν από τις επιθέσεις του διαβόλου, αφετέρου δε, μας δείχνουν με σαφήνεια, ως παθόντες και μαθόντες, τα θεία, τον δρόμο προς την σωτηρία μας.

Με την δύναμη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που ενεργούσε μέσα τους, καταθέτουν στον κόσμο αυθεντικώς και χθες και σήμερον και έως της συντελείας του κόσμου, την μαρτυρία της πίστεως, που ζωογονεί, φωτίζει, αγιάζει και ισχυροποιεί τον άνθρωπο.


Με την δύναμη αυτής της πίστεως στον Σωτήρα Ιησού Χριστό, αψήφησαν και τον ίδιο τον θάνατο.

Εστάθησαν αγέρωχοι ενώπιον των τυράννων, άφοβοι και ατρόμητοι ενώπιον του μαρτυρίου, δια του οποίου ενώθησαν αιωνίως με τον γλυκύτατο Νυμφίο τους Ιησού Χριστό.


Οι άγιοι της Εκκλησίας μας αγάπησαν με φλογερή καρδιά τον Θεόν αλλά και τον συνάνθρωπο, θυσιάσαντες ελευθέρως και εκ θείας αγάπης κινούμενοι, πρωτίστως τις ανθρώπινες ατέλειές τους για χάριν της θεώσεώς τους.

Το ακέραιο και φιλάνθρωπο ήθος τους, κατά μίμηση του παντελεήμονος Θεού, ήταν το στοιχείο που χαρακτήριζε την ζωή των αγίων της πίστεώς μας. Αυτή η αγάπη, αγκάλιαζε τους πάντες, ακόμη και αυτούς τους διώκτες τους, υπέρ των οποίων εκτενώς προσευχόταν.

Η αμετάπτωτη αγάπη των αγίων για τον πλησίον τους, κατ’ εφαρμογή της ευαγγελικής εντολής, φανερώνεται και πιστοποιείται και μέσα από τις συνεχείς θαυματουργίες τους και όσο ζούσαν αλλά και μετά την μακαρία κοίμησή τους.


Οι άγιοι της πίστεώς μας, ως μετέωρα φωτεινά, λάμπουν στο νοητό στερέωμα της Εκκλησίας μας και μας δείχνουν με ασφάλεια τον δρόμο προς τον ουρανό. Μας ξεκουράζουν, ως λιμένες ασφαλέστατοι στις τρικυμίες της ζωής μας. Χωρίς μάλιστα να χάσουν τον οικουμενικό τους χαρακτήρα, ως γεννήματα της κοινής μητέρας μας Εκκλησίας, είναι και φιλοπόλιδες και φιλοπάτριδες, σκεπάζουν και προστατεύουν τους τόπους καταγωγής τους και δέονται αενάως προς τον Κύριον.

Έχοντας λοιπόν ένα τέτοιο πάμφωτο νέφος μαρτύρων, ας τρέχωμε με υπομονή στον αγώνα μας έχοντας καρδιά και νου πάντοτε στραμμένα στον Σωτήρα μας Χριστό».


Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε και πάλιν, δια θερμών λόγων τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα για την μεγίστη ευλογία της μεταφοράς στην πόλη των Σερρών της χαριτοβρύτου εικόνος της Θεοτόκου, επικαλέσθηκε πατρικώς την κραταιά προστασία και σκέπη του Θεομήτορος και του Αγ. Δημητρίου στον ευλαβή λαό του Θεού για την ιδιαιτέρως συγκινητική και πάνδημη συμμετοχή του και στην εφετεινή πανήγυρη.

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Στόχος μας να ανοίξει το γήπεδο με ασφάλεια!

Δήμος Σερρών: Νέα Δήμαρχος η Βαρβάρα Μητλιάγκα – Το νέο δημοτικό Συμβούλιο!

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Nα βάλουμε το λιθαράκι μας στις Σέρρες που τόσο αγαπάμε!

Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης: Τό πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου

Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Σερρών: Χειμερινά Δρομολόγια (1/10/2023 – 30/06/2024)

Αλέξανδρος Χρυσάφης: Η αλήθεια για το Δημοτικό Γήπεδο Σερρών!

ΜέΡΑ25 Σερρών: Να αποδοθεί το Κεντρικό Πάρκο της πόλης στους πολίτες!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ο πλανήτης «φλέγεται» – Η κλιματική αλλαγή απειλή για τον πλανήτη

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας της ΕΕ...

Γιάννης Μυλόπουλος: Προτάσεις για την «πράσινη» μετάβαση, με σεβασμό στο κλίμα

Η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” θα καταψηφίσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύει την αίτηση κατασκευής φωτοβολταϊκού σταθμού στην Περιστερά του Δήμου...

Γιάννης Μανιάτης: Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία να ανταποκριθεί στις σύγχρονες γεωπολιτικές ανάγκες

Το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Ένωσης τόνισε στην ομιλία του στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Ενέργειας και Έρευνας ο Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας...

Έλενα Τούσκα: Το προσωρινό κλείσιμο των σχολικών μονάδων, να μην γίνει “λουκέτο”

Ανακοίνωση για τη σχολική στέγη με αφορμή το προσωρινό κλείσιμο σχολείων των Σερρών από την Έλενα Τούσκα, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερρών. Τα τελευταία χρόνια,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην περιοχή Τριανταφυλλιά Σερρών

Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Τριανταφυλλιά Σερρών. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν 20 πυροσβέστες με επτά οχήματα, 2 αεροσκάφη,...

ΓΣΕΒΕΕ : Οι ευνοϊκές διατάξεις για το ενεργειακό κόστος να επεκταθούν και στα επαγγελματικά τιμολόγια

Αφενός για να μην βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο κλεισίματος χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφετέρου για να μην αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές τους, πρέπει να...

Κλειστό το 4ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών: Που θα πάνε οι μαθητές;

Γράφει η Παρασκευή Κωνσταντινίδου Μετά τα αποτελέσματα του μακροσκοπικού ελέγχου στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών αποφασίστηκε το κλείσιμο του Σχολείου τουλάχιστον για την επόμενη σχολική...

Συνέχισε να διαβάζεις