04/05/2024
13.2 C
Serres

Σκέτη μούρλια: Μπουγάτσα από τις Σέρρες με φέτα και σιμιγδάλι με την πιο εύκολη συνταγή

Array

Μπουγάτσα με τυρί: Λαχταριστή και πανεύκολη

Κανείς δεν μπορεί να πει όχι σε μια λαχταριστή αλμυρή μπουγάτσα. Ιδανική για σνακ, και αγαπημένη των μικρών και των μεγάλων, σας έχουμε την πιο εύκολη συνταγή για να φτιάξετε την παραδοσιακή αλμυρή μπουγάτσα από τις Σέρρες.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, η φήμη της είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα. Η μπουγάτσα είναι γνωστή σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία (ακόμα και στην Αυστρία), όπου τη συναντάμε σχεδόν με το ίδιο όνομα.

Συνήθως πρόκειται για πίτα, γεμιστή με τυρί, και αυτό που τη διαφοροποιεί από μια τυπική τυρόπιτα είναι η ζύμη της. Στην Ελλάδα μπουγάτσα είναι σχεδόν αποκλειστικά πίτα με φύλλα που αλείφονται στο άνοιγμά τους με άφθονο βούτυρο. Αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο, θα χρησιμοποιήσουμε 10 φύλλα κρούστας (μισά πάνω, μισά κάτω).

Υλικά

Για τα φύλλα

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

  • 620 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 270 ml νερό
  • 1 κοφτή κουτ. γλυκού αλάτι
  • 70 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + 150 γρ. επιπλέον, για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια
  • 150 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 900 ml κατσικίσιο γάλα
  • 1 κιλό φέτα, θρυμματισμένη
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκος αυγού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μπουγάτσα με τυρί: Η εκτέλεση της συνταγής

Φύλλα

  • Για τα φύλλα της μπουγάτσας, σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
  • Σκεπάζουμε τον κάδο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Τη ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά, τη μεταφέρουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
  • Τα πλάθουμε σε μπάλες, τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα αλείφουμε με λίγο από το επιπλέον βούτυρο.
  • Αφήνουμε τα φύλλα της μπουγάτσας να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.
  • Αλείφουμε με λίγο από το επιπλέον βούτυρο τον πάγκο εργασίας και ακουμπάμε εκεί μία από τις μπάλες ζύμης.
  • Την πιέζουμε με την παλάμη για να πλατύνει και στη συνέχεια την ανοίγουμε μέχρι να γίνει πάρα πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο, φύλλο.
  • Για να το πετύχουμε αυτό, αρχίζουμε να τραβάμε προσεκτικά το ελαφρά ανοιγμένο φύλλο από τις άκρες και στη συνέχεια το ανασηκώνουμε πεταχτά στον αέρα μερικές φορές, μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να απλώνει και να λεπταίνει.
  • Το γυρνάμε κάθε φορά από διαφορετική πλευρά και επαναλαμβάνουμε το τράβηγμα και τίναγμα, ώστε να ανοίξει γύρω γύρω ομοιόμορφα.
  • Τακτικά, για να μη σχιστεί, το αλείφουμε με λίγο βούτυρο. (Αν μας φαίνεται δύσκολο, απλώς το ανοίγουμε με τη βέργα.)
  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε λίγο και ισιώνουμε τις άκρες του φύλλου ώστε να γίνει ορθογώνιο.
    Στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και ακουμπάμε εκεί το φύλλο.
  • Το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, τα βουτυρώνουμε και τα τοποθετούμε πάνω στο πρώτο φύλλο.

Γέμιση


  • Για τη γέμιση της μπουγάτσας, σε μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
  • Ρίχνουμε πασπαλιστά και σε δόσεις το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ένα σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια πολύ πηχτή κρέμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς, για να διαλυθούν τυχόν κόμποι, ρίχνουμε και λίγο αλατοπίπερο και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει μια κρέμα που να αρχίσει να πήζει.
  • Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά και τον κρόκο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το τυρί να λιώσει και η κρέμα να γίνει λεία.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, την αδειάζουμε σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε.
  • Αφήνουμε τη γέμιση της μπουγάτσας να κρυώσει. Όσο κρυώνει, θα πήζει, μέχρι που θα κόβεται με το μαχαίρι.

Μπουγάτσα

  • Ανακατεύουμε καλά την κρέμα με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψει.
  • Την απλώνουμε στο κέντρο των φύλλων και φέρνουμε τις άκρες τους προς το κέντρο, ώστε να καλύψουμε τελείως τη γέμιση και να φτιάξουμε έναν μεγάλο φάκελο.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λιωμένο βούτυρο.
  • Για τη μπουγάτσα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και ψήνουμε την πίτα για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Αφήνουμε να γίνει χλιαρή, κόβουμε σε μικρά κομμάτια και σερβίρουμε τη μπουγάτσα.

πηγή : i-diakopes.gr

Πηγή:fumara

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Άνθρακες ο θησαυρός…

Ο κ. Μυλόπουλος, μη σεβόμενος ούτε τις Άγιες αυτές Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος, διοχέτευσε το περιεχόμενο της ερώτησής του, ταυτόχρονα με την κατάθεσή του...

Της ρουτίνας δουλεύοντες …

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης Εκείνες τις ατέλειωτες σειρές των δούλων σκεφτόμουν που , δουλεύοντας μέσα στο λιοπύρι της Αιγυπτιακής ερήμου, έχτιζαν τις πυραμίδες της ανθρώπινης...

Ενημέρωση από την Υπηρεσία Καθαριότητας για την αποκομιδή τις ημέρες του Πάσχα

Από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Σερρών ανακοινώνεται ότι το πρόγραμμα της αποκομιδής των απορριμμάτων κατά τις ημέρες των αργιών του Πάσχα έχει διαμορφωθεί...

Την Κυριακή 12 Μαΐου η παρουσίαση του βιβλίου της Βλάση Αγτζίδη «Μεταξύ Σεβρών...

Η Δημοτική Ενότητα Σερρών σε συνεργασία με την Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Σερρών, το Τμήμα Γενικών Αρχείων του Κράτους Σερρών και οι Εκδόσεις Πατάκη σας...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Συνάντηση Μητλιάγκα – Δημητρόπουλου με στόχο την επίλυση προβλημάτων μαθητριών και εκπαιδευτικών

Η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, υποδέχθηκε στο γραφείο της, στο Δημαρχείο Σερρών, τον Ειδικό Σύμβουλο για θέματα Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου, κ....

Της ρουτίνας δουλεύοντες …

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης Εκείνες τις ατέλειωτες σειρές των δούλων σκεφτόμουν που , δουλεύοντας μέσα στο λιοπύρι της Αιγυπτιακής ερήμου, έχτιζαν τις πυραμίδες της ανθρώπινης...

Λάκης Γαβαλάς: «Στη φυλακή κατάλαβα ότι καλά κάνει και γράφει ‘άρρεν’ η ταυτότητά μου»

Η κάμερα της εκπομπής «Μega Καλημέρα» συνάντησε τον αγαπημένο σχεδιαστή μόδας, Λάκη Γαβαλά στην παρουσίαση του βιβλίου του στην Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο. Η κάμερα...

Συνέχισε να διαβάζεις