20/05/2024
20.2 C
Serres

Γαλακτομπούρεκο με αμύγδαλα, σουμάδα και άρωμα λεμονιού, από τον Στέλιο Παρλιάρο

Array

Το κλασικό, αγαπημένο γλυκό ταψιού αποκτά ξεχωριστή γεύση και άρωμα με τις ιδιαίτερες πινελιές του Στέλιου Παρλιάρου.

Συνολικός Χρόνος: 1:20′

Υλικά

Μερίδες: 12

Για την κρέμα

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

1 λίτρο γάλα φρέσκο
1 μεγάλο λεμόνι, το ξύσμα
100γρ. ζάχαρη
80γρ. κορν φλάουρ
300ml σουμάδα
10 κρόκους αυγών

Για το φύλλο

250γρ. βούτυρο clarifié
1 πακέτο φύλλο κρούστας κατά προτίμηση φρέσκο


Για το σιρόπι

500γρ. ζάχαρη
200ml νερό
100ml γλυκόζη
100ml σουμάδα
Για την επικάλυψη
200γρ. αμύγδαλο φιλέ
25γρ. ασπράδι αυγού (από 1 αυγό)
50γρ. ζάχαρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το ξύσμα λεμονιού και την τοποθετούμε στη φωτιά.


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τη σουμάδα και τους κρόκους αυγών.

Πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τη σκεπάζουμε πρόχειρα με μία μεμβράνη για να μη σχηματιστεί κρούστα.

Βήμα 2

Επικάλυψη: Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Συναρμολόγηση: Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 30×35 εκ., απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας ενδιάμεσα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από το ταψί.

Ανακατεύουμε ελαφρά τη χλιαρή κρέμα και αδειάζουμε πάνω από τα φύλλα.

Διπλώνουμε τα φύλλα προς τα μέσα βουτυρώνοντάς τα και συνεχίζουμε καλύπτοντας με τα υπόλοιπα φύλλα κόβοντάς τα στο μέγεθος του ταψιού.

Αφήνουμε λίγο να παγώσει στο ψυγείο και χαράζουμε ελαφρώς σε κομμάτια, με προσοχή.

Βήμα 3

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C-170°C για 1 ώρα τουλάχιστον έως ότου ροδίσουν τα φύλλα και φουσκώσουν.

Βγάζουμε από τον φούρνο και σε κάθε κομμάτι από πάνω απλώνουμε το μείγμα της επικάλυψης.

Ψήνουμε για άλλα 10΄. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 2΄ (από τη στιγμή που θα πάρουν βράση) και σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.

Συνταγή για εκπληκτικό κέικ ρικότα (χωρίς αλεύρι)

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΕΡΡΕΣ» 11 – 13 Νοεμβρίου 2023!

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

5 σημάδια μιας τоξικής σχέσης που δεν τους δίνουμε σημασία

«Συμβαίνουν αυτά», «Ε, μη πιέζεις και εσύ τα πράγματα», «Το παρεξήγησες», «Γιατί το κάνεις θέμα», όλες αυτές είναι ατάκες που όλοι -σχεδόν- έχουμε ακούσει...

Όσα μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί για την υγεία μας και δεν είναι...

«-Μάνα βγαίνω – Ζακέτα να πάρεις μαζί σου, θα κρυώσεις». «Μην κάθεσαι τόσο κοντά στην τηλεόραση, θα χαλάσουν τα μάτια σου». Αλήθεια, πόσες φορές δεν...

7 λόγοι που το το σeξ είναι καλύτερο μετά τα 50

Επτά λόγοι για αυτό… Μπορείτε να έχετε τη μέγιστη σεξουαλική απόδοση στην ζωή σας, μετά την ηλικία των 50 ετών. Παρακάτω περιγράφονται οι επτά λόγοι, μετά...

Μακρύ μαλλί μπούκλα, άβαφη και συνεσταλμένη: H Μαρίνα Σάττι στα 19 της δεν...

H Mαρίνα Σάττι, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη φετινή Eurovision με το τραγούδι «Ζάρι», έχει μία μακρά πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο, αφού από νεαρή...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Συγκλονίζει η Καίτη Φίνου: Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου

Η εξομολόγησή της για τα όσα πέρασε μετά τον κορονοϊό Για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε μετά την περιπέτεια που είχε με τον κορονοϊό μίλησε...

Ρένος Χαραλαμπίδης: Όταν ήμουν μικρός, ήθελα να μάθω μπαλέτο – Κλαίω όταν βλέπω το Μπίλι Έλλιοτ

"Εμένα μου άρεσε το μπαλέτο, αλλά ένιωσα ότι ο μπαμπάς μου ζορίστηκε και λέω "ρε μπαμπά όχι, άσε. Πάμε να φύγουμε"" περιέγραψε ο Ρένος...

11 τρόποι με τους οποίους θα προσπαθήσει να σας χειραγωγήσει ένας νάρκισσος

Ελπίζουμε ότι θα είστε σε θέση να αποφύγετε να ασχοληθείτε ποτέ με έναν Νάρκισσο, που θα προσπαθήσει να σας χειραγωγήσει. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε επηρεαστεί...

Συνέχισε να διαβάζεις