02/05/2024
15.4 C
Serres

Γιατί να βάλουμε το σκόρδο στην καθημερινή διατροφή μας

Array

Μαθαίνουμε τα πάντα για το σκόρδο, μια υπερτροφή που πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Το σκόρδο είναι ένα υλικό που έχει έντονο άρωμα και γεύση, γι’ αυτό πολλοί το αποφεύγουν, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που έχουν προβλήματα με την πέψη του. Αν ανήκετε σε μία από αυτές τις κατηγορίες, καλό είναι να το ξανασκεφτείτε γιατί η επιστήμη έχει αποδείξει πως τα οφέλη του στην υγεία μας είναι πολλαπλά. Αν πάλι σας αρέσει το σκόρδο και το καταναλώνετε, εμείς θα σας μάθουμε μερικά μυστικά για τη χρήση του.

Λίγη ιστορία


Η καλλιέργεια του σκόρδου ξεκίνησε πριν χιλιάδες χρόνια και αναφορές σε αυτό ως φάρμακο της φύσης έχουν γίνει από πολλούς. Ο Ηρόδοτος απέδιδε το χτίσιμο της πυραμίδας του Χέοπα στην καθημερινή κατανάλωση σκόρδου από τους εργάτες, ενώ και οι Ρωμαίοι στρατιώτες το είχαν στο καθημερινό διαιτολόγιό τους. Ακόμη και οι αθλητές στην αρχαία Ελλάδα συνήθιζαν να τρώνε σκόρδο πριν τους αγώνες, ως τονωτικό.

Τα οφέλη του στην υγεία


Περιέχει μεγάλες ποσότητες αλλισίνης, μιας χημικής ουσίας που ευθύνεται για την έντονη γεύση του και η οποία έχει σημαντική αντιμικροβιακή δράση. Επιπλέον, θεωρείται φάρμακο για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των υψηλών επιπέδων κακής χοληστερόλης. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, ενώ περιέχει επιπλέον ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο και μαγγάνιο.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Η αντιμικροβιακή του δράση σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C το καθιστά αποτελεσματικό και στην καταπολέμηση λοιμώξεων όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, ενώ παράλληλα είναι και αντιοξειδωτικό, οπότε καταπολεμά την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών, που ευθύνονται για πολλές ασθένειες. Γι’ αυτό καλό είναι να το εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας.

Η σωστή επιλογή του


Για να επιλέξετε τα πιο φρέσκα και γευστικά σκόρδα διαλέξτε τα μεγάλα κεφάλια, που είναι πιο βαριά, αποφεύγοντας όσα έχουν πολλές κηλίδες, μαύρα σημάδια ή είναι ξεφλουδισμένα. Αν έχουν βλαστούς, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε, απλώς αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν είναι πολύ φρέσκα.

Πώς το διατηρούμε φρέσκο για καιρό



Επειδή όταν ψωνίζουμε ένα σκόρδο χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες, μια -δυο σκελίδες τη φορά, συχνά το υπόλοιπο μας χαλάει κι ενώ νομίζουμε ότι έχουμε σκόρδο στο σπίτι ξεμένουμε την τελευταία στιγμή. Για να έχουμε για πολύ καιρό, λοιπόν, έτοιμο σκόρδο για το καθημερινό μας μαγείρεμα υπάρχει ένα απλό κόλπο.

Καθαρίζουμε όλες τις σκελίδες του, τις βάζουμε σ’ ένα γυάλινο βάζο και το απογεμίζουμε με ελαιόλαδο. Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο μας και με αυτόν τον τρόπο θα το έχουμε έτοιμο για κάθε μελλοντική παρασκευή. Όταν αδειάσει το βάζο δεν πετάμε το λάδι, γιατί αυτό έχει πάρει το άρωμα του σκόρδου και μπορεί να μας χρησιμεύσει σε πολλές περιπτώσεις.

Σκόρδο κονφί


Οι μαλακές σκελίδες σκόρδου, αλλά και το λάδι μέσα στο οποίο διατηρούνται, είναι ιδανικά συστατικά για ντρέσινγκ και μαρινάδες, μπορεί να γίνουν τέλειο άλειμμα πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, να αλεστούν και να μαγειρευτούν σε οποιαδήποτε σάλτσα ή να αλειφτούν πάνω σε πουλερικά και άλλα κρέατα.

Δοκιμάστε το σε ζυμαρικά αραμπιάτα, στο παραδοσιακό κοτόπουλο στον φούρνο και όπου αλλού χρειάζεται το άρωμα του σκόρδου. Να έχετε υπόψη σας ότι το σκόρδο κονφί δίνει μια πιο ήπια σκορδάτη γεύση, σε σύγκριση με τις ωμές σκελίδες που μαγειρεύονται στη συνταγή, οπότε όσοι δεν αγαπούν την ένταση του σκόρδου μπορούν να το δοκιμάσουν. Δείτε πώς το φτιάχνουμε εδώ.


Το μαύρο σκόρδο


Πρόκειται για λευκό σκόρδο, που έχει περάσει από μια ειδική επεξεργασία ωρίμανσης, με αποτέλεσμα να έχει μαύρες σκελίδες στο εσωτερικό του. Το μαύρο σκόρδο πρωτοεμφανίστηκε στην Ασία, αλλά έχει πλέον κατακτήσει και τη Δύση, είναι πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ, ενώ το βρίσκουμε να παράγεται και στην Ελλάδα.

Έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κοινό λευκό, αλλά η σημαντική διαφορά του είναι στην υφή και στη γεύση. Από σκληρό και αψύ, γίνεται μαλακό, γλυκό και με μικρή οξύτητα, ενώ και το άρωμά του είναι πιο ήπιο. Οπότε μπορεί να καταναλωθεί κι από όσους το αποφεύγουν για την αψάδα του.

Συμπτώματα κακής κυκλοφορίας του αίματος στις αρτηρίες και πώς να την βελτιώσετε

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Το καλύτερο κόλπο για εύκολο πακετάρισμα πριν από τις διακοπές

Το τρικ που ακολουθεί μία μαμά 2 παιδιών και έγινε viral στο Tik Tok. Ας είμαστε ειλικρινείς. Όσο κι αν ανυπομονούμε για τις διακοπές μας,...

«Είμαι 58 ετών και η ιδέα του σεξ με απωθεί»: Η αληθινή μαρτυρία...

Είπε ότι μετά την εμμηνόπαυση έχει χάσει τελείως την ερωτική επιθυμία της και είναι σίγουρη ότι μιλάει εκ μέρους πολλών συνομηλίκων της. Στην εποχή που...

«Ο άντρας μου ταξιδεύει πρώτη θέση στο αεροπλάνο και αφήνει εμάς στην οικονομική»:...

Πολλοί συμβουλεύουν τη γυναίκα που τη μοιράστηκε να ζητήσει άμεσα διαζύγιο. Στην πραγματικότητα όμως το θέμα έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις από τη μεμονωμένη ιστορία ενός...

Χωρίς την Τατιάνα Στεφανίδου η ελληνική τηλεόραση;

Αβέβαιο φαίνεται πως είναι το μέλλον για την Τατιάνα Στεφανίδου στο κανάλι του ALPHA, αναφορικά πάντα με την επερχόμενη νέα τηλεοπτική περίοδο. Πιο συγκεκριμένα και...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Συγκλονίζει η Άννα Κουτσαφτίκη: «Έχασα τον πατέρα μου και 3,5 μήνες μετά έμεινα έγκυος»

«Δεν μπόρεσα ούτε το πένθος του πατέρα μου να βιώσω όπως πρέπει ούτε την εγκυμοσύνη μου, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια» δήλωσε μεταξύ άλλων η...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: «Δεν έχω ψωνίσει ποτέ μου από την λαϊκή και δεν φοράω ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι»

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου έδωσε συνέντευξη σε δημοσιογράφους από ψυχαγωγικά μέσα ενημέρωσης, όπου αναφέρθηκε στον λόγο πίσω από την απόφασή της να μη φορά ποτέ ρούχα...

Η Μαίρη Συνατσάκη μίλησε για την πρώτη φορά που έκανε σεξ

Για την πρώτη της σεξουαλική εμπειρία μίλησε η Μαίρη Συνατσάκη στο νέο της βίντεο στο youtube. «Ήμουν 16,5 στα 17 και αισθανόμουν τρομερό felle pleasure...

Συνέχισε να διαβάζεις