28/04/2024
25.8 C
Serres

Στρεπτόκοκκος: Ποια τα συμπτώματα SOS – Πώς μεταδίδεται – Τι λένε οι παιδίατροι

Array

Σε έξαρση ο στρεπτόκοκκος.- Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς – Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, με αφορμή το θάνατο του 7χρονου από την Ημαθία μίλησε στον Newsbomb.gr για το «επικίνδυνο» μικρόβιο που συχνά προσβάλει τα παιδιά

Θλίψη αλλά και ανησυχία έχει προκαλέσει ο έκτος θάνατος παιδιού φέτος στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο, με την απώλεια του 7χρονου αγοριού από την Ημαθία. Ο στρεπτόκοκκος Α (iGAS) είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που κύριο γνώρισμα έχει τον έντονο πόνο στο λαιμό.

Τα πρώτα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται


Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης εξήγησε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που συχνά προσβάλλει τα παιδιά αλλά δεν είναι ανησυχητικό αν γίνει έγκαιρη διάγνωση.

Τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του στρεπτόκοκκου περιλαμβάνουν, υψηλό πυρετό και πόνο στο λαιμό:

procredit bank serres epimelitirio

«Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο υψηλός πυρετός και ο πόνος στο λαιμό. Ανάλογα με το σημείο του σώματος που θα πάει ο στρεπτόκοκκος μπορούν να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα όπως βήχα, ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, πνευμονία, μηνιγγίτιδα και γαστρεντερίτιδα», ανέφερε ο κ. Μαζάνης.

Παράλληλα, σήμανε συναγερμό στους γονείς και τους συνέστησε να πηγαίνουν άμεσα τα παιδιά τους στον παιδίατρο όταν αυτά εμφανίζουν υψηλό πυρετό.

«Ο υψηλός πυρετός είναι το πιο σοβαρό σύμπτωμα. Όταν ένα παιδί έχει πυρετό ο γονιός θα πρέπει να επικοινωνεί με παιδίατρο προκειμένου να του εξηγήσει τα συμπτώματα και να λάβει συμβουλές για το πώς να κινηθεί. Είναι λάθος να περιμένει ο γονιός 2-3 ημέρες για να δει πώς θα πάει και μετά να επικοινωνήσει», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη μετάδοση σημείωσε:

«Μεταδίδεται με δύο τρόπους, ο πρώτος είναι με τα σταγονίδια που εκπέμπονται από το σώμα π.χ. σε ένα ιδιαίτερο μάθημα όταν ο καθηγητής κάθεται απέναντι από τον καθηγητή. Ο δεύτερος τρόπος είναι δερματικός, π.χ. αν υπάρχει μία ανοιχτή πληγή στο δέρμα του παιδιού, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να εισβάλει από εκεί και ταξιδεύοντας στους ιστούς του δέρματος να πάει σε άλλα σημεία του σώματος».


Όσον αφορά την αντιμετώπιση ανέφερε: «Ευτυχώς ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που αντιμετωπίζεται με πολλές αντιβιώσεις. Αν ένα παιδί φτάσει εγκαίρως στον γιατρό θα πάρει την αντιβίωση του και θα γίνει καλά».

Τέλος, αναφέρθηκε στο τεστ ανίχνευσης στρεπτόκοκκου τονίζοντας ότι το εν λόγω τεστ, πρέπει να διενεργηθεί από υγειονομικό προσωπικό και όχι από τον ίδιο τον πολίτη όπως συμβαίνει με τα τεστ του κορονοϊού και της γρίπης.

Η διενέργεια Strep-Test


«Το Strep Test, βοηθάει τον γιατρό σε συνδυασμό με την εξέταση που κάνει στο παιδί και τα συμπτώματα που βλέπει να βγάλει τη διάγνωση αν το παιδί έχει στρεπτόκοκκο ή όχι. Δεν είναι ένα καθοριστικό τέστ. Το γρήγορο τεστ Στρεπτόκοκκου θα πρέπει να γίνεται σε μικροβιολογικό κέντρο ή σε ιατρικό χώρο από γιατρό ή μικροβιολόγο. Δεν είναι σωστό ένας γονιός να το παίρνει μόνος του από το φαρμακείο και να το κάνει στο παιδί του γιατί κινδυνεύουμε να έχουμε ψευδή αποτελέσματα»

Υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο;


Νωρίτερα σήμερα, η Άννα Παρδάλη, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και τόνισε ότι:


«Έχουν φύγει έξι μικρά παιδιά όλων των ηλικιών, ακόμα και βρέφη. Κάτι το οποίο δεν ήταν και σύνηθες. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι στρεπτόκοκκος προσβάλει όλες τις ηλικίες, ακόμα και ενήλικες, αλλά όχι και βρέφη», αναφέροντας πως υπάρχει το strep test το οποίο μπορεί να δώσει απαντήσεις.

«Το strep test δεν μπορεί να το κάνει ο γονιός στο σπίτι. Δυστυχώς είναι διαδεδομένη πρακτική να το παίρνουν οι γονείς από το φαρμακείο και να το κάνουν μόνοι τους, όμως, μπορεί να πάρουν ένα ψευδώς θετικό ή ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα που είναι πρόβλημα. Θα πρέπει ο γονέας να φέρνει το παιδί στον παιδίατρο, να γίνεται το τεστ. Ειδικά σε περίοδο έξαρσης, όπως είναι αυτή στην οποία βρισκόμαστε από τον Ιανουάριο και έπειτα», εξήγησε.

«Αν αυτή την εποχή πάρουμε δέκα παιδάκια, σε μία εποχή έξαρσης λέγεται ότι η φορεία μπορεί να είναι και το 50%. Μπορεί τα μισά παιδάκια να είναι φορείς χωρίς να νοσούν. Αν συμπέσει το παιδί να έχει πυρετό από μία άλλη ίωση, να βρεθεί κι αυτό και να θεωρεί ότι έχει στρεπτοκοκκική λοίμωξη χωρίς να είναι και να μας παραπλανήσει. Οι φορείς μπορεί να κολλήσουν άλλα παιδάκια, με όλους τους κοινούς τρόπους. Με την καθημερινή συναναστροφή, με τα σταγονίδια», είπε στη συνέχεια.

Δυστυχώς, όπως είπε η κ. Παρδάλη, είναι πολύ πιθανό σε αρκετά νοσοκομεία να υπάρχουν ελλείψεις στα strep test, ειδικότερα στην περιφέρεια.

«Τεστ ρουτίνας, προληπτικά, δεν μπορεί να γίνει. Για αυτό υπάρχουν οι γιατροί, αυτή είναι η δική μας δουλειά. Δεν είναι μόνο να κάνουμε το τεστ για να έχουμε αποτέλεσμα, αλλά να συνεκτιμήσουμε την εικόνα. Δεν είναι τόσο απλή η ιατρική. Τα παιδιά εκτίθενται καθημερινά σε ένα σωρό λοιμώξεις, μπορεί να έχουν δύο και τρία διαφορετικά πράγματα», είπε και εξήγησε:

«Είναι πιθανό σε νοσοκομεία, ειδικότερα στην περιφέρεια, να υπάρχουν ελλείψεις στα strep test. Είναι κάτι που δυστυχώς μπορεί να συμβαίνει συχνά, μου κάνει εντύπωση όμως ότι στα μάτια τόσων γιατρών μπήκε και βγήκε το παιδί. Δεν θεωρώ ότι δεν διαγνώστηκε σωστά. Είναι ένα σπάνιο περιστατικό που δυστυχώς μπορεί να συμβεί».

Σχετικά με τους έξι θανάτους από στρεπτόκοκκο στη χώρα, απάντησε πως «Είναι αρκετά τα έξι παιδιά, όμως, δεν υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση για τον στρεπτόκοκκο για να έχουμε σύγκριση. Έχει συμβεί και με άλλα. Θυμάστε μετά την πανδημία την ιστορία με τις ηπατίτιδες. Όλα τα μικρόβια και οι ιοί εκφράζονται επιθετικά και εμείς κάνουμε περισσότερο focus σε αυτά τα πράγματα, μπήκαμε σε μία άλλη κουλτούρα. Πέρα από τα συνηθισμένα μέτρα της υγιεινής, δεν μπορούμε να προβούμε σε ακραία μέτρα. Θα ήμασταν πάλι σε κατάσταση πανδημική. Όμως, ο στρεπτόκοκκος μας δίνει συμπτώματα».

«Ένα παιδί που έχει πυρετό με πονόλαιμο και δυσκολία να καταπιεί, μπορεί να είναι στρεπτόκοκκος. Εμείς, όμως, θα εξετάσουμε τον λαιμό και θα καταλάβουμε αν πρόκειται για μία απλή ίωση», πρόσθεσε αναφορικά με τα συμπτώματα.

Για το πώς αντιμετωπίζεται ο στρεπτόκοκκος, σχολίασε ότι:

«Ο στρεπτόκοκκος αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Είναι ένα κοινό μικρόβιο. Βέβαια, εξαιρώ την κατάσταση της σήψης. Προσβάλει πολλά όργανα και όταν το κάνει αυτό, εκκρίνει μία ουσία σαν τοξίνη. Έχει ραγδαία εξέλιξη. Είναι ένα βακτήριο, στο οποίο έχουμε ένα δυνατό όπλο που είναι η αντιβίωση. Ο στρεπτόκοκκος δεν αφήνει σημάδια, παρά μόνο αν αφορά την οστρακιά».

Ενώ για την ύπαρξη εμβολίου, υποστήριξε: «Δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο, μακάρι να κατευθυνθεί η ιατρική κοινότητα προς αυτό και να φτιάξει ένα εμβόλιο για ένα διαδεδομένο μικρόβιο όπως αυτό. Αυτή την εποχή χρειάζεται προσοχή. Είναι εποχή φόρτισης των παιδιών με σχολικές γιορτές, ξεκινούν το πρωί και τελειώνουν το βράδυ. Δεν κινδυνεύουν, όμως, οι ηλικιωμένοι όπως με τον κορονοϊό. Πλήττει κυρίως τα παιδιά».

«Το παιδί μπορεί να είχε και προηγούμενες λοιμώξεις»


Αναφορικά με την περίπτωση του θανάτου του παιδιού στην Ημαθία, η κ. Παρδάλη, είπε χαρακτηριστικά πως «Το χρονικό των γεγονότων όπως περιγράφεται, δείχνει ότι όλο αυτό εξελίχθηκε κάτω από τα μάτια των γιατρών. Η κλινική και εργαστηριακή εικόνα, ήταν καλή. Δεν γνωρίζω αν του έγινε τεστ. Δεν γνωρίζουμε αν έχει γίνει το strep test στο παιδί. Όμως, και πάλι, οι παιδικοί οργανισμοί είναι ευμετάβλητοι και να έγινε το τεστ δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί».

«Για να φτάσει ένα παιδάκι στη σηπτική κατάσταση θα πρέπει το παιδί, αν όχι να την έχουν παραμελήσει να έχει υποεκτιμηθεί η κατάστασή του. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως εξελίχθηκαν τα πράγματα, πώς το παιδί μπορεί να είχε ταλαιπωρηθεί από προηγούμενες λοιμώξεις, πώς αντέδρασε ο οργανισμός τους», πρόσθεσε.

Επιπλέον, τόνισε πως «Στην περίπτωση αυτού του παιδιού, θα κάναμε ό,τι κάναμε και σε όλα τα παιδιά. Λέμε πάντα στους γονείς κράτα με ενήμερο για οτιδήποτε αλλάξει, όποτε κι αν αλλάξει. Ο Έλληνας παιδίατρος είναι πάρα πολύ κοντά στην οικογένεια. Για αυτό πολύ σπάνια ξεφεύγουν περιστατικά. Για να μιλήσουν για σηπτική κατάσταση, φαίνεται πως το μικρόβιο βρέθηκε στο αίμα του παιδιού. Θα πρέπει να περιμένουμε όλα τα δεδομένα».

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος της Ομάδας Α


Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.

Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS),. Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Παρότι οι μολύνσεις με iGAS εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστες, παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο αύξηση των κρουσμάτων πέρα από τα αναμενόμενα επίπεδα, με βάση τις καταγραφές πρo της πανδημίας COVID-19.Η αύξηση αφορά κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και δυστυχώς, καταγράφηκε μικρός αριθμός θανάτων.

Παρακάτω δίνονται οι βασικές πληροφορίες που αφορούν στο παθογόνο και τη μετάδοσή του, καθώς και τα μέτρα προφύλαξης για τον πληθυσμό.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;


Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ποιες λοιμώξεις προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;


Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.

Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής


Νέα έρευνα δείχνει ότι μια καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να συμβεί τις Δευτέρες

Πηγή:newsbomb

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ανοιχτά τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ σήμερα -Το εορταστικό ωράριο για την...

Ανοικτά είναι σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, τα εμπορικά καταστήματα καθώς ξεκίνησε από χθες το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για την περίοδο των εορτών...

28 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία»,...

Συγκλονίζει η Άννα Κουτσαφτίκη: «Έχασα τον πατέρα μου και 3,5 μήνες μετά έμεινα...

«Δεν μπόρεσα ούτε το πένθος του πατέρα μου να βιώσω όπως πρέπει ούτε την εγκυμοσύνη μου, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια» δήλωσε μεταξύ άλλων η...

Έφη Σαρρή: Δεν βουτάω στην πισίνα μου, την έχω για να τη βλέπω

Στην εκπομπή της Μαρίας Μπακοδήμου παραχώρησε συνέντευξη η Έφη Σαρρή. Η τραγουδίστρια, μεταξύ άλλων, μίλησε και για την πισίνα που έχει στο σπίτι της,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Σωτήρης Βούλγαρης: Ο Έλληνας αργυροχρυσοχόος που δημιούργησε τον περιβόητο οίκο Bulgari

Ένας αργυροχρυσοχόος καταφτάνει οικογενειακώς στη Ρώμη από ένα ηπειρώτικο χωριουδάκι της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας το 1881 και ανοίγει ένα μαγαζάκι ίδιο με αυτό της παραδοσιακής...

«Συγγνώμη που έχω ωραίο στήθος»: Η Σίντνεϊ Σουίνι απαντά ξανά στην παραγωγό που την είπε ατάλαντη και άσχημη

Διακοπές στο Μεξικό κάνει η ηθοποιός Σίντνεϊ Σουίνι και θέλησε να μοιραστεί μερικές φωτογραφίες με υπονοούμενο με τους θαυμαστές της, μετά το κράξιμο από...

Νίκος Αλιάγας: Μπορεί στη σύνταξή μου να έρθω να μείνω μόνιμα στην Ελλάδα

Κάθε φορά που έρχομαι συγκινούμαι, πρόσθεσε ο παρουσιαστής Ο Νίκος Αλιάγας βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή τη συμμετοχή του στην τελετή της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας. Ο...

Συνέχισε να διαβάζεις