14/07/2024
33.7 C
Serres

Τάσος Χατζηβασιλείου: Όνειρο του Ερντογάν να καταστεί η Τουρκία ηγέτιδα δύναμη στο σουνιτικό κόσμο

Array

«Η Ελλάδα αναγνωρίζεται από όλους ως έντιμος συνομιλητής», επισημαίνει ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου μιλώντας στο Dnews για όλες τις πτυχές της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Επισημαίνει ότι «πρέπει με κάθε τρόπο να ανοίξει ανθρωπιστικό παράθυρο και να προστατευθούν οι άμαχοι πολίτες» και προειδοποιεί ότι «όσο η κρίση συνεχίζεται, το ενδεχόμενο διάχυσής της είναι πιθανό», σημειώνοντας μάλιστα πως «ειδικά αν η Χεζμπολάχ αναμιχθεί ενεργότερα και δημιουργήσει ένα νέο μέτωπο στο βόρειο Ισραήλ, θα έχουν ανοίξει οι πόρτες του φρενοκομείου».

Τονίζει ότι η βιώσιμη πολιτική λύση περνά μέσα από την ιδέα δύο κρατών, ενώ σχολιάζει πως «η στάση του κ. Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος και μειώνει τη διεθνή αξιοπιστία της Άγκυρας», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «καλό θα ήταν οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό να μην επηρεάσουν τα ελληνοτουρκικά».

Όσον αφορά τη στάση της Ε.Ε. στον απόηχο και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνει ότι «η συλλογική σκληρή απάντηση της Ε.Ε. στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν μια θετική εξέλιξη που έδειχνε ότι η Ένωση θα μπορούσε να ξεπεράσει τις διπλωματικές αρρυθμίες, αλλά η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς επανέφερε τις αδυναμίες της στη χάραξη κοινής πολιτικής ασφαλείας» και τονίζει πως «ήρθε η ώρα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.
 
Κύριε Χατζηβασιλείου, ποια η εκτίμησή σας για τις εξελίξεις στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, τι μπορούμε να περιμένουμε από την εν εξελίξει διπλωματική κινητικότητα με επισκέψεις και ηγετών στο Ισραήλ και πόσο σας ανησυχεί το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή;

dei gaia e vima (1)
dei gaia e vima (1)


Τάσος Χατζηβασιλείου:
Η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι πολύ σοβαρή.

Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και η αναμενόμενη απάντηση του αμυνόμενου Ισραήλ προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της έντασης και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι επισκέψεις ηγετών στο Ισραήλ.

Πρέπει με κάθε τρόπο να ανοίξει ανθρωπιστικό παράθυρο και να προστατευθούν οι άμαχοι πολίτες.

Επιπλέον, η σύλληψη αμάχων ως ομήρων από τους τρομοκράτες της Χαμάς δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.


Όσο η κρίση συνεχίζεται, το ενδεχόμενο διάχυσής της είναι πιθανό.

Ειδικά αν η Χεζμπολάχ αναμιχθεί ενεργότερα και δημιουργήσει ένα νέο μέτωπο στο βόρειο Ισραήλ, θα έχουν ανοίξει οι πόρτες του φρενοκομείου.
 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε και εκείνος τις προηγούμενες ημέρες στο Ισραήλ, αλλά και νωρίτερα στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη, στο Κάιρο. Ποιες οι προτεραιότητες για τη χώρα μας μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και τι ρόλο επιδιώκει να διαδραματίσει στις διεργασίες για αποκλιμάκωση;


Τάσος Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα είναι παρούσα σε όλες τις διεργασίες για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η χώρα μας αναγνωρίζει το αυτονόητο δικαίωμα του Ισραήλ στην προστασία των πολιτών του και, παράλληλα, προτάσσει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των αμάχων και τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα.


Το Ισραήλ έχει δικαίωμα για απάντηση στο πεδίο, όμως μια νέα στρατιωτική επέμβαση θα οξύνει την ανθρωπιστική κρίση.

Η Μέση Ανατολή αποτελεί πια διακεκαυμένη ζώνη.

Η Ελλάδα αναγνωρίζεται από όλους ως έντιμος συνομιλητής. Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Οι ειλικρινείς και αδιαμεσολάβητες σχέσεις μας με τα κράτη της περιοχής καθιστούν την πατρίδα μας έναν από τους πλέον αξιόπιστους εταίρους που προσπαθεί να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης με ειλικρίνεια και ρεαλιστικά επιχειρήματα.
 
Από την αρχή αυτής της κρίσης ο πρωθυπουργός είχε αναδείξει την ανάγκη να μιλά η ΕΕ με μία ενιαία φωνή. Έχει επιτευχθεί, πιστεύετε, αυτό στο πλαίσιο της ΕΕ;


Τάσος Χατζηβασιλείου:
Η Ε.Ε. πάντα δυσκολευόταν να αρθρώσει μια συνεκτική εξωτερική πολιτική, κυρίως λόγω των επιμέρους εθνικών συμφερόντων. Αξιοποιούσε το οικονομικό της μέγεθος και άφηνε στην άκρη τη χάραξη ενιαίας στρατηγικής στις μείζονες γεωπολιτικές κρίσεις. Έτσι και τώρα, η σύγχυση ξεκίνησε με το ζήτημα της αναπτυξιακής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, με διαφορετικές δηλώσεις Επιτρόπων και πολιτικών αξιωματούχων που ζητούσαν μέχρι και τη διακοπή της.

Τελικά, ορθώς η Ένωση αποφάσισε να αυξήσει τους πόρους προς τη Γάζα, για την αντιμετώπιση της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους ομολόγους του την υιοθέτηση ενιαίας στρατηγικής στην κρίση Ισραήλ-Χαμάς και, ευτυχώς, μετά από 9 μέρες εχθροπραξιών, οι 27 ηγέτες έκαναν κοινή δήλωση. Και στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, μετά από πολύωρες διεργασίες, ευτυχώς επετεύχθη συμφωνία για το κείμενο των συμπερασμάτων.

Το γενικότερο πρόβλημα της γεωπολιτικής πυξίδας της Ευρώπης δεν έχει επιλυθεί.

Η συλλογική σκληρή απάντηση της Ε.Ε. στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν μια θετική εξέλιξη που έδειχνε ότι η Ένωση θα μπορούσε να ξεπεράσει τις διπλωματικές αρρυθμίες.

Όμως, η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς επανέφερε τις αδυναμίες της στη χάραξη κοινής πολιτικής ασφαλείας. Ήρθε η ώρα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.
 
Η κρίση αυτή ξέσπασε σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Λαμβάνοντας υπόψη και την μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας σε αυτή την κρίση, ανησυχείτε για το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή να επιδράσουν αρνητικά σε αυτή την διαδικασία προσέγγισης με ορίζοντα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο;


Τάσος Χατζηβασιλείου: Όνειρο του Ερντογάν παραμένει να καταστεί η Τουρκία ηγέτιδα δύναμη στο σουνιτικό κόσμο.

Και όχι μόνο δεν καταδικάζει τις απάνθρωπες επιθέσεις της σουνιτικής Χαμάς, αλλά επιπλέον τη δικαιώνει στη δράση της.

Η στάση του κ. Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος και μειώνει τη διεθνή αξιοπιστία της Άγκυρας.

Όμως, καλό θα ήταν οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό να μην επηρεάσουν τα ελληνοτουρκικά.


Βρισκόμαστε εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων και η γειτονιά μας χρειάζεται σταθερότητα.

Η διατήρηση του καλού momentum στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι μεγάλης σημασίας και αποτελεί καλή είδηση για την ευρύτερη περιοχή.

Ήδη, ο πολιτικός διάλογος ξεκίνησε σε θετικό κλίμα.

Έχουμε εστιάσει σε μια σειρά ζητημάτων, όπως το μεταναστευτικό, ένα σοβαρό για μας πρόβλημα στο οποίο η Τουρκία πρέπει να επιδείξει διάθεση συνεργασίας.

Ακόμα, προσπαθούμε να συνεργαστούμε στην πολιτική προστασία και τις εμπορικές σχέσεις, με στόχο τη σταδιακή οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πιστεύω ότι στο προσεχές Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη μπορούμε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.
 
Για ποιο λόγο θεωρεί η χώρα μας- όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- πως οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ και την στρατηγική συνεργασία της Ε.Ε. με την Αίγυπτο;

Τάσος Χατζηβασιλείου: Η Αίγυπτος αποτελεί χώρα υψίστης σημασίας για την Ευρώπη.

Είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Ε.Ε. και ειδικότερα της Ελλάδας.

Επιπλέον, η Αίγυπτος είναι σημαντικός ενεργειακός εταίρος, καθώς συνεργάζεται μαζί μας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ευρώπης και Αφρικής.

Ταυτόχρονα, είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό αραβική χώρα και διαθέτει σύγχρονες και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, διαδραματίζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και συχνά αποτελεί τη γέφυρα του παλαιστινιακού λαού με τη Δύση.

Η Αίγυπτος διατηρεί εδώ και δεκαετίες σχέσεις με το Ισραήλ από τότε που υπεγράφη η συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ, το 1978. Η ειρηνευτική συμφωνία Αιγύπτου-Ισραήλ έχει επιβιώσει εν μέσω πολλών κρίσεων, ακόμα και κατά τον πόλεμο Ισραήλ-Λιβάνου.

Στη σημερινή κρίση, το Κάιρο μπορεί να διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι επιτακτική η συνεργασία της Ευρώπης με την Αίγυπτο και η ενδυνάμωση των σχέσεών μας το ταχύτερο δυνατό.
 
Πως θα διαχειριστεί η χώρα μας ένα ενδεχόμενο κατακόρυφης αύξησης των μεταναστευτικών ροών λόγω της κρίσης στην Μέση Ανατολή;

Τάσος Χατζηβασιλείου: Η ανάφλεξη στην περιοχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκατόμβη νεκρών και, βέβαια, να αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και επομένως και προς τη χώρα μας.

Η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική, προφυλάσσοντας τα εθνικά της σύνορα. Προφανώς θα παράσχουμε κάθε βοήθεια και στήριξη σε όποιον πρόσφυγα δικαιούται προστασίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα, εν όψει της πιθανής αύξησης των ροών, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης πραγματοποίησε συνάντηση, στην Άγκυρα, με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών, κατά την οποία οι υπουργοί επιβεβαίωσαν τη κοινή δέσμευσή τους στην επίλυση του προβλήματος της παράνομης διακίνησης και προχώρησαν στη διερεύνηση επιπλέον μορφών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επαναλαμβάνω ότι η Τουρκία έχει μεγάλη ευθύνη, καθώς είναι η κατεξοχήν χώρα διέλευσης.
 
Ο πρωθυπουργός τόνισε στην Σύνοδο του Καΐρου ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση. Για την χώρα μας τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει αυτή η βιώσιμη πολιτική λύση;


Τάσος Χατζηβασιλείου:
Εκείνο που προέχει είναι η διάνοιξη ανθρωπιστικού παραθύρου και η προστασία των αμάχων. Πρέπει να γίνει προσπάθεια για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Για την Ελλάδα, οι Παλαιστίνιοι ορθώς διεκδικούν μια εθνική εστία στα όρια του 1967, αλλά και το Ισραήλ έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να υπάρχει με ασφάλεια στην περιοχή.

Επομένως, η βιώσιμη πολιτική λύση περνά μέσα από την ιδέα δύο κρατών.

Δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, όμως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

Δήμος Βισαλτίας: Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμή των εκτελεσθέντων Βισαλτινών!

των Σερραίων επιχειρηματιών

Σερρών Θεολόγος: Η ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες!

Το Σάββατο στο ΔΙΠΑΕ Σερρών ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός στα Μαθηματικά «Ο ΘΑΛΗΣ»

Τερπνή: 1983 – 2023 40 χρόνια εθελοντικής αιμοδοσίας!

Τάσος Χατζηβασιλείου: Χρόνια πολλά, Ελλάδα!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας αφιερωμένη στην αναντικατάστατη προσφορά της Γυναίκας!

Γιώργος Κουτσάκης: Δε θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για τον Δήμο Ηράκλειας!

Την Κυριακή στο Καρυδοχώρι Σερρών το 14ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες στο Δήμο Σερρών

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερρών υπενθυμίζει τους πολίτες ότι για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν από την Παρασκευή...

Συνάντηση ΕΣΕΕ – Κεραμέως για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα

Το νέο απαιτητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας για τις εμπορικές επιχειρήσεις εξαιτίας των απαιτήσεων της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, καθώς και...

Έκτακτο – Πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών – Συμβολή...

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε πριν από λίγη ώρα, στο 37ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών σε ορεινή περιοχή. Σύμφωνα με...

Έλενα Τούσκα: Τα Μουσεία δεν είναι περιοδεύοντες θίασοι

Τη συμμετοχή του μουσείου Κωνσταντίνου Ξενάκη στο 2ο TOURISM FESTIVAL σχολιάζει η Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών και η επικεφαλής Έλενα Τούσκα τονίζοντας πώς "Τα Μουσεία...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ράβει «Κουστούμι» επιτρόπου;

«Κουστούμι» επιτρόπου ξεκινά να ράβει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς όλα δείχνουν πως αυτόν θα προτείνει, πάντα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

Σέρρες: Τιμήθηκε η μνήμη των πεσόντων της Κύπρου

Στην Πλατεία Πεσόντων και Aγνοουμένων Aγωνιστών Κύπρου, ο Δήμος Σερρών τίμησε τους αγωνιστές που έπεσαν ηρωικά στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Φέτος, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την επέτειο με την κωδική...

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Υπεγράφη η χρηματοδότηση για το προπονητικό κολυμβητήριο ύψους 1.800.000 ευρώ

Ευελπιστούμε η πόλη να επιστρέψει σε μια κανονικότητα στις αθλητικές υποδομές» ανέφερε η Δήμαρχος Βαρβάρα Μητλιάγκα για το προπονητικό κολυμβητήριο ύψους 1.800.000 ευρώ. «Πράσινο φως»...

Συνέχισε να διαβάζεις